Ha valami gyors és egyszerű, de finom és mutatós desszertre vágyunk, a gyümölcskenyér lehet az egyik legjobb választás. Ez az édesburgonyás verzió amellett, hogy rettentő finom, még sok vitamint és rostot is tartalmaz a fő alapanyagnak köszönhetően. Ráadásul ünnepi alkalmakon is megállja a helyét. Érdemes mindjárt dupla adaggal készülni, mutatjuk is a gyümölcskenyér pontos receptjét.
Azt már tudjuk, hogy édesburgonyából mennyei brownie készíthető, és az sem nagy újdonság, hogy számos más zöldség is alkalmas arra, hogy süteményeket tegyen még ízletesebbé. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a desszertünk tápanyagtartalma így jelentősen javul, és bizonyos zöldségek, például az édesburgonya, a hozzáadandó cukor egy részét vagy egészét ki is váltják. Így összességében egy ízletes, tápláló édességet kapunk, különösen, ha a szóban forgó sütemény egy gyümölcskenyér. Ebbe ugyanis az édesburgonya mellett rengeteg más, kincset érő alapanyag kerül. Mivel nemcsak egy rendkívül finom, de szemet gyönyörködtetően szép desszertről van szó, akár ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét. A közeledő karácsonyi összejövetelek egyik legkedveltebb édessége. Próbáld ki, mentsd el, és kápráztasd el vele a családot decemberben is!
Így készül az édesburgonyás gyümölcskenyér
Hozzávalók (2 darab 8 × 15 cm-es formához):
A tésztához:
7,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
5 dkg kókuszliszt
3/4 tk. sütőpor
1/2 tk. szódabikarbóna
1 csipet só
1/2 tk. fahéj
1/4 tk. őrölt gyömbér
1 csipet őrölt szerecsendió
5 dkg aszalt szilva
5 dkg aszalt barack
2,5 dkg kandírozott narancshéj
2 db tojás
10 dkg nádcukor
7,5 dkg kókuszzsír
4 dkg natúr joghurt
15 dkg sült édesburgonya
A tetejére:
1 marék szeletelt mandula
10 dkg baracklekvár
1-2 ek. rum (elhagyható)
aszalt gyümölcsök
Elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat: a kétféle lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket. Egy másik tálba tesszük az apró kockákra vágott aszalt szilvát és barackot, hozzászórjuk a kandírozott narancshéjat is, és mindezt elkeverjük egy evőkanálnyi lisztkeverékkel.
Egy harmadik tálban kézi robotgéppel fehéredésig keverjük az egész tojásokat a nádcukorral. Hozzákeverjük a megolvasztott kókuszzsírt, a joghurtot, valamint a simára pürésített sült édesburgonyát. Három részletben belevegyítjük a lisztkeveréket, végül eloszlatjuk benne a lisztbe forgatott aszalt gyümölcsöket is.
Elosztjuk a masszát a két sütőformában. A tetejét megszórjuk a szeletelt mandulával, és a 180 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt megsütjük a gyümölcskenyereket. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe. Ha elkészült, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A baracklekvárt egy kis lábasban felmelegítjük a rummal együtt. Ha gyerekek is esznek a süteményből, akkor a rumot el is hagyhatjuk. Megkenjük vele a gyümölcskenyerek tetejét, mindkettőre aszalt gyümölcsöket halmozunk, azután újra megkenjük őket a baracklekvárral. Hagyjuk kicsit szikkadni, majd kivesszük a formából, és vastag szeletekre vágva tálaljuk.
A gyümölcskenyér tésztájába más olajos magvakat is tehetünk. Jól illik hozzá például a dió és a mogyoró, sőt, akár tökmag is kerülhet bele. A magvakból a tetejére is kerülhet díszítésképpen.
Ha mégis a hagyományos gyümölcskenyérre esik idén a választásod, arra is van egy fantasztikus receptünk, az elkészítését pedig megnézheted videón.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.