A rebarbara sokak számára ismeretlen lehet, és érthető módon ódzkodnak a használatától, ám közel sem új dolog, sőt nagyon régre visszanyúlik a történelme. Már időszámításunk előtt is ismerték és hashajtó hatása miatt használták is a gyökerét, de egészen sokáig nem nagyon került sehol sem terítékre. Egyes vélemények szerint a cukor elterjedése hozta meg az áttörést a rebarbara számára.
Ma sokadvirágzását éli a rebarbara, és tavasszal, valamint nyár elején egyre többen párosítják idénygyümölcsökkel és készítenek belőle süteményeket. Enyhén savanykás íze nagyon jól működik együtt az édes és zamatos eperrel, almával vagy körtével. Azonban ügyelni kell rá, hogy csak a szárát használjuk, a levelét pedig ne együk meg! A rebarbara hatóanyagai közül az egészségre nagy mennyiségben káros oxálsav-, illetve az antrakinonvegyületek főleg a levélben találhatók.
A kiválasztás során arra ügyeljünk, hogy friss, tömör, nedvdús szárat vegyünk, amelyik már puhább, foltos, kissé fonnyadt, azt ne vigyük haza. Vásárlás előtt érdemes belevájni kicsit a körmödet – ha nedvezik a nyoma, akkor biztosan friss. Van zöld levélnyelű és zöld húsú, piros levélnyelű és zöld húsú, valamint piros levélnyelű és piros húsú rebarbara. A piros nyelűek kevésbé savanyúak.
Rendkívül alacsony a kalóriatartalma, azonban nagy mennyiségben a szárnak is lehet hashajtó hatása. A növény szára nagyon sok kalciumot tartalmaz, de oxálsavtartalmának köszönhetően ezt a szervezetünk nem tudja hasznosítani. Ezenkívül található még benne B komplex, A- és C-vitamin, nagyobb mennyiségű K-vitamin, kálium és rost is, különféle antioxidánsok, valamint réz, kálium, foszfor és vas.
A növény szára nem tartalmaz telített zsírokat, és teljességgel koleszterinmentes. Fiatal rebarbarát azok is ehetnek, akiknek tartózkodniuk kell a savas ételektől. A vese- vagy epebeteg felnőtteknek és a gyerekeknek azonban csak mértékkel ajánlott a fogyasztása.
A rebarbarából pite, lepény, muffin és morzsasüti is készülhet. Ezekből a finom, egyszerű desszertekből és sütikből válogattunk össze néhányat!
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.