Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Alapételek

Nokedli vagy galuska? Mindegy, hogyan nevezzük, csak tojásos legyen!

Mindegy, hogy galuskának vagy nokedlinek hívjuk, a tojással készített egytálétel mindenkinél óriási sikert arat. Az alaprecept önmagában is mennyei, de remekül kiegészíti az ecetes saláta. Mindkettőre mutatunk néhány extra variációt is!

A tojásos galuska igazi jolly joker ötlet, ha épp nem tudjuk, mit főzzünk ebédre vagy vacsorára. Gyorsan elkészül, ezért hétköznap is kitűnő választás, de ha épp hétvégén kívánjuk meg, akkor sem okoz csalódást. Különösen, ha egy-két extra hozzávalóval készítjük el.

A nokedli mellől természetesen nem hiányozhat az ecetes saláta, erre is mutatunk két ízletes variációt. Íme, a receptek!

A tojásos nokedli ecetes salátával az igazi /Fotó: Vidék íze magazin
A tojásos nokedli ecetes salátával az igazi /Fotó: Vidék íze magazin

Így készül a tojásos galuska ecetes salátával – az alaprecept

Hozzávalók:

A galuskához:

  • 12 db tojás
  • 50 dkg liszt
  • zsiradék

A salátához:

  • 1 db fejes saláta
  • fél ek. só
  • 1 ek. cukor
  • 1-3 ek. ecet

Elkészítése:

  1. Négy egész tojást felverünk, hozzáadjuk a lisztet, pici sót és annyi vizet, hogy megfelelő legyen az állaga. Egy nagy lábasban sós vizet forralunk, és galuskaszaggatóval vagy egy vizes deszkáról késsel beleszaggatjuk a nokedlitésztát. Fakanállal időnként megkeverjük, kifőzzük.
  2. Leszűrjük, hideg vízzel alaposan átöblítjük, és átszedjük egy nagy serpenyőbe, amelybe előzőleg már tettünk pár kanálnyi zsiradékot. Nagy lángon felforrósítjuk. Közben a megmaradt nyolc tojást habosra keverjük egy kis sóval, és ráöntjük a forró galuskára. Csak addig sütjük, kevergetve, míg meg nem kocsonyásodik a ráöntött tojás.
  3. A salátát leveleire bontjuk, nagyon alaposan megmossuk. Az öntet hozzávalóit egy üvegbe öntjük. Ízlésünk szerint bármelyik hozzávalóból használhatunk többet vagy kevesebbet. Öntünk rá 2-3 dl meleg vizet, rácsavarjuk az üveg tetejét, és összerázzuk az egészet. A salátát csak közvetlenül tálalás előtt locsoljuk meg az öntettel, egyébként nagyon összeesne.

Variációk a galuskára

Túrós nokedli

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 40 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • zsiradék
  • 15 dkg zsemlemorzsa

Elkészítése:

  1. Összegyúrjuk a túrót a liszttel, a két egész tojással és egy kevés sóval. Adhatunk hozzá 1-2 kanál tejfölt is.
  2. Forró, sós vízbe kanállal beleszaggatjuk a nokedlit.
  3. Egy másik edényben kevés zsiradékon halványbarnára pirítjuk a morzsát, ebbe szedjük át a kifőtt galuskákat.

Baranyai krumplis nokedli

Hozzávalók:

  • 30 dkg főtt burgonya
  • 2 db tojás
  • kb. 30 dkg liszt
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 db vöröshagyma
  • 25 dkg juhtúró

Elkészítése:

  1. Még forrón áttörjük a burgonyát, majd ha már kihűlt, összegyúrjuk a tojásokkal és annyi liszttel, hogy jól kezelhető tésztát kapjunk.
  2. Kinyújtjuk ujjnyi vastagra, majd kis csíkokra (galuskákra) felvágjuk.
  3. Sós vízben kifőzzük.
  4. Míg fő, a felkockázott szalonnát ropogósra sütjük egy lábasban, megpirítjuk rajta a felkarikázott hagymát. Ebbe szedjük a kifőtt galuskákat. A tetejére morzsoljuk a juhtúrót.

Variációk a fejes salátára

Kapros saláta

Hozzávalók:

  • 1 nagy csokor kapor
  • 2 ek. ecet
  • 6 ek. olaj
  • 1 ek. méz vagy cukor
  • 1 db fejes saláta

Elkészítése:

  1. Finomra vágjuk a kaprot, majd összekeverjük az öntet többi hozzávalójával.
  2. Tálalás előtt a megmosott, levelekre bontott salátára öntjük.

Citrusos-olivás saláta

Hozzávalók:

  • 1 db citrom
  • 1 db narancs
  • 1 tk. mustár
  • 1 db fejes saláta
  • 1 ek. olívaolaj

Elkészítése:

  1. A citrom és a narancs levét kifacsarjuk, összekeverjük a mustárral, kicsi sóval. A megmosott, levelekre bontott salátát egy tálba rendezzük, meglocsoljuk az öntettel, és egy kevés olívaolajat is csorgatunk rá.
  2. Kikeverjük a joghurtot a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, olívaolajjal. A salátát megmossuk, nagy darabokra tépkedjük, összeforgatjuk a hajszálvékony szeletekre vágott retekkel. Meglocsoljuk a sűrű öntettel, rámorzsoljuk a sajtot.

Receptek és fotó: Vidék íze magazin

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.