Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Minestrone recept
Minestrone
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Alapételek

Erdélyi rakottas, ami nem káposzta: ezt a rakott padlizsánt vétek kihagyni

Erdélyi rakott padlizsán (Fotó: Vidék íze magazin)
Aki szereti a kolozsvári rakott káposztát, annak érdemes lehet egy próbát tenni az erdélyi rakott padlizsánnal is. Nyárias ízvilágú, ám nagyon is tartalmas, laktató étel, ami a húsimádóknak éppúgy a kedvence lehet, mint a zöldségek kedvelőinek.

A sertés egyik legkedveltebb része a tarja hiszen ez a zsírosabb hús nem szárad ki sütés közben, omlósra puhul. Az erdélyi rakott padlizsán receptjében szalonna is kerül mellé, így még szaftosabb lesz az eredmény. A sok húshoz remekül illik a padlizsán, a paradicsom, a hagyma és a paprika, a kész étel mégsem hajaz majd egy húsos lecsóra a rizsnek és az izgalmas fűszerezésnek hála.

Erdélyi rakott padlizsán (Fotó: Vidék íze magazin)
Erdélyi rakott padlizsán (Fotó: Vidék íze magazin)

Hozzávalók az erdélyi rakott padlizsához:

  • 40 dkg sertéstarja
  • 25 dkg kolozsvári szalonna
  • 4 db nagyobb padlizsán
  • 2 ek. zsír
  • 3 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1-1 db paradicsom, paprika
  • 15 dkg rizs
  • 6 dl zöldségalaplé
  • 1 kk. őrölt kömény
  • 1 kk. őrölt babér
  • pár ág friss vagy 1 kk őrölt borsikafű
  • 1 csapott ek. őrölt pirospaprika
  • 5 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • tárkonyecet
  • bors

Elkészítés:

  1. Elfelezzük a szalonnát. A felét csíkokra vágjuk, és a zsíron jól kipirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és pár percig együtt sütjük.
  2. Rátesszük a felkockázott paprikát, paradicsomot, a felszeletelt fokhagymát, pár percig együtt pároljuk. Közben sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel, babérral fűszerezzük, beledobjuk a csomborágakat is.
  3. Rárakjuk a kockákra vágott tarját, erős lángon addig pároljuk, míg a húskockák ki nem fehérednek. Ekkor ráöntjük az alaplevet, és 20 percig főzzük. Beleszórjuk a rizst, átkeverjük, és kis lángon még negyedórát főzzük.
  4. Közben a meghámozott padlizsánt ujjnyi karikákra vágjuk, majd a tárkonyecettel és sóval ízesített vízen blansírozzuk.
  5. Jól lecsöpögtetjük, a felével kirakjuk egy tepsi vagy egy sütőtál alját.
  6. Rákanalazzuk a húsos-rizses ragut, a tetejét kirakjuk a maradék blansírozott padlizsánnal.
  7. A tejfölt összekeverjük a két felvert tojással, az őrölt pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, és ráöntjük a rakottas tetejére.
  8. Rátesszük a maradék felszeletelt szalonnát, majd 180 fokos sütőben 40 perc alatt összesütjük.

Előkészítés: 50 perc
Főzés: 40 perc
Sütés: 40 perc
1 adag: 820 kcal

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.