A sütőtökös sajttorta nem véletlenül egy tökéletes őszi édesség, hiszen a lágy sütőtök jellegzetesen édeskés, gazdag íze remekül illik a fűszeres sajtkrémhez. Egy ilyen torta ideális választás családi vagy baráti összejövetelekre, de akár születésnapra is elkészítheted.
Elég csak megérezni a sajttorta kellemesen fűszeres illatát, máris ünnepi hangulatod lesz a fahéj, a szerecsendió és a szegfűszeg finom aromájától. Fontos tudni, hogy sütés közben a sajttorta veszít valamennyit édes ízéből, ezért érdemes kicsit több cukrot adni hozzá. Ha kedvet kaptál a Vidék íze magazin mennyeien finom desszertjének elkészítéséhez, akkor már mutatjuk is a sütőtökös sajttorta receptjét!
Íme a Vidék íze magazin kiváló receptje a sütőtökös sajttortához!
Előkészítés: 50 perc
Sütés: 50 perc
1 adag: 260 kcal
Hozzávalók (egy 18-20 cm átmérőjű tortához):
Az alaphoz:
15 dkg zabkeksz
5 dkg porcukor
12 dkg vaj
A krémhez:
18 dkg natúr krémsajt
18 dkg mascarpone
fél dl tejföl
20 dkg sült tök pürésítve
kb. 7 dkg porcukor
1 evőkanál keményítő
fűszerek (fahéj, szerecsendió, szegfűszeg vagy 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék)
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
A tetejére:
kb. 10 dkg apró szemű zabpehely
4-5 evőkanál mascarpone
2 evőkanál sült tök pürésítve
1 evőkanál méz
5 dkg kókuszreszelék
tejszínhab
Elkészítés:
Összetörjük a kekszet, összekeverjük a cukorral és a megolvasztott vajjal, belenyomkodjuk egy kis kerek tortaforma aljába. Berakjuk a hűtőbe, amíg a krémet elkészítjük.
A krémhez összekeverjük a kétféle krémsajtot, a tejfölt és a sült tököt, hozzáadjuk az evőkanálnyi keményítőt, a fűszereket és a vaníliás cukrot.
Megkóstoljuk, és a tök édességétől függően adunk hozzá porcukrot. Ha beállítottuk az ízét, akkor hozzákeverjük a két egész tojást is.
A tortaformát alufóliába csavarjuk alul és oldalt, hogy ne tudjon belefolyni a víz. Beleállítjuk egy kis tepsibe, öntünk köré forró vizet, és 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
Akkor jó, ha a széle már szilárd, de középen még remegős. Kivesszük, lehűtjük, és a formában hagyva betesszük a hűtőszekrénybe pár órára.
Közben elkészítjük a golyókat a tetejére. Ehhez összekeverjük a zabpelyhet, a mascarponét, a sült tököt, a mézet és 2-3 dkg kókuszreszeléket. Mindenből annyit adagolunk, hogy jól formázható legyen a massza.
Kis golyókat gömbölyítünk, majd megforgatjuk a maradék kókuszreszelékben.
A torta tetejére körben tejszínhabot nyomunk, ebbe ültetjük a kis gombócokat.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.