Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Alapételek

Ha otthon sütnél kenyeret, legyen ez az első recept, amit kipróbálsz: bazsalikomos, aszalt paradicsomos kovászos kenyér

Bazsalikomos aszalt paradicsomos kovászos kenyér /Fotó: Vidék Íze
Míg a Covid-járvány idején mindenki lelkesen sütötte otthon a kenyereket, mára picit alábbhagyott a lelkesedés. Ha úgy döntöttél, mégis kipróbálnád magad pékként, hoztunk egy fantasztikus receptet. Nem mondjuk azt, hogy gyorsan elkészül és roppant egyszerű, de a végeredmény minden munkát megér, azt garantáljuk!

A kovászos kenyérről valószínűleg neked is az jut eszedbe, hogy a tésztája sokkal levegősebb, a belseje lágyabb, nedvesebb, a héja pedig ropogósabb, mint az élesztősé. Érdemes kovászos kenyeret sütni már ezért is, de ha hozzátesszük, hogy egészségesebb, mert könnyebben emészthető; alacsonyabb a glikémiás indexe, így a vércukorszintet sem emeli meg annyira; és már kevesebbtől is jóllakottnak érzheted magad – nos, akkor egyenesen kötelező kovászos kenyérrel próbálkozni.

Íme a bazsalikommal és aszalt szilvával ízesített kovászos kenyér receptje a Vidék íze magazinból:

Lágy, puha belső, ropogós héj: ez a bazsalikomos, aszalt paradicsomos kovászos kenyér /Fotó és recept: Vidék íze magazin
Lágy, puha belső, ropogós héj: ez a bazsalikomos, aszalt paradicsomos kovászos kenyér /Fotó és recept: Vidék íze magazin

Hozzávalók:

A kovászhoz:

  • 35 g érett kovász
  • 80 g BL80 fehér liszt
  • 70 g víz

A kenyértésztához:

  • 450 g fehér kenyérliszt (BL80)
  • 300 g kézmeleg víz
  • 175 g 10 órás kovász
  • 11 g só
  • 100 g olajban eltett aszalt paradicsom apróra vágva
  • 1 nagy marék friss bazsalikom felaprítva
  • rizsliszt a forma beszórásához

Elkészítése:

  1. A kovászt a sütés előtti este kell elkészíteni: 35 g érett kovászt 70 g BL80 fehér liszttel és 70 g vízzel egy tálban összekeverünk, a bőrösödés elkerülése érdekében letakarjuk, majd reggelig pihentetjük.
  2. A sütés napján a dagasztáshoz szánt vizet és lisztet összekeverjük, hogy liszt ne maradjon szárazon, és 30 percig pihentetjük (autolizálás).
  3. A fél óra elteltével a pihentetett tésztára öntjük az érett kovászt. Kézzel vagy géppel lassú fokozaton 6 percig dagasztjuk a tésztát.
  4. Hozzáöntjük a sót, és további 6 percig gyorsabb fokozaton vagy mozdulatokkal tovább dagasztjuk, az utolsó egy percben hozzáadva az apróra vágott aszalt paradicsomot és a friss bazsalikomot is.
  5. Kiolajozott tálba tesszük, és átlátszó fóliával lefedve 1,5 órát pihentetjük. Közben 30 percenként áthajtogatjuk. Minden egyes hajtogatás után egyre rugalmasabb tésztánk lesz, az a jó, ha szép nagy légbuborékok is kialakulnak a hajtogatás nyomán.
  6. Az utolsó hajtogatások után 60-90 percig pihentetjük a tésztát a letakart tálban, majd cipót vagy veknit formázunk belőle, és rizsliszttel alaposan megszórt kelesztőformába tesszük.
  7. Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten 1 órát, vagy még jobb, ha hűtőszekrényben egy éjszakát kelesztjük.
  8. Felfűtjük a sütőt 250 fokra azzal az eszközzel, amin vagy amiben majd sütni fogjuk a kenyeret (sütőkő, vaslábas vagy tepsi). A megkelt cipót/veknit a forró sütőfelületre helyezzük, a tetejét bevágjuk és párás légtérben (melyet úgy érhetünk el, hogy egy kis fémedényben forró vizet teszünk a sütő aljába) 250 fokon 20 percig, majd 230 fokon még 30 percig sütjük.
  9. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megszeljük.

(Borítókép: Vidék íze magazin)
 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.