Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Alapételek

Tudtad? Ezért mosd meg mindig a póréhagymát!

Az egész évben hozzáférhető, kellemesen hagymaízű pórét teljes egészében felhasználhatod, ráadásul nem fakaszt sírásra pucolás közben.

Minden része ehető

A nyúlánkabb és világosabb levelű nyári póréhagyma lágyabb ízű, mint a téli hónapokban kapható zömök és sötétzöld téli.

Sokan csak a póré középső részét dolgozzák fel. A kissé fás leveleket sem kell rögtön eldobni, mert belefőzve jó ízt kölcsönöznek a leveseknek, egytálételeknek.

Mosni macerás, de muszáj


A póré belsejébe beférkőzött földtől vagy homoktól több módszerrel is megszabadulhatsz.

1. Hasítsd félbe hosszában a megtisztított fehér szárrészt, majd tartsd a csap alá és mosd ki a koszt a kissé széttárt hagymarétegek közül.

2. Szórd a felaprított pórét bő hideg vízbe, és mozgasd a kezeddel vagy fakanállal, hogy fellazuljanak a szennyeződések. Ezután öntsd át egy szűrőbe, és zuhanyozd le hideg vízzel a mosogatóban. Ne áztasd sokáig, mert megszívja magát!

3. A pórét egészben is megmoshatod. Több helyen hasítsd be hosszában csaknem a bajuszig, majd tartsd erős hideg vízsugár alá. Végül vágd le a rétegeket összetartó részt a gyökerek felett.

Előkészítés

Bár a gyökerek is fogyaszthatók, mindenképpen távolítsd el a szár alsó végét, mert a bajusz feletti 1 cm nagyon száraz és fás. A levelekből meghagyhatsz 3-4 cm-t. A legértékesebb középső részt a külső réteg lehámozása után felkarikázhatod, apróra kockázhatod vagy szálasra metélheted.

Elkészítési módszerek

Hőkezelés hatására kibontakozik a zöldség enyhén édeskés aromája, az állaga pedig a főtt káposztáéra emlékeztet.

Pirítás

Pirítsd meg a karikákra vagy kockákra vágott pórét felhevített vajon vagy olívaolajon közepes tűzön 5-7 percig. Közben időnként forgasd át, mert keserű lesz, ha megbarnul. Végül adhatsz hozzá még egy kis vajat vagy felöntheted alaplével, tejszínnel. Kiváló feltét quiche-re, de elkészítheted omlettnek és rántottának is.

Főzés

Dobd az apróra darabolt pórét gyöngyöző sós vízbe 3, legfeljebb 5 percre, majd szűrd le és tartsd hideg vízsugár alá. Ne főzd túl, mert szétesik! Leves vagy szósz készítésekor a főzővízhez zöldségalaplét vagy fehérbort önthetsz.

Párolás

Dobd a 2-3 cm-es darabokra vágott pórét fazékban felhevített kevés olívaolajra, majd pirítsd közepes tűzön 1 percig. Ezután öntsd fel szálanként 1,5 dl vízzel, tedd rá a fedőt, és ne vedd le 6-8 percig. Így kíméletesebben megpuhíthatod, mint főzéssel. Tipp: A szénsavas ásványvíztől megőrzi szép színét és roppanós marad.

Sütés

Fektesd kikent vagy sütőpapírral leterített tepsibe a hosszában félbevágott pórét. Ecseteld be olívaolajjal, szórd meg finom tengeri sóval, és told be a 190 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre. Ne spórolj az olajjal, máskülönben megég a póré! Köretként tálalhatod.

Grillezés

Alaposan mosd meg, hasítsd félbe, kend meg olajjal, szórd meg sóval, borssal, majd süsd roppanósra parázson vagy grillrácson a 175 fokos sütőben oldalanként 5-6 perc alatt.

Puhábbra sül, ha előzőleg sós vízben blansírozod 3-5 percig, majd jeges vízbe dobod. Töröld szárazra, és olajozás, illetve fűszerezés után további 3-5 percig grillezd oldalanként.

Olyan finom lesz hús és hal mellé vagy salátába, mint a spárga.

Nyersen kóstoltad már?

Markánsabb ízű, mint hőkezelve, és kissé kesernyés, de élvezhető.

Salátához a külső rétegektől megszabadított fehér rész közepét aprítsd egészen finomra vagy szeleteld a lehető legvékonyabbra. Jól passzol hozzá az alma és a sárgarépa, valamint egy fűszeres dresszing.

PÓRÉHAGYMA, A SZEGÉNYEK SPÁRGÁJA >>>

NE CSAK KRÉMLEVES LEGYEN BELŐLE! TIPPEK, HOGY MIT KÉSZÍTS PÓRÉHAGYMÁBÓL >>>

ISTENI FOGÁSOK PÓRÉHAGYMÁVAL >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.