A nyári időszak beköszöntével egyre több családban grilleznek. Ha te is imádod a grillpartik hangulatát, a finom ízeket, de még nem próbáltad soha, itt az idő, hogy nekifogj! Nem csak húsokat érdemes grillezni, hanem zöldségeket és gyümölcsöket is, hiszen ezek teltebb, füstös ízt kapnak, így még méltóbb helyük lesz az asztalon. Ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény, íme, néhány jótanács!
Sokakban felmerül a kérdés: vajon a vitaminokban, antioxidánsokban gazdag zöldségek és gyümölcsök mennyire őrizik meg jótékony hatásukat a grillezést követően? Nos, szakértők szerint nyugodtan fogyaszthatjuk őket: bár a magas hő valóban csökkenti a tápérték egy részét, de ettől függetlenül marad bőven vitamin és ásványi anyag bennük.
A másik kérdés, vajon mennyire fenyegeti daganatos megbetegedés kialakulása a rendszeresen grillételeket fogyasztókat? Itt is, mint a húsok esetében, fontos, hogy miként készítjük el a zöldségeket és a gyümölcsöket. Rákkeltő vegyületek ugyanis akkor keletkeznek, amikor a húsban (és a húson) lévő zsírok kiolvadnak, a tűzre csepegnek, és onnan a füstön keresztül visszajutnak az ételbe. Ez szerencsére a zöldségekkel és a gyümölcsökkel nem fordulhat elő, hiszen nincs bennük zsír. Éppen ezért soha ne használjunk állati zsiradékot a grillezéshez, és ne süssük a zöldségeket a húsok.
A legjobb, ha friss, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket választunk. Hogy konkrétan melyiket, az az ízlésünktől és a lehetőségeinktől is függ. Jól grillezhető a gomba, a paprika, a paradicsom, a kukorica, a cukkini, a padlizsán, a sárgarépa, a hagyma, az édesburgonya, míg a gyümölcsök közül a sárgadinnye, az alma, a füge, a körte, az őszibarack, a dinnye, de a banán, a mangó és az ananászt is grillezhető.
A profik azt tanácsolják, hogy a sütéshez mindenkor egészséges, érett zöldségeket és gyümölcsöket válasszunk!
A zöldségeket közepes vagy magas, a gyümölcsöket mindig közepes hőmérsékleten grillezzük. Az időtartam függ attól, hogy milyen gyümölcsöt és zöldséget grillezünk, milyen vastagok a szeletek, illetve a grillező eszközt típusától is. Néhány perc alatt általában elkészülnek, de érdemes sűrűn ellenőrizni, nehogy szénné égjenek a finomságok.
Önmagukban is isteni finomak, de megszórhatjuk parmezán sajttal, morzsolt fetával, esetleg meglocsolhatjuk szószokkal, balzsamecettel, különböző öntetekkel, de kínálhatunk melléjük mártogatósokat is.
Grillezés közben a gyümölcs karamellizálódni kezd, amitől még édesebb és szaftosabb lesz. Tökéletes köret húsételekhez, de ízesítheted vele a salátákat is. A legjobb, ha desszertként fogyasztjuk: akár joghurttal vagy tejszínnel is meglocsolhatjuk, és jól illik fagylaltok mellé is.
(Forrás: foodiecrush.com)
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.