Minestrone recept
Minestrone
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Alapételek

Nincs otthon krémsajt? Ezzel a 6 dologgal simán helyettesítheted!

Krémsajt, túró, mascarpone
Jellegzetes édeskés ízének és sima állagának köszönhetően a krémsajt nagyon népszerű alapanyag. Kerülhet süteménybe, szendvicsbe, adhatjuk húsételekhez, de készülhet belőle finom mártogatós is. Ha a receptben krémsajt szerepel, de nincs otthon, könnyű lecserélni más összetevőre úgy, hogy igazán finom lesz a végeredmény.

Túró

A túró fehér színű, enyhén savanykás ízű tejtermék – tulajdonképpen friss sajt. Alacsonyabb a zsír- és kalóriatartalma, mint a többi sajtnak, így ideális, ha diétás megoldást keresünk a krémsajt helyettesítésére. A krémsajthoz közeli állag eléréséhez azonban sűrű tejszínt kell hozzákeverni, ami jelentősen megnöveli a kalóriatartalmát. Édes krémekbe egy csésze túró és egy csésze tejszín keverékével helyettesíthetjük a krémsajtot, mártásokhoz, szószokhoz elég, ha krémesre keverjük a túrót.

Görög joghurt

A görög joghurt úgy készül, hogy átszűrik a joghurtot, eltávolítva a savót (azt a levet, amely a tej alvadása után megmarad). Az eredmény egy sűrű állagú joghurt lesz, amely a hagyományos joghurthoz képest kevesebb cukrot és szénhidrátot, viszont lényegesen több fehérjét tartalmaz. Gazdag, krémes textúrájú. A sajtkrémet egy az egyben helyettesíthetjük a receptben, ráadásul extra krémes csillogást is ad az ételeknek.

Ha nincs otthon krémsajt, görög joghurttal is kiválthatjuk/ Fotó: Shutterstock
Ha nincs otthon krémsajt, görög joghurttal is kiválthatjuk/ Fotó: Shutterstock

Tejföl

A tejföl egy olyan összetevő, amiből valószínűleg mindig van a hűtőben egy-egy pohárkával, így szinte biztosan kéznél van, ha elfogyott a sajtkrém. Sűrű állagának és csípős, enyhén savanykás ízének köszönhetően kiváló mártogatósokhoz, szószokhoz és öntetekhez, de keverhetjük burgonyapürébe, édes krémekbe is. A kívánt eredmény eléréséhez 2 dl krémsajt helyett használjunk 2 dl tejfölt.

Ricotta sajt

A ricotta lágy, fehér és édes tejipari melléktermék, amelyet jellemzően más sajtok készítése során keletkező savó újrafőzésével állítanak elő. Sós ételekhez krémsajt helyett keverjünk el egy kis tál ricottát ugyanannyi natúr joghurttal, édességekhez pedig a ricottához adjunk tejszínt.

Mascarpone

A mascarpone, amit főleg a tiramisu fő összetevőjeként ismerünk, a krémsajt olasz változata. Ez a rendkívül gazdag, sűrű sajt (akár 75%-os zsírtartalmú is lehet) teljes tejszínből készül, és enyhén édes ízt kölcsönöz a mártogatósoknak és desszerteknek, így a legjobb választás, ha nincs kéznél a szokásos krémsajt. Legjobb, ha 1:1 arányban helyettesítjük. A krémsajt enyhén savas ízét pár csepp citromlével tudjuk utánozni.

A mascarpone tökéletes választás azokhoz a receptekhez, melyekben krémsajt van/ Fotó: Shutterstock
A mascarpone tökéletes választás azokhoz a receptekhez, melyekben krémsajt van/ Fotó: Shutterstock

Kefir

A kefir vegyes erjesztéssel készült joghurtféleség, amely nem csak tejsavbaktériumokat, hanem élesztőgombákat is tartalmaz. Krémes, sűrű állagú, savanykás ízű. Enyhén pezseg a benne lévő szén-dioxid miatt. Mivel vizesebb, mint a hagyományos krémsajt, önmagában nem jó helyettesítő. Az megfelelő eredményhez keverjünk 2 dl kefirbe 2 teáskanál chia magot, hagyjuk állni a keveréket kb. 30 percig, hogy a magok felszívják a kefir folyadéktartalmát. Ha besűrűsödött, ugyanúgy használható, mint a krémsajt. Ezt a helyettesítőt a legjobb mártogatáshoz és szószokhoz használni, édességekhez nem igazán jó választás.

Még több cikk, mit mivel helyettesíthetsz:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.