A nyúlánkabb és világosabb levelű nyári póréhagyma lágyabb ízű, mint a téli hónapokban kapható zömök és sötétzöld téli.
Sokan csak a póré középső részét dolgozzák fel. A kissé fás leveleket sem kell rögtön eldobni, mert belefőzve jó ízt kölcsönöznek a leveseknek, egytálételeknek.
A póré belsejébe beférkőzött földtől vagy homoktól több módszerrel is megszabadulhatsz.
1. Hasítsd félbe hosszában a megtisztított fehér szárrészt, majd tartsd a csap alá és mosd ki a koszt a kissé széttárt hagymarétegek közül.
2. Szórd a felaprított pórét bő hideg vízbe, és mozgasd a kezeddel vagy fakanállal, hogy fellazuljanak a szennyeződések. Ezután öntsd át egy szűrőbe, és zuhanyozd le hideg vízzel a mosogatóban. Ne áztasd sokáig, mert megszívja magát!
3. A pórét egészben is megmoshatod. Több helyen hasítsd be hosszában csaknem a bajuszig, majd tartsd erős hideg vízsugár alá. Végül vágd le a rétegeket összetartó részt a gyökerek felett.
Bár a gyökerek is fogyaszthatók, mindenképpen távolítsd el a szár alsó végét, mert a bajusz feletti 1 cm nagyon száraz és fás. A levelekből meghagyhatsz 3-4 cm-t. A legértékesebb középső részt a külső réteg lehámozása után felkarikázhatod, apróra kockázhatod vagy szálasra metélheted.
Hőkezelés hatására kibontakozik a zöldség enyhén édeskés aromája, az állaga pedig a főtt káposztáéra emlékeztet.
Pirítsd meg a karikákra vagy kockákra vágott pórét felhevített vajon vagy olívaolajon közepes tűzön 5-7 percig. Közben időnként forgasd át, mert keserű lesz, ha megbarnul. Végül adhatsz hozzá még egy kis vajat vagy felöntheted alaplével, tejszínnel. Kiváló feltét quiche-re, de elkészítheted omlettnek és rántottának is.
Dobd az apróra darabolt pórét gyöngyöző sós vízbe 3, legfeljebb 5 percre, majd szűrd le és tartsd hideg vízsugár alá. Ne főzd túl, mert szétesik! Leves vagy szósz készítésekor a főzővízhez zöldségalaplét vagy fehérbort önthetsz.
Dobd a 2-3 cm-es darabokra vágott pórét fazékban felhevített kevés olívaolajra, majd pirítsd közepes tűzön 1 percig. Ezután öntsd fel szálanként 1,5 dl vízzel, tedd rá a fedőt, és ne vedd le 6-8 percig. Így kíméletesebben megpuhíthatod, mint főzéssel. Tipp: A szénsavas ásványvíztől megőrzi szép színét és roppanós marad.
Fektesd kikent vagy sütőpapírral leterített tepsibe a hosszában félbevágott pórét. Ecseteld be olívaolajjal, szórd meg finom tengeri sóval, és told be a 190 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre. Ne spórolj az olajjal, máskülönben megég a póré! Köretként tálalhatod.
Alaposan mosd meg, hasítsd félbe, kend meg olajjal, szórd meg sóval, borssal, majd süsd roppanósra parázson vagy grillrácson a 175 fokos sütőben oldalanként 5-6 perc alatt.
Puhábbra sül, ha előzőleg sós vízben blansírozod 3-5 percig, majd jeges vízbe dobod. Töröld szárazra, és olajozás, illetve fűszerezés után további 3-5 percig grillezd oldalanként.
Olyan finom lesz hús és hal mellé vagy salátába, mint a spárga.
Markánsabb ízű, mint hőkezelve, és kissé kesernyés, de élvezhető.
Salátához a külső rétegektől megszabadított fehér rész közepét aprítsd egészen finomra vagy szeleteld a lehető legvékonyabbra. Jól passzol hozzá az alma és a sárgarépa, valamint egy fűszeres dresszing.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.