A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Alapételek

4 titok, amitől tökéletes lesz a tartármártásod

A népszerű hideg mártás nélkül elképzelhetetlen a rántott zöldség, hal és sajt, de kaszinótojáshoz, franciasalátához és általában a hidegtálakhoz is nélkülözhetetlen.

Sokan összekeverik a tartármártást a majonézzel, pedig különböznek egymástól. A majonéz (más néven olajvaj) a tartármártás alapja; elkészítéséhez nyers tojássárgáját keverünk ki viszonylag sok olajjal, valamint citromlével és pici sóval, esetleg porcukorral. Tartármártáshoz a majonézt tejszínnel vagy tejföllel dúsítjuk, és fehérborral, mustárral, fűszerekkel ízesítjük.

1. Minőségi alapanyagok

Jó mártás csak jó minőségű alapanyagokból készülhet. Majonéznél különösen fontos, hogy az étolaj kiváló minőségű, a tojássárgája pedig teljesen friss legyen.

Egy tubus bolti majonéz 2 db tojássárgájából kevert házinak felel meg.

2. Keverési fortélyok

A majonézt habverővel keverd ki. Érdemes a tojássárgáját előbb önmagában felhabosítani, mert így jobban fel tudja venni az olajat. Az olajat folytonos keverés közben először cseppenként adagold, majd vékony sugárban csorgasd a tojássárgájához. Amikor kezd összeállni, tarts szünetet, és facsarj a tálba egy kevés citromlét. Dolgozd a keverékbe, aztán már szünet nélkül, bátrabban folytasd az olaj hozzáadását, amíg eléred a kívánatos sűrű, vajszerű állagot. (Erre utal az olajvaj elnevezés.)

Botmixer használata esetén a keverőfejet nyomd le a tál aljára, amíg a tojássárgája emulziót képez a lassan hozzácsorgatott olajjal, és csak lassan, fokozatosan emeld egyre feljebb.

3. Hőmérséklet

Lényeges, hogy a fő hozzávalók azonos hőmérsékletűek legyenek. Máskülönben előfordulhat, hogy nem áll össze a majonéz.

Az olajat célszerű szobahőmérsékleten tartani, a tojást és a citromot pedig a majonéz elkészítése előtt 2-3 órával korábban kivenni a hűtőből, hogy felmelegedjenek. Ha ezt elmulasztottad, akkor inkább rakd be melléjük az olajat, hogy az is lehűljön.

Amennyiben keverés közben az olaj kicsapódna, adj a tojássárgájás masszához mennyiségtől függően 1-2 tk vagy 1 ek forró vizet, és gyorsan keverd simára.

4. Ízesítés

Érzéssel és mértékkel fűszerezz, hogy a tartármártás valóban csak kísérője legyen az ételnek, amelyhez feltálalod. Először mindenből inkább kevesebbet adj a majonézes-mustáros-tejszínes keverékhez, és kóstolgatás után korrigáld az ízt. A só mellett használhatsz Cayenne- vagy fehér borsot, továbbá az étel jellegétől függően fokhagymát, petrezselymet, metélőhagymát, kapribogyót, ecetes uborkát is.

Tudtad?

A franciák a tartármártást (sauce tartare) eredetileg tatár bifsztekhez (steak tartare) adták, és keményre főzött tojás sárgájával készítették.

Tartármártás kemény tojásból

Törd össze villával 4 db keményre főzött tojás sárgáját, majd keverd habosra 1 tk mustárral, 2 tk porcukorral, pár csepp citromlével vagy ecettel, pici sóval és 3 dl tejföllel. Végül dolgozz bele 1 ek olajat. Hozzáadhatod a tojások apróra kockázott fehér részt is, ha a mártást salátához kínálod.

TÖLTÖTT TOJÁS, SONKATEKERCS, FRANCIASALÁTA - A LEGJOBB FOGÁSOK HIDEGTÁLHOZ >>>

MÁRTÁSOK, SZÓSZOK - VÁLOGATÁS >>>

MAKÓI RÁNTOTT CSIRKEMELL HAGYMÁS TARTÁRMÁRTÁSSAL >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.