Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Alapételek

Kívül ropogós, belül omlós: így lesz tökéletes a sült csirkecomb!

Sült csirkecomb
A sült csirkecomb úgy az igazi, ha a bőre ropogós, de a húsa omlós. Neked is mindig ilyen lesz, ha ismered a fortélyokat! Mutatjuk a tuti tippeket, sütési szabályokat. Próbáljátok ki és készítsétek el már ezen a héten!

Vásárlási szempontok

A piacon, a hentesnél és az élelmiszerboltokban is keresd a szemes takarmánnyal etetett kapirgálós csirkét, bár a nagyüzemi szárnyas olcsóbb, mint a „boldog”.

A csirkecomb akkor friss, ha rózsaszín, nem látható rajta szürkés elszíneződés és a szaga sem kellemetlen. A bőre legyen világos, húsos részének felszíne pedig sima. A tág pórusok elárulják, ha az állat már nem volt fiatal.

A védőgázas csomagolású termékeknél mindig ellenőrizd a lejárati időt!

Hazai termelőktől származó friss tanyasi csirkecombot, valamint alsó és felső combot, illetve filét a nagy élelmiszerláncok áruházainak hűtőpultjaiban is kínálnak.

A csirkecomb Darabolása, filézése

Az egészben vásárolt csirkecombot egyben hagyhatod vagy szétválaszthatod az ízületnél úgy, hogy a bőrt, az izmot és az inakat éles késsel, bárddal átvágod.

A kicsontozott hús jobban átsül, és nem marad véres a csont mellett. Saját kezű filézéshez a felső combot fektesd a bőrös oldalára. A kitapintott csont két oldalán vezesd végig a hegyes filézőkést, majd alulról is bontsd le a húst. Végül emeld ki a csontot az ízülettel együtt.

Alsó combot csak rántott és töltött csirke esetén érdemes kicsontozni. (A bőrös oldalával felfelé fektesd a vágódeszkára, hosszában vágd be a csontig, majd körben fejtsd le róla a húst.)

A Pácolás és a fűszerek a sült csirkcomb titka

Minél hosszabb ideig pihen a hús a pácban, annál jobban átjárják a fűszerek. Legkevesebb 2 óra, legfeljebb 2 nap pácolási idővel érdemes számolni.

Az olajból, ecetből vagy citromléből, továbbá fűszerekből kevert nedves pác könnyen beivódik a csirkehús laza rostjaiba. Ugyanúgy megfelel hozzá a semleges napraforgó-, repce- és olívaolaj, mint a fokhagymás, csilis vagy más fűszerolaj. A szokásos fűszerek mellett a pácot kevés mézzel és néhány csepp szójaszósszal ízesítheted.

A grillezéshez különösen kedvelt száraz pác sóból, cukorból és szárított fűszerekből készül. Jól nyomkodd rá a csirkecombokra! Ha lepereg, akkor csupán annyi olajat adj hozzá, amennyitől a keverék még morzsalékos marad. A sótól ropogós lesz a csirke bőre, a sütés közben karamellizálódó cukor pedig szép színt ad neki.

Kívül ropogós, belül omlós csirkecombok
Kívül ropogós, belül omlós csirkecombok

Így lesz Ropogós a sült csirkecomb bőre

A só nedvességet von ki a bőrből, amely szárazon gyorsabban és egyenletesebben ropogósra sül. Az alaposan besózott húst egy éjszakát, de legalább 2 órát pihentesd. A sózást a pácolással egyidejűleg is elvégezheted. Még ropogósabb lesz sült csirkecomb, ha a bőrt sütés közben sós vízzel kenegeted.

Szaftos és omlós csirkecombok

A siker 3 záloga

  1. a sózás,
  2. a kellően hosszú sütési idő, és
  3. az optimális maghőmérséklet.

A só a bőrön áthatolva megköti az izmokban felgyülemlett vizet, továbbá megváltoztatja a húsban található fehérjéket. Ennek következtében a besózott csirkecomb a hőkezelés során nehezebben veszít nedvességet, vagyis lassabban szárad ki.

Maghőmérővel ellenőrizheted a sültek állapotát a belsejükben. A 180 fokos sütőben sült csirkecomb optimális maghőmérséklete kb. 80 fok, ezt az értéket 45-50 perc alatt éri el a tepsiben vagy a sütőtálban.

Sütési módszerek

Serpenyőben
A serpenyő a tepsi gyors alternatívája. A húst ugyanúgy kell előkészíteni, csak a sütés mikéntje tér el. Tedd a combokat felhevített öntöttvas- vagy nemesacél serpenyőbe a bőrrel lefelé, majd pirítsd 5 percig. Végül közepes tűzön süsd őket körbe további kb. 25 perc alatt.

Grillen
Faszénparázson különösen ízletesre sül a csirkecomb. A direkt zóna fölött ropogósra piruló bőre a pörzsanyagoknak köszönhetően füstös aromával gazdagodik, a húsa pedig az indirekt zóna fölött omlósra sül 40-50 perc alatt.

Sütőzacskóban
Ennek a kíméletes módszernek az a nagy előnye, hogy a combok a saját levükben, állandó hőmérsékleten párolódnak. A bőr ugyan nem sül olyan ropogósra, mint tepsiben, serpenyőben vagy grillen, de a hús sokkal szaftosabb lesz, a sütő pedig makulátlanul tiszta marad.

Római tálban
A hús ugyanúgy lassan és egyenletesen párolódik-süldögél a saját levében, mint a sütőzacskóban, de römertopfban vagy pataki tálban a csirkecombokat együtt sütheted a köretet szolgáltató zöldségekkel, pl. édesburgonyával, krumplival, gyökérzöldségekkel.

Fritőzben
Az elektromos olajsütő az optimális sütési hőmérsékleten tartja a felhevített olajat. Ha a készülék külső falán nem mutatja külön piktogram a csirkecombot, akkor olvasd el a használati utasítást vagy első próbaképpen süss egy combot 150 fokos zsiradékban 25-30 percig. Fritőz híján töltsd az olajat lábosba vagy mély serpenyőbe.

Köretek

A krumplitól a rizsen át a különféle salátákig terjed a széles választék.

A sütő rácsán vagy tepsiben sütött csirkecombhoz egyaránt jól illik a burgonya és a rizs, valamint a vele sült vagy a vegyes párolt zöldség.

Grillezett csirkecombhoz jól passzolnak a könnyed leveles saláták, a laktató burgonya- és tésztasaláták, valamint az alakkímélő grillezett zöldségek. Kínálj hozzá szószokat!

A sütőzacskóból tányérra kerülő porhanyós combot remekül kiegészítik a zöldséges és gombás köretek.

Az olajban sült comb kiváló kísérője a hasábburgonya (édesburgonyából is) vagy a burgonyaszirom.

Fagyasztás és kiolvasztás

A megmosott nyers combokat gondosan szárítsd le konyhai papírtörlővel, és mélyhűtőzacskóban vagy műanyag dobozban tedd a fagyasztóba. A csomagolást légmentesen zárd le, így megelőzheted, hogy a húson fagyási égés következtében fehér foltok keletkezzenek. (Ezeket el kell távolítani, mert a hús az érintett területen száraz és ízetlen lesz.) Még jobb, ha háztartási vákuumozó gépet használsz: ez kiszívja a levegőt a speciális tasakból, és az így létrejött vákuumban nem fenyegetik baktériumok a romlandó csirkehúst.

Felhasználás előtt a fagyott combokat vedd ki a csomagolásból, és tányéron hagyd kiolvadni a normál hűtőtérben egy éjszakán át. Gyorsabb, ha a lezárt mélyhűtőtasakot vagy vákuumzacskót egy tál szoba-hőmérsékletű vízbe helyezed. A fagyott húst a legrövidebb idő alatt mikróban tudod kiolvasztani. Kövesd a készülék használati utasítását, máskülönben előfordulhat, hogy a hús belül fagyos marad, miközben a külső rétege megfő.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.