Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Alapételek

Nincs otthon krémsajt? Ezzel a 6 dologgal simán helyettesítheted!

Krémsajt, túró, mascarpone
Jellegzetes édeskés ízének és sima állagának köszönhetően a krémsajt nagyon népszerű alapanyag. Kerülhet süteménybe, szendvicsbe, adhatjuk húsételekhez, de készülhet belőle finom mártogatós is. Ha a receptben krémsajt szerepel, de nincs otthon, könnyű lecserélni más összetevőre úgy, hogy igazán finom lesz a végeredmény.

Túró

A túró fehér színű, enyhén savanykás ízű tejtermék – tulajdonképpen friss sajt. Alacsonyabb a zsír- és kalóriatartalma, mint a többi sajtnak, így ideális, ha diétás megoldást keresünk a krémsajt helyettesítésére. A krémsajthoz közeli állag eléréséhez azonban sűrű tejszínt kell hozzákeverni, ami jelentősen megnöveli a kalóriatartalmát. Édes krémekbe egy csésze túró és egy csésze tejszín keverékével helyettesíthetjük a krémsajtot, mártásokhoz, szószokhoz elég, ha krémesre keverjük a túrót.

Görög joghurt

A görög joghurt úgy készül, hogy átszűrik a joghurtot, eltávolítva a savót (azt a levet, amely a tej alvadása után megmarad). Az eredmény egy sűrű állagú joghurt lesz, amely a hagyományos joghurthoz képest kevesebb cukrot és szénhidrátot, viszont lényegesen több fehérjét tartalmaz. Gazdag, krémes textúrájú. A sajtkrémet egy az egyben helyettesíthetjük a receptben, ráadásul extra krémes csillogást is ad az ételeknek.

Ha nincs otthon krémsajt, görög joghurttal is kiválthatjuk/ Fotó: Shutterstock
Ha nincs otthon krémsajt, görög joghurttal is kiválthatjuk/ Fotó: Shutterstock

Tejföl

A tejföl egy olyan összetevő, amiből valószínűleg mindig van a hűtőben egy-egy pohárkával, így szinte biztosan kéznél van, ha elfogyott a sajtkrém. Sűrű állagának és csípős, enyhén savanykás ízének köszönhetően kiváló mártogatósokhoz, szószokhoz és öntetekhez, de keverhetjük burgonyapürébe, édes krémekbe is. A kívánt eredmény eléréséhez 2 dl krémsajt helyett használjunk 2 dl tejfölt.

Ricotta sajt

A ricotta lágy, fehér és édes tejipari melléktermék, amelyet jellemzően más sajtok készítése során keletkező savó újrafőzésével állítanak elő. Sós ételekhez krémsajt helyett keverjünk el egy kis tál ricottát ugyanannyi natúr joghurttal, édességekhez pedig a ricottához adjunk tejszínt.

Mascarpone

A mascarpone, amit főleg a tiramisu fő összetevőjeként ismerünk, a krémsajt olasz változata. Ez a rendkívül gazdag, sűrű sajt (akár 75%-os zsírtartalmú is lehet) teljes tejszínből készül, és enyhén édes ízt kölcsönöz a mártogatósoknak és desszerteknek, így a legjobb választás, ha nincs kéznél a szokásos krémsajt. Legjobb, ha 1:1 arányban helyettesítjük. A krémsajt enyhén savas ízét pár csepp citromlével tudjuk utánozni.

A mascarpone tökéletes választás azokhoz a receptekhez, melyekben krémsajt van/ Fotó: Shutterstock
A mascarpone tökéletes választás azokhoz a receptekhez, melyekben krémsajt van/ Fotó: Shutterstock

Kefir

A kefir vegyes erjesztéssel készült joghurtféleség, amely nem csak tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombákat is tartalmaz. Krémes, sűrű állagú, savanykás ízű. Enyhén pezseg a benne lévő szén-dioxid miatt. Mivel vizesebb, mint a hagyományos krémsajt, önmagában nem jó helyettesítő. Az megfelelő eredményhez keverjünk 2 dl kefirbe 2 teáskanál chia magot, hagyjuk állni a keveréket kb. 30 percig, hogy a magok felszívják a kefir folyadéktartalmát. Ha besűrűsödött, ugyanúgy használható, mint a krémsajt. Ezt a helyettesítőt a legjobb mártogatáshoz és szószokhoz használni, édességekhez nem igazán jó választás.

Még több cikk, mit mivel helyettesíthetsz:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.