Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Alapételek

Ha otthon sütnél kenyeret, legyen ez az első recept, amit kipróbálsz: bazsalikomos, aszalt paradicsomos kovászos kenyér

Bazsalikomos aszalt paradicsomos kovászos kenyér /Fotó: Vidék Íze
Míg a Covid-járvány idején mindenki lelkesen sütötte otthon a kenyereket, mára picit alábbhagyott a lelkesedés. Ha úgy döntöttél, mégis kipróbálnád magad pékként, hoztunk egy fantasztikus receptet. Nem mondjuk azt, hogy gyorsan elkészül és roppant egyszerű, de a végeredmény minden munkát megér, azt garantáljuk!

A kovászos kenyérről valószínűleg neked is az jut eszedbe, hogy a tésztája sokkal levegősebb, a belseje lágyabb, nedvesebb, a héja pedig ropogósabb, mint az élesztősé. Érdemes kovászos kenyeret sütni már ezért is, de ha hozzátesszük, hogy egészségesebb, mert könnyebben emészthető; alacsonyabb a glikémiás indexe, így a vércukorszintet sem emeli meg annyira; és már kevesebbtől is jóllakottnak érzheted magad – nos, akkor egyenesen kötelező kovászos kenyérrel próbálkozni.

Íme a bazsalikommal és aszalt szilvával ízesített kovászos kenyér receptje a Vidék íze magazinból:

Lágy, puha belső, ropogós héj: ez a bazsalikomos, aszalt paradicsomos kovászos kenyér /Fotó és recept: Vidék íze magazin
Lágy, puha belső, ropogós héj: ez a bazsalikomos, aszalt paradicsomos kovászos kenyér /Fotó és recept: Vidék íze magazin

Hozzávalók:

A kovászhoz:

  • 35 g érett kovász
  • 80 g BL80 fehér liszt
  • 70 g víz

A kenyértésztához:

  • 450 g fehér kenyérliszt (BL80)
  • 300 g kézmeleg víz
  • 175 g 10 órás kovász
  • 11 g só
  • 100 g olajban eltett aszalt paradicsom apróra vágva
  • 1 nagy marék friss bazsalikom felaprítva
  • rizsliszt a forma beszórásához

Elkészítése:

  1. A kovászt a sütés előtti este kell elkészíteni: 35 g érett kovászt 70 g BL80 fehér liszttel és 70 g vízzel egy tálban összekeverünk, a bőrösödés elkerülése érdekében letakarjuk, majd reggelig pihentetjük.
  2. A sütés napján a dagasztáshoz szánt vizet és lisztet összekeverjük, hogy liszt ne maradjon szárazon, és 30 percig pihentetjük (autolizálás).
  3. A fél óra elteltével a pihentetett tésztára öntjük az érett kovászt. Kézzel vagy géppel lassú fokozaton 6 percig dagasztjuk a tésztát.
  4. Hozzáöntjük a sót, és további 6 percig gyorsabb fokozaton vagy mozdulatokkal tovább dagasztjuk, az utolsó egy percben hozzáadva az apróra vágott aszalt paradicsomot és a friss bazsalikomot is.
  5. Kiolajozott tálba tesszük, és átlátszó fóliával lefedve 1,5 órát pihentetjük. Közben 30 percenként áthajtogatjuk. Minden egyes hajtogatás után egyre rugalmasabb tésztánk lesz, az a jó, ha szép nagy légbuborékok is kialakulnak a hajtogatás nyomán.
  6. Az utolsó hajtogatások után 60-90 percig pihentetjük a tésztát a letakart tálban, majd cipót vagy veknit formázunk belőle, és rizsliszttel alaposan megszórt kelesztőformába tesszük.
  7. Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten 1 órát, vagy még jobb, ha hűtőszekrényben egy éjszakát kelesztjük.
  8. Felfűtjük a sütőt 250 fokra azzal az eszközzel, amin vagy amiben majd sütni fogjuk a kenyeret (sütőkő, vaslábas vagy tepsi). A megkelt cipót/veknit a forró sütőfelületre helyezzük, a tetejét bevágjuk és párás légtérben (melyet úgy érhetünk el, hogy egy kis fémedényben forró vizet teszünk a sütő aljába) 250 fokon 20 percig, majd 230 fokon még 30 percig sütjük.
  9. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megszeljük.

(Borítókép: Vidék íze magazin)
 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.