Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mit eszik egy vegán, ha se tojást, se tésztát, sem semmilyen állati eredetű dolgot nem eszik? Hogyan viszi be a szervezete egészséges működéséhez elengedhetetlenül szükséges fehérjét? Kirsch András házigazdánk, aki évekkel ezelőtt elköteleződött a vegán életmód mellett, most induló cikksorozatában bemutatja a legizgalmasabb és legsokoldalúbb alapanyagokat, amikből egy vegán teljes értékűen és változatosan táplálkozhat.

Létezik egy kérdéssor, melytől a növényi táplálkozás követői agyalapi szamárköhögésben törnek ki.

Pl.: „Na, és mit eszel hús helyett, rántott sajtot? Nem? Akkor mit, rántott gombát? Azt se? Mert, hogy tojással készül? Komolyan, semmi állati eredetűt? De halat azért csak eszel! Nem? Szejtán? Az micsoda?”

Utóbbi két kérdésen még a legtürelmetlenebb vegánoknak sem ildomos hisztérikus zokogásban kitörni, a szejtán ugyanis talán mai napig a legkevésbé ismert húspótló a laikusok körében. Pedig ez az, mely leghitelesebben képes visszaadni a húsfogyasztás élményét. (Fontos megjegyezni: a vegán táplálkozás következetes képviselőinek a húsevéssel elsősorban etikai problémája van, és nem a hús íze ellen van kifogásuk.)
 

Mi is az a szejtán?

Búzasikér, avagy búzafehérje, mely főként tönkölybúzából vagy más gabonából készül. Por alakban kapható (szinte minden bioboltban hozzá lehet jutni), langyos víz és fűszerek hozzáadásával a húshoz hasonló elegyet nyerhetünk belőle. Ugyanúgy lehet sütni, pácolni, darálni, rántani, mint a hagyományos húsokat, csupán állagában különbözik tőlük. A jó szejtán elkészítéséhez szükség van némi rutinra, ellenkező esetben a végeredmény – az alapanyag ruganyos jellegéből adódóan – drámai hitelességgel idézhet meg egy traktorbelsőt.

TORTILLA RÁNTOTT SZEJTÁNCSÍKOKKAL ÉS PARADICSOMSALSÁVAL >>>

Hogyan készítsük el?

Ha a tökéletes végeredményre törekszünk, akkor pl. a következőképpen:

Hozzávalók:

250 g búzasikér
90 g tönkölyliszt
3,5 dl langyos víz
Ízlés szerint fűszerek (fokhagymapor, zöldfűszerek, stb)

A sikért összekeverjük a fűszerekkel és a liszttel, majd hozzáadjuk a vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fél óráig pihentetjük, majd tetszőlegesen felvágjuk (attól függően, hogy kirántva, darálva vagy egyéb módon szeretnénk elkészíteni) és fűszerezett bő vízben, közepes lángon kb. háromnegyed órán át főzzük. Miután kihűlt, kedvünk szerint feldolgozhatjuk. (Fűszerek helyett 0.5 dl szójaszószt is használhatunk ízesítésre, ez esetben ennyivel kevesebb vizet adjunk a sikérporhoz!)

 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.