A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Alapételek

Tudtad? Ezért mosd meg mindig a póréhagymát!

Az egész évben hozzáférhető, kellemesen hagymaízű pórét teljes egészében felhasználhatod, ráadásul nem fakaszt sírásra pucolás közben.

Minden része ehető

A nyúlánkabb és világosabb levelű nyári póréhagyma lágyabb ízű, mint a téli hónapokban kapható zömök és sötétzöld téli.

Sokan csak a póré középső részét dolgozzák fel. A kissé fás leveleket sem kell rögtön eldobni, mert belefőzve jó ízt kölcsönöznek a leveseknek, egytálételeknek.

Mosni macerás, de muszáj


A póré belsejébe beférkőzött földtől vagy homoktól több módszerrel is megszabadulhatsz.

1. Hasítsd félbe hosszában a megtisztított fehér szárrészt, majd tartsd a csap alá és mosd ki a koszt a kissé széttárt hagymarétegek közül.

2. Szórd a felaprított pórét bő hideg vízbe, és mozgasd a kezeddel vagy fakanállal, hogy fellazuljanak a szennyeződések. Ezután öntsd át egy szűrőbe, és zuhanyozd le hideg vízzel a mosogatóban. Ne áztasd sokáig, mert megszívja magát!

3. A pórét egészben is megmoshatod. Több helyen hasítsd be hosszában csaknem a bajuszig, majd tartsd erős hideg vízsugár alá. Végül vágd le a rétegeket összetartó részt a gyökerek felett.

Előkészítés

Bár a gyökerek is fogyaszthatók, mindenképpen távolítsd el a szár alsó végét, mert a bajusz feletti 1 cm nagyon száraz és fás. A levelekből meghagyhatsz 3-4 cm-t. A legértékesebb középső részt a külső réteg lehámozása után felkarikázhatod, apróra kockázhatod vagy szálasra metélheted.

Elkészítési módszerek

Hőkezelés hatására kibontakozik a zöldség enyhén édeskés aromája, az állaga pedig a főtt káposztáéra emlékeztet.

Pirítás

Pirítsd meg a karikákra vagy kockákra vágott pórét felhevített vajon vagy olívaolajon közepes tűzön 5-7 percig. Közben időnként forgasd át, mert keserű lesz, ha megbarnul. Végül adhatsz hozzá még egy kis vajat vagy felöntheted alaplével, tejszínnel. Kiváló feltét quiche-re, de elkészítheted omlettnek és rántottának is.

Főzés

Dobd az apróra darabolt pórét gyöngyöző sós vízbe 3, legfeljebb 5 percre, majd szűrd le és tartsd hideg vízsugár alá. Ne főzd túl, mert szétesik! Leves vagy szósz készítésekor a főzővízhez zöldségalaplét vagy fehérbort önthetsz.

Párolás

Dobd a 2-3 cm-es darabokra vágott pórét fazékban felhevített kevés olívaolajra, majd pirítsd közepes tűzön 1 percig. Ezután öntsd fel szálanként 1,5 dl vízzel, tedd rá a fedőt, és ne vedd le 6-8 percig. Így kíméletesebben megpuhíthatod, mint főzéssel. Tipp: A szénsavas ásványvíztől megőrzi szép színét és roppanós marad.

Sütés

Fektesd kikent vagy sütőpapírral leterített tepsibe a hosszában félbevágott pórét. Ecseteld be olívaolajjal, szórd meg finom tengeri sóval, és told be a 190 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre. Ne spórolj az olajjal, máskülönben megég a póré! Köretként tálalhatod.

Grillezés

Alaposan mosd meg, hasítsd félbe, kend meg olajjal, szórd meg sóval, borssal, majd süsd roppanósra parázson vagy grillrácson a 175 fokos sütőben oldalanként 5-6 perc alatt.

Puhábbra sül, ha előzőleg sós vízben blansírozod 3-5 percig, majd jeges vízbe dobod. Töröld szárazra, és olajozás, illetve fűszerezés után további 3-5 percig grillezd oldalanként.

Olyan finom lesz hús és hal mellé vagy salátába, mint a spárga.

Nyersen kóstoltad már?

Markánsabb ízű, mint hőkezelve, és kissé kesernyés, de élvezhető.

Salátához a külső rétegektől megszabadított fehér rész közepét aprítsd egészen finomra vagy szeleteld a lehető legvékonyabbra. Jól passzol hozzá az alma és a sárgarépa, valamint egy fűszeres dresszing.

PÓRÉHAGYMA, A SZEGÉNYEK SPÁRGÁJA >>>

NE CSAK KRÉMLEVES LEGYEN BELŐLE! TIPPEK, HOGY MIT KÉSZÍTS PÓRÉHAGYMÁBÓL >>>

ISTENI FOGÁSOK PÓRÉHAGYMÁVAL >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.