A karfiol nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Igazi szuperélelmiszer, rengeteg jótékony hatással. Rokona a káposztának, a kelbimbónak és a brokkolinak. Feltehetően Kínában terjedt el, mégis inkább Európában lett népszerű. Különösen a téli időszakban ajánlott fogyasztása, mert jelentős a C-vitamin-tartalma, de kálium, cink és vas is bőven van benne. A B12-vitaminon kívül a B-vitaminok összes fajtáját tartalmazza.
A karfiol vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segíti az immunrendszer és az idegrendszer működését. Szemed egészsége érdekében is nélkülözhetetlen, ugyanis megakadályozhatja a szürke hályog, illetve a sárgafolt kialakulását. A zöldség folsavtartalma csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét, de az erek elmeszesedésének megakadályozásában is nagyon hatékony. Segíthet vese- és hólyagproblémák esetén, csökkenti a vérnyomást. Nyersen rágcsálva a csontok egészségét is védi. Érdemes akkor is fogyasztanod, ha fogyókúrázol, ugyanis energiatartalma rendkívül alacsony, mégis teltségérzetet biztosít.
A karfiol rózsája legyen szép fehér, szabályos és finom felületű, kemény. A frissesség jele a fejet körbevevő levelek frissessége.
A hűtőszekrény zöldséges rekeszében a karfiol 2-3 napig tárolható. Mosd meg, bontsd kis rózsákra, és tedd légmentesen záródó dobozba, így tovább eláll. Ez a virágzöldség könnyen fagyasztható, és így hat hónapig áll el. Fagyasztás előtt blansírozd a karfiolrózsákat, majd alaposan csepegtesd le!
És hogy milyen rakott karfiolt készíthetsz? Mutatjuk!
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.