Egyszerű és gyors receptekből nem lehet elég sokat összegyűjteni, főleg azokból, melyekből könnyen nagy adagot tudunk készíteni. Ilyen ez a debreceni rizses hús is, ami brutál laktató és több napra is finom ebéd lesz.
Mindenkinek megvan a saját, jól bevált rizses hús receptje. Egyesek sertésből, míg mások inkább szárnyasból készítik, van aki zöldséget is tesz bele, míg más a jó paprikás és pörköltszaftos verzióra esküszik. Könnyű belátni, hogy a rizses hús szinte bárhogy elkészíthető, és egyszerűen lehet belőle laktató, tartalmas és több napra is elegendő ebéd.
A debreceni rizses hús sertéssel készül, de kerül bele egy kis debreceni kolbász is, hogy a húsimádók se panaszkodjanak. Tökéletes hó végi ebéd, ha már nincs ötleted, mit főzz a családnak és valami könnyen elkészíthető, gyors fogást keresel! Mutatjuk a Vidék íze magazin receptjét!
Így készül a debreceni rizses hús
Hozzávalók:
40 dkg sertéslapocka
3 db debreceni kolbászka
10 dkg húsos szalonna
35 dkg rizs
2 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db tv paprika
1 db paradicsom
1 csapott ek. őrölt pirospaprika
1 kk. őrölt kömény
1 csipet őrölt babérlevél
1 csipet szárított majoránna
1 nagy pohár tejföl (kb. 4 dl)
4 dl zöldségalaplé
1 ek. zsír
só
bors
Elkészítés:
Kockákra vágjuk a húsos szalonnát, és egy nagy serpenyőben kipirítjuk az egy evőkanál zsíron. Ha már megpirult, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és zsemleszínűre dinszteljük. Rátesszük a felszeletelt fokhagymát, a kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot, és együtt öt percig pároljuk.
Hozzáadjuk a keskeny csíkokra felvágott lapockát, és fehéredésig pirítjuk. Meghintjük az őrölt pirospaprikával, köménnyel, babérlevéllel, majoránnával, sózzuk és borsozzuk. Felöntjük az alaplével, öt percig főzzük. Rátesszük a félkarikákra felaprított debrecenit, és összeforraljuk.
Átrakjuk egy keverőtálba. Hozzáadjuk a nyers rizst és a tejfölt, jól összekeverjük. Beleöntjük egy sütőbe is tehető serpenyőbe vagy egy tepsibe. A tetejére sütőpapírt terítünk, majd egy alufóliával lezárjuk. 170 fokos sütőben 40 percig sütjük.
Levesszük a tetejéről a fóliát és a papírt, és tovább sütjük, míg a teteje meg nem pirul. Savanyúságot adunk mellé.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.