Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A tojásos nokedli hamisítatlan tavaszi/nyári fogás, aminek sokan nem mernek nekikezdeni, inkább a nagyinál, vagy az anyukájuk asztalánál eszik. Ha betartasz néhány alapszabályt, és nem csukod be közben a szemed a félelemtől, hogy vajon sikerül-e, a nagymamád sem fog belekötni a tojásos nokedlidbe!

1. Friss tojás

Első és legfontosabb szabály, hogy mindig minőségi alapanyagot használj! Ez esetben ez főleg a tojásra vonatkozik, ami lehetőleg szabadtartású tyúkok friss tojásai legyenek. Irány a piac!

2. Víz a tésztához

Fontos, hogy a vizet ne egyszerre öntsd hozzá a lisztes tojásos keverékhez, hanem kisebb adagokban, mert elvenni belőle már nehezebb lesz… Ha mégis túlment a víz mennyisége, egy kevés liszt hozzáadásával javíthatsz a massza állagán. A lényeg, hogy a masszád ne legyen túl száraz, de túl folyós sem!

3. Csomómentes

Karmunkát igénylő feladat, de a nokedli masszáját alaposan dolgozd el csomómentesre, ne maradjon darabos! Ehhez a művelethez jó barátod lesz egy nagyobb méretű habverő.

4. Több adagban

Ne akard egyszerre kifőzni az egész adag nokedlit, főleg ha több személyre készíted! A korábban a lábasba szaggatott galuskák már rég a felszínen lesznek kiszedésre készen, amikor te még az újabb adagokat szaggatod.

5. Olaj

Ha kiszedted a vízből az első adag nokedlit egy tálba, forgasd át egy kis olajjal, hogy amíg a maradékot kifőzöd, ne ragadjanak össze!

6. Habarás

A tojásokat habard el egy külön tálban, mielőtt az olajon sistergő nokedlire öntöd! Ha egészben adod hozzá őket, a serpenyőben már nem lesz időd egyneműsíteni és a fehérje kicsapódik majd. Nem lenne túl guszta.

7. Hőkezelés

Amikor hozzáöntöd az elhabart tojásokat a nokedlihez, már el is zárhatod alatta a tüzet, mert a forró nokedli tökéletesen hőkezeli majd a tojást! Így az krémes marad és nem fog túlfőni. Ide egy hasznos tipp: ha esetleg nem fogy el azon nyomban az összes nokedli, a maradékot tálalás után rögtön öntsd át egy másik edénybe, hogy a forró serpenyőben ne süljön tovább a tojás.

8. Rántottás galuska?

Ha azt gondolod, hogy előre elkészíted a rántottát és majd csak utána forgatod bele a nokedlit, újabb baklövést készülsz elkövetni. Mindig a serpenyőben piruló nokedlire öntsd rá az alaposan elhabart tojást, és folyamatosan kevergesd, hogy a tojás mindenhol bevonja a kis nokedliket.

+ 1: Az ecetes saláta

A tojásos nokedli elmaradhatatlan társa az ecetes cukros vízbe áztatott fejes saláta. Amire érdemes odafigyelni, hogy ne készítsd el jóval előre a salátát! Elég csak közvetlenül a nokedli kifőzése előtt, hogy friss és ropogós maradjon, az ecetes cukros íz csak minimálisan járja át, nem elfedve a saláta csodálatos zöld ízét.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.