Zsemlegombóc
Káposztás tészta egyszerűen
Finomfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos
Epres blondie
Csupacsokis brownie
Kínai szezámmagos csirke
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus grízgaluska leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-csirkemell
Klasszikus stíriai metélt
Vadas marha
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus kuglóf
Babgulyás
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Farsangi szalagos fánk
Alapételek

A legbetyárosabb étel a bográcsból – így készül az öhöm

Az öhöm, vagy ahogy sokan ismerik, a slambuc tradicionális magyar étel. Rendkívül egyszerű, gyors és olcsó, mégis ízletes és laktató fogás, ami hagyományosan szabad tűzön, bográcsban készül. Mutatjuk, pontosan hogyan!

A slambucot más néven öhömként emlegetik, a népi hagyomány szerint azért, mert amikor valakit megkínálnak ezzel az ízletes egytálétellel, és megkérdezik tőle, hogy ízlik-e neki, teli szájjal csak azt tudja válaszolni, hogy „öhöm”! Az eredeti recept szerint krumpliból, húsos szalonnából, lebbencstésztából és hagymából készül, jó sok pirospaprikával és sóval. Annak idején a hortobágyi pásztorok kedvelt fogása volt, ezért is hívják betyárételnek.

Az öhöm vagy slambuc akkor igazán finom, ha bográcsban készül, a régi idők tradíciói szerint /Fotó: Vidék íze magazin
Az öhöm vagy slambuc akkor igazán finom, ha bográcsban készül, a régi idők tradíciói szerint /Fotó: Vidék íze magazin

Így készül a bográcsos öhöm

A régi időkben az öhöm elkészítésének három kötelezően betartandó szabálya volt.

  1. A félig megfőtt krumplira kell tenni a száraztésztát, és nem szabad megkavarni.
  2. Amikor elfőtt a leve, és zsírtól csillog a tészta, óvatosan kell átkeverni.
  3. Ezután a bográcsot pontosan harminckétszer kell megforgatni.

Hozzávalók:

  • 10 dkg füstölt, húsos szalonna
  • 1 ek. zsír
  • 50 dkg lebbencstészta
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 25 dkg burgonya
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • 1 csipet őrölt babérlevél
  • 1 csipet őrölt kömény
  • bors

Elkészítése:

  1. Kicsi kockákra vágjuk a füstölt húsos szalonnát. Beletesszük a bográcsba az evőkanálnyi zsírral együtt, és ropogósra pirítjuk. A pörcöket kivesszük a bográcsból, félretesszük.
  2. Az edényben maradt zsírra rászórjuk a darabokra tört tésztát, és kevergetve barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott vöröshagymát, majd pár perc múlva a felaprított paprikát és paradicsomot is. Visszatesszük a ropogósra sült szalonnakockákat.
  3. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, ezt is a bográcsba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Rászórjuk a fűszereket, sózzuk és borsozzuk. Nem szabad kevergetni, mindig csak rázogatjuk a bográcsot, így nem törik össze sem a tészta, sem a krumpli.
  4. Körülbelül húsz percig főzzük, míg a tészta és a krumpli is megpuhul. Ha kész, érdemes kicsit állni hagyni a tálalás előtt. Házi savanyúságot és friss kenyeret adunk mellé.

Borítókép és recept: Vidék íze magazin

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.