Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Alapételek

Erdélyi rakottas, ami nem káposzta: ezt a rakott padlizsánt vétek kihagyni

Erdélyi rakott padlizsán (Fotó: Vidék íze magazin)
Aki szereti a kolozsvári rakott káposztát, annak érdemes lehet egy próbát tenni az erdélyi rakott padlizsánnal is. Nyárias ízvilágú, ám nagyon is tartalmas, laktató étel, ami a húsimádóknak éppúgy a kedvence lehet, mint a zöldségek kedvelőinek.

A sertés egyik legkedveltebb része a tarja hiszen ez a zsírosabb hús nem szárad ki sütés közben, omlósra puhul. Az erdélyi rakott padlizsán receptjében szalonna is kerül mellé, így még szaftosabb lesz az eredmény. A sok húshoz remekül illik a padlizsán, a paradicsom, a hagyma és a paprika, a kész étel mégsem hajaz majd egy húsos lecsóra a rizsnek és az izgalmas fűszerezésnek hála.

Erdélyi rakott padlizsán (Fotó: Vidék íze magazin)
Erdélyi rakott padlizsán (Fotó: Vidék íze magazin)

Hozzávalók az erdélyi rakott padlizsához:

  • 40 dkg sertéstarja
  • 25 dkg kolozsvári szalonna
  • 4 db nagyobb padlizsán
  • 2 ek. zsír
  • 3 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1-1 db paradicsom, paprika
  • 15 dkg rizs
  • 6 dl zöldségalaplé
  • 1 kk. őrölt kömény
  • 1 kk. őrölt babér
  • pár ág friss vagy 1 kk őrölt borsikafű
  • 1 csapott ek. őrölt pirospaprika
  • 5 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • tárkonyecet
  • bors

Elkészítés:

  1. Elfelezzük a szalonnát. A felét csíkokra vágjuk, és a zsíron jól kipirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és pár percig együtt sütjük.
  2. Rátesszük a felkockázott paprikát, paradicsomot, a felszeletelt fokhagymát, pár percig együtt pároljuk. Közben sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel, babérral fűszerezzük, beledobjuk a csomborágakat is.
  3. Rárakjuk a kockákra vágott tarját, erős lángon addig pároljuk, míg a húskockák ki nem fehérednek. Ekkor ráöntjük az alaplevet, és 20 percig főzzük. Beleszórjuk a rizst, átkeverjük, és kis lángon még negyedórát főzzük.
  4. Közben a meghámozott padlizsánt ujjnyi karikákra vágjuk, majd a tárkonyecettel és sóval ízesített vízen blansírozzuk.
  5. Jól lecsöpögtetjük, a felével kirakjuk egy tepsi vagy egy sütőtál alját.
  6. Rákanalazzuk a húsos-rizses ragut, a tetejét kirakjuk a maradék blansírozott padlizsánnal.
  7. A tejfölt összekeverjük a két felvert tojással, az őrölt pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, és ráöntjük a rakottas tetejére.
  8. Rátesszük a maradék felszeletelt szalonnát, majd 180 fokos sütőben 40 perc alatt összesütjük.

Előkészítés: 50 perc
Főzés: 40 perc
Sütés: 40 perc
1 adag: 820 kcal

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.