Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Alapételek

Így készül a tökéletes lekváros derelye - 2 tuti alaprecepttel!

Szilvalekváros derelye
A derelyét, vagy másnéven a barátfülét mindenki ismeri, hiszen még az iskolai menzákon is kivételesen nagy sztár - házilag elkészítve természetesen még a iskolai/óvodai változatnál is finomabb - nézzük hogyan késztsük el úgy, hogy olyan legyen, mint a nagyié!

Az itthon nagy népszerűségnek örvendő derelye nem csak a magyar gasztronómiában van jelen: olasz rokona a ravioli, Kínában a wonton, a szlávoknál a pirog, Libanonban, Szíriában a sishbarak - a sor a végtelenségig folytatható. A megfőtt tésztát szórják sajttal, mákkal, tálalják különféle szószokkal, öntetekkel, de levesbetétként és olajban sütve is megállják a helyüket.

Legismertebb a szilvalekváros derelye, amit szorosan követ a túróval töltött derelye . Ez a vízben főtt, töltött tészta többnyire burgonyás - a szilvásgombóc tésztájához hasonlóan -, de gyúrt tésztából is készítik. A töltelékek lehetnek sósak is, a magyar konyha ismeri a sajttal, káposztával, gombával töltött derelyéket is.

A speciális forma eléréséhez jól jöhet egy derelyevágó, ami nemcsak vágja, de össze is nyomja a tészta széleit. Gyorsan elkészül. A vízben megfőtt tésztákat, pirított zsemlemorzsában vagy mákban forgatjuk meg.

lekváros derelye krumplis tésztából

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 30 dkg finomliszt
  • 2 ek olaj
  • 1 ek búzadara
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • cukor (ízlés szerint)
  • 1 üveg házi lekvár
  • 10 dkg vaj
  • zsemlemorzsa

A tálaláshoz:

  • fahéjas porcukor

Elkészítése:

  1. A krumplit héjában megfőzzük, majd félrerakjuk kihűlni. Ezt követően megpucoljuk, és áttörjük egy nagyobb tálba.
  2. Hozzáadjuk a lisztet, az olajat, a búzadarát, a tojást, a sót, és pici cukrot. Rugalmas, puha tésztát gyúrunk.
  3. Lisztezett asztalra rakjuk, és 2 gombócot formázunk belőle. Az egyik lesz az alja, a másik a teteje.
  4. A tésztákat kinyújtjuk, lehetőleg hasonló méretűekre, majd lekvárt kanalazunk az egyikre (annyit, ahány darab barátfülét szeretnénk).
  5. Sodrófára tekerjük a másik tésztát, és betakarjuk vele az alsó, lekváros tésztát. Az ujjunkkal körbenyomkodjuk, majd derelyevágóval véglegesen elvágjuk a derelyéket.
  6. Közben egy nagy lábosban sós vizet forralunk. Egyszerre csak 4-5 derelyét teszünk a vízbe, majd 2-3 perc főzés után kivesszük, és a vajban aranybarnára pirított zsemlemorzsába megforgatjuk. Addig ismételjük, amíg el nem fogynak a tészták.
  7. Ha kész, fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

Tippek a tökéletes derelye tésztához:

A krumplis tésztának csak egy-két apró titka van.

  • Egyrészt a krumpli, ugyanis újkrumpliból szinte képtelenség elkészíteni, nem véletlen, hogy mire a barack érik, már a krumplik is megemberelik magukat és lehet velük dolgozni.
  • Másrészt a krumplis tésztát nem szabad túl sok liszttel készíteni. Akármennyire ragadós a végeredmény, egy bizonyos mennyiség felett a liszt nem csak átmeneti segítséget nyújt, hanem betonná is változtatja a kifőtt tésztát.
  • A krumplis tésztával gyorsan kell dolgozni: amíg készül a tészta, addig már lobog is a víz.
  • A krumplis tészta hamar megfő, az enyhén sós vízben főtt derelyék pikk-pakk feljönnek a víz tetejére. Ilyenkor még egy-két percet hagyni kell főni (a méretétől függően), majd mehet is a vajon pirított morzsába!

Azoknak, akik a fenti tippekkel együtt sem mernétek belevágni a főtt burgonyával készült tészta elkészítésésbe, ajánljuk ezt az egyszerűbb, de szintén nagyszerű változatot, sima, gyúrt tésztából. Itt a derelyeszaggaáti metódus is más, akinek ez szimatikusabb, a krumplis tésztával is dolgozhat így.

Hozzávalók a gyúrt tésztás derelyéhez:

  • 40 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 2 db tojás
  • 20 dkg szilvalekvár
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 ek olaj
  • 1 ek porcukor

Elkészítése:

  1. Egy nagy keverőtálba szórjuk a lisztet, és hozzáadunk 1 nagy csipet sót. A közepébe vájt mélyedésbe ütjük a tojásokat, belecsorgatunk 1,2 dl langyos vizet, és kézzel puha, rugalmas tésztává dolgozzuk.
  2. A tésztát lisztezett felületen kb. 5 mm vastagra nyújtjuk, és egy széles szájú pohárral vagy nagyobb (6-8 cm-es) pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki belőle. 1-1 tk átkevert lekvárt teszünk a körök közepére, félbehajtjuk őket, és egy belisztezett villával gondosan lenyomkodjuk a széleket.
  3. A derelyéket forrásban lévő, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük és lecsepegtetjük őket. Közben a zsemlemorzsát aranyszínűre pirítjuk a felforrósított olajon, végül hozzákeverjük a porcukrot, és megforgatjuk benne a derelyéket.
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.