Káposztás tészta egyszerűen
Zsemlegombóc
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tojásos nokedli fejes salátával
Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Babgulyás
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel
Vadas marha
Körömpörkölt csülökkel
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus grízgaluska leves
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Hagymás rostélyos
Klasszikus kuglóf
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék
Alapételek

Böjtös rakott káposzta: húsmentes recept nem csak nagyböjtre

Böjtös rakott káposzta
Elkezdődött a 40 napos nagyböjt, előtérbe kerülnek a vegetáriánus receptek. Ilyenkor azzal is könnyíthetünk a helyzetünkön, ha a kedvenc húsos ételünk vega változatát készítjük el, a húst például hüvelyessel helyettesítve - mint ennél a rakott káposztánál.

A keresztény hagyomány szerint húshagyókedd éjszakáján véget ért a farsangi időszak, aznap fogyaszthattunk utoljára húsos ételeket, hamvazószerdától pedig kezdetét vette a húsvétig tartó, 40 napos nagyböjt, a nagyszombati húsvéti vacsoráig a keresztény hit szerint nem ehetünk húst. A húsimádók embert próbáló időszaka ez, ilyenkor, ha lehet, még inkább kívánják a húsos ételeket, mint bármikor. Őket segítve egy olyan receptet hoztunk, ami nagyvonalakban emlékeztet egy isteni húsos egytálételre, laktató, és nagyon egyszerű. Íme a böjti rakott káposzta savanyú káposztából, hús helyett gombával és lencsével készítve!

Böjtös rakott káposzta (Fotó, recept: Vidék íze magazin)
Böjtös rakott káposzta (Fotó, recept: Vidék íze magazin)

Hozzávalók a böjti rakott káposztához:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db t. v. paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 mk. őrölt kömény
  • 1 csipet őrölt babérlevél
  • 1 ek. őrölt pirospaprika
  • 15 dkg lencse
  • 25 dkg gomba
  • 8 dl zöldségalaplé vagy víz
  • 20 dkg rizs
  • 4 dl tejföl
  • 4 ek. zsiradék
  • bors
  • tejföl és kenyér a böjti káposzta tálalásához

elkészítése:

  1. Finomra vágjuk a vöröshagymát, megdinszteljük három evőkanál zsiradékon.
  2. Rátesszük a nagyon apró kockákra vágott paprikát és paradicsomot, nagy lángon forraljuk, míg zsírjára nem pirul az alap.
  3. Levesszük a tűzhelyről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát. Ekkor hozzáadjuk felaprított gombát, felöntjük az alaplével (vagy vízzel), beleszórjuk a lencsét, ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, őrölt babérral, és elkezdjük főzni. Ha már félig puha a lencse, beletesszük a rizst is, és takaréklángon puhára pároljuk.
  4. A savanyú káposztát megkóstoljuk, ha túl savanyúnak érezzük, átmossuk. Kicsit átvágjuk. Egy sütőtálat kikenünk egy evőkanál zsírral, és belerétegezzük a rizses-lencsés gombát meg a káposztát.
  5. A tetejét megkenjük a tejföllel. 170 fokos sütőbe toljuk, és bő fél óra alatt pirosra sütjük.
  6. Friss kenyér és tejföl jár mellé.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.