Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Alapételek

A legbetyárosabb étel a bográcsból – így készül az öhöm

Az öhöm, vagy ahogy sokan ismerik, a slambuc tradicionális magyar étel. Rendkívül egyszerű, gyors és olcsó, mégis ízletes és laktató fogás, ami hagyományosan szabad tűzön, bográcsban készül. Mutatjuk, pontosan hogyan!

A slambucot más néven öhömként emlegetik, a népi hagyomány szerint azért, mert amikor valakit megkínálnak ezzel az ízletes egytálétellel, és megkérdezik tőle, hogy ízlik-e neki, teli szájjal csak azt tudja válaszolni, hogy „öhöm”! Az eredeti recept szerint krumpliból, húsos szalonnából, lebbencstésztából és hagymából készül, jó sok pirospaprikával és sóval. Annak idején a hortobágyi pásztorok kedvelt fogása volt, ezért is hívják betyárételnek.

Az öhöm vagy slambuc akkor igazán finom, ha bográcsban készül, a régi idők tradíciói szerint /Fotó: Vidék íze magazin
Az öhöm vagy slambuc akkor igazán finom, ha bográcsban készül, a régi idők tradíciói szerint /Fotó: Vidék íze magazin

Így készül a bográcsos öhöm

A régi időkben az öhöm elkészítésének három kötelezően betartandó szabálya volt.

  1. A félig megfőtt krumplira kell tenni a száraztésztát, és nem szabad megkavarni.
  2. Amikor elfőtt a leve, és zsírtól csillog a tészta, óvatosan kell átkeverni.
  3. Ezután a bográcsot pontosan harminckétszer kell megforgatni.

Hozzávalók:

  • 10 dkg füstölt, húsos szalonna
  • 1 ek. zsír
  • 50 dkg lebbencstészta
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 25 dkg burgonya
  • 1 tk. őrölt pirospaprika
  • 1 csipet őrölt babérlevél
  • 1 csipet őrölt kömény
  • bors

Elkészítése:

  1. Kicsi kockákra vágjuk a füstölt húsos szalonnát. Beletesszük a bográcsba az evőkanálnyi zsírral együtt, és ropogósra pirítjuk. A pörcöket kivesszük a bográcsból, félretesszük.
  2. Az edényben maradt zsírra rászórjuk a darabokra tört tésztát, és kevergetve barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott vöröshagymát, majd pár perc múlva a felaprított paprikát és paradicsomot is. Visszatesszük a ropogósra sült szalonnakockákat.
  3. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, ezt is a bográcsba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Rászórjuk a fűszereket, sózzuk és borsozzuk. Nem szabad kevergetni, mindig csak rázogatjuk a bográcsot, így nem törik össze sem a tészta, sem a krumpli.
  4. Körülbelül húsz percig főzzük, míg a tészta és a krumpli is megpuhul. Ha kész, érdemes kicsit állni hagyni a tálalás előtt. Házi savanyúságot és friss kenyeret adunk mellé.

Borítókép és recept: Vidék íze magazin

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.