A túró fehér színű, enyhén savanykás ízű tejtermék – tulajdonképpen friss sajt. Alacsonyabb a zsír- és kalóriatartalma, mint a többi sajtnak, így ideális, ha diétás megoldást keresünk a krémsajt helyettesítésére. A krémsajthoz közeli állag eléréséhez azonban sűrű tejszínt kell hozzákeverni, ami jelentősen megnöveli a kalóriatartalmát. Édes krémekbe egy csésze túró és egy csésze tejszín keverékével helyettesíthetjük a krémsajtot, mártásokhoz, szószokhoz elég, ha krémesre keverjük a túrót.
A görög joghurt úgy készül, hogy átszűrik a joghurtot, eltávolítva a savót (azt a levet, amely a tej alvadása után megmarad). Az eredmény egy sűrű állagú joghurt lesz, amely a hagyományos joghurthoz képest kevesebb cukrot és szénhidrátot, viszont lényegesen több fehérjét tartalmaz. Gazdag, krémes textúrájú. A sajtkrémet egy az egyben helyettesíthetjük a receptben, ráadásul extra krémes csillogást is ad az ételeknek.
A tejföl egy olyan összetevő, amiből valószínűleg mindig van a hűtőben egy-egy pohárkával, így szinte biztosan kéznél van, ha elfogyott a sajtkrém. Sűrű állagának és csípős, enyhén savanykás ízének köszönhetően kiváló mártogatósokhoz, szószokhoz és öntetekhez, de keverhetjük burgonyapürébe, édes krémekbe is. A kívánt eredmény eléréséhez 2 dl krémsajt helyett használjunk 2 dl tejfölt.
A ricotta lágy, fehér és édes tejipari melléktermék, amelyet jellemzően más sajtok készítése során keletkező savó újrafőzésével állítanak elő. Sós ételekhez krémsajt helyett keverjünk el egy kis tál ricottát ugyanannyi natúr joghurttal, édességekhez pedig a ricottához adjunk tejszínt.
A mascarpone, amit főleg a tiramisu fő összetevőjeként ismerünk, a krémsajt olasz változata. Ez a rendkívül gazdag, sűrű sajt (akár 75%-os zsírtartalmú is lehet) teljes tejszínből készül, és enyhén édes ízt kölcsönöz a mártogatósoknak és desszerteknek, így a legjobb választás, ha nincs kéznél a szokásos krémsajt. Legjobb, ha 1:1 arányban helyettesítjük. A krémsajt enyhén savas ízét pár csepp citromlével tudjuk utánozni.
A kefir vegyes erjesztéssel készült joghurtféleség, amely nem csak tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombákat is tartalmaz. Krémes, sűrű állagú, savanykás ízű. Enyhén pezseg a benne lévő szén-dioxid miatt. Mivel vizesebb, mint a hagyományos krémsajt, önmagában nem jó helyettesítő. Az megfelelő eredményhez keverjünk 2 dl kefirbe 2 teáskanál chia magot, hagyjuk állni a keveréket kb. 30 percig, hogy a magok felszívják a kefir folyadéktartalmát. Ha besűrűsödött, ugyanúgy használható, mint a krémsajt. Ezt a helyettesítőt a legjobb mártogatáshoz és szószokhoz használni, édességekhez nem igazán jó választás.
Még több cikk, mit mivel helyettesíthetsz:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.