Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mit eszik egy vegán, ha se tojást, se tésztát, sem semmilyen állati eredetű dolgot nem eszik? Hogyan viszi be a szervezete egészséges működéséhez elengedhetetlenül szükséges fehérjét? Kirsch András házigazdánk, aki évekkel ezelőtt elköteleződött a vegán életmód mellett, most induló cikksorozatában bemutatja a legizgalmasabb és legsokoldalúbb alapanyagokat, amikből egy vegán teljes értékűen és változatosan táplálkozhat.

Létezik egy kérdéssor, melytől a növényi táplálkozás követői agyalapi szamárköhögésben törnek ki.

Pl.: „Na, és mit eszel hús helyett, rántott sajtot? Nem? Akkor mit, rántott gombát? Azt se? Mert, hogy tojással készül? Komolyan, semmi állati eredetűt? De halat azért csak eszel! Nem? Szejtán? Az micsoda?”

Utóbbi két kérdésen még a legtürelmetlenebb vegánoknak sem ildomos hisztérikus zokogásban kitörni, a szejtán ugyanis talán mai napig a legkevésbé ismert húspótló a laikusok körében. Pedig ez az, mely leghitelesebben képes visszaadni a húsfogyasztás élményét. (Fontos megjegyezni: a vegán táplálkozás következetes képviselőinek a húsevéssel elsősorban etikai problémája van, és nem a hús íze ellen van kifogásuk.)

Mi is az a szejtán?

Búzasikér, avagy búzafehérje, mely főként tönkölybúzából vagy más gabonából készül. Por alakban kapható (szinte minden bioboltban hozzá lehet jutni), langyos víz és fűszerek hozzáadásával a húshoz hasonló elegyet nyerhetünk belőle. Ugyanúgy lehet sütni, pácolni, darálni, rántani, mint a hagyományos húsokat, csupán állagában különbözik tőlük. A jó szejtán elkészítéséhez szükség van némi rutinra, ellenkező esetben a végeredmény – az alapanyag ruganyos jellegéből adódóan – drámai hitelességgel idézhet meg egy traktorbelsőt.

TORTILLA RÁNTOTT SZEJTÁNCSÍKOKKAL ÉS PARADICSOMSALSÁVAL >>>
Hogyan készítsük el?

Ha a tökéletes végeredményre törekszünk, akkor pl. a következőképpen:

Hozzávalók:

250 g búzasikér
90 g tönkölyliszt
3,5 dl langyos víz
Ízlés szerint fűszerek (fokhagymapor, zöldfűszerek, stb)

A sikért összekeverjük a fűszerekkel és a liszttel, majd hozzáadjuk a vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fél óráig pihentetjük, majd tetszőlegesen felvágjuk (attól függően, hogy kirántva, darálva vagy egyéb módon szeretnénk elkészíteni) és fűszerezett bő vízben, közepes lángon kb. háromnegyed órán át főzzük. Miután kihűlt, kedvünk szerint feldolgozhatjuk. (Fűszerek helyett 0.5 dl szójaszószt is használhatunk ízesítésre, ez esetben ennyivel kevesebb vizet adjunk a sikérporhoz!)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.