A Márton-nap nem telhet el libalakoma nélkül, hiszen, ahogyan a mondás tartja: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik.” És, hogy milyen étel készüljön erre a különleges alkalomra? Például egy mennyeien finom, gyömbéres libaleves.
A gyömbéres libaleves remek választás Márton-napra, ezzel az ünnepi fogással a családot és a barátaidat egyaránt lenyűgözheted. A puha libahús jellegzetes, finom íze és a gyömbér friss, enyhén csípős aromája tökéletesen kiegészítik egymást. És ha már lúd, akkor akár lúdgége tésztát is főzhetsz, ami nagyon jól illik a Vidék íze magazin kiváló levese mellé. A főtt libahúshoz pedig kínálhatsz tormát vagy valamilyen gyümölcsös mártást.
Íme a Vidék íze magazin kiváló receptje, a gyömbéres libaleveshez!
Előkészítés: 25 perc
Főzés: 3 óra
1 adag: 230 kcal
Hozzávalók:
1,5-2 kg vegyes libaaprólék (farhát, mellcsont, belsőségek, szárnytő, nyak vegyesen)
3 sárgarépa
2 fehérrépa
1 kisebb zeller vagy 1 csokor zeller zöldje
só
2 babérlevél
2 szegfűbors
1 közepes vöröshagyma
1 pici kelkáposzta
5 cm gyömbér
Elkészítés:
Megmossuk a húst, alaposan megtisztítjuk, és hideg vízben elkezdjük főzni egy fazékban. Ha már forr, alacsonyra állítjuk alatta a hőfokot, éppen csak gyöngyözzön a lé. A képződő habot folyamatosan leszedjük.
Ha már egyáltalán nem habzik, akkor belerakjuk a meghámozott, egészben hagyott vagy félbevágott répát, petrezselyemgyökeret, a szintén meghámozott, nagyobb darabokra vágott zellert, sózzuk, beledobjuk a babért és a szegfűborsot.
Hozzáadjuk a külső leveleitől megfosztott, de egyben hagyott vöröshagymát, a kis kelt és a lesúrolt, félcentis szeletekre vágott gyömbért is. Nagyon lassan készre főzzük.
Ha elkészült, a zöldségeket és a főtt húst kiszedjük, a levét átszűrjük, melegen tálaljuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.