Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Alapételek

5 ok, amiért érdemes rendszeresen mazsolát enni

Mazsola /Fotó: Shutterstock
A mazsola meglehetősen megosztó szárított gyümölcs: egyesek rajonganak érte, mások rosszul vannak, ha csak ránéznek. A következőkben mindkét csoporthoz szólunk, mert szeretnénk, ha a mazsola-rajongók mértékletességet gyakorolnának, a mazsolagyűlölők pedig megtanulnák szeretni a szárított szőlőt, mert esküszünk, megéri!

Az első és leginkább közismert tény a szárított gyümölcsökről az, hogy rengeteg cukrot tartalmaznak, közülük is kiemelkedik a szőlőből készített mazsola: 28 grammjában 16 gramm cukor van. Ez valóban nem kevés. Ám, azt kevesen tudják, hogy igazából ez a cukormennyiség viszonylag lassan szabadul fel belőle - tehát nem úgy, mint ha bekapnánk egy mokkáskanál finomított cukrot -, ami pedig még van benne a cukron kívül, az csupa szuperegészséges összetevő. Soroljuk is!

1. tele van antioxidánssal

A mazsola szárított szőlőszem, így a víz kivételével ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a szőlő - például tele van antioxidánssal, ezen belül is polifenollal. A polifenolok megkötik a szabadgyököket, gyulladáscsökkentő hatásúak, valamit segítenek megelőzni olyan időskori betegségeket mint az elbutulás vagy az Alzheimer.

2. tele van vassal!

Ha az antioxidáns-tartalom nem lenne elég meggyőző, akkor itt következik egy másik nyomós érv a sorban: jelentős mennyiségű vas van a szárított szőlőszemekben, kiegészülve némi C-vitaminnal, ami ennek az ásványi anyagnak a felszívódásához elengedhetetlen. Ez azoknak lehet különösen fontos, akik növényi alapú étrendet követnek, mert a mazsolát nassolva extra adag vasat juttathatnak a szervezetükbe, és a dietetikusok által javasolt napi 18 mg beviteléhez közelebb kerülhetnek. A vas nagyon fontos ásványi anyag: segít a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében, serkenti a vérkeringést, így tökéletes edzés előtti falatozáshoz is.

3. Tele van kalciummal

A mazsolában van egy adag kalcium is, ami a csontok és a fogak épségének megőrzésében és az izomműködés fenntartásában segít, emellett felygyorsítja az agy és az izmok közötti sejtszintű kommunikációt.

4. van benne fehérje

Bár valóban nem akkora fehérjebombák, mint a húsfélék, a magok, a hüvelyesek vagy a tofu, azért van bennük egy kevés, és mint tudjuk: sok kicsi sokra megy! A mazsolaszemekben lévő fehérjemennyiség például arra pont elegendő, hogy ne engedje azonnal kioldódni a bennük lévő cukrot, ami ezért lassabban és kiegyensúlyozottan szívódik fel.

5. Rostban gazdag

28 gramm mazsola 1 grammnyi rostot tartalmaz, ami igen impozáns arány, és egy-egy marékkal kiváló adalék lehet egy tálnyi, valóban rostdús müzlihez, salátához vagy zabkekszhez. Nem elsődleges rostforrás tehát, de segítségünkre lehet abban, hogy elérjük az ideálisnak mondható napi 25-30 grammos rostbevitelt.

Az ideális napi mennyiséget betartva, ami kb. egy marék, a mazsolát jó, ha mindennapi étkezéseink részévé tesszük, akár egy-egy csokiszelet helyett majszolva belőle. Biztos, hogy csak előnyünk származhat belőle!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.