Lehet egyszerű, gyors, életmentő vacsora, de baráti együttléteken is mindig nagy sikert arat, ilyenkor azért érdemes variálni és változatossá tenni a szendvicseket. A melegszendvicset lehet sütőben vagy szendvicssütőben sütni, de akár a kerti grillen is. Készíthetünk egyszerre többfélét is, kombinálhatjuk a sajtokat, a feltéteket, de gyárthatunk húsos, felvágottas vagy gombás krémet is a melegszendvicshez, ezeket akár a fagyasztóba is adagolhatjuk: életmentő vacsorák alapanyaga lehet a későbbiekben.
Az sem mindegy, nyitott vagy csukott lesz-e a szendvicsünk... Van, aki a ropogós, pirult kenyér között szereti a megolvadt sajtos tölteléket, más jobban kedveli, ha a nyitott melegszendvics tetejére rápirul a sajt. Nehéz a döntés, mert mindkettő változat igen finom...
Az úgynevezett tartós kenyerek kínálata az utóbbi néhány évben gazdagodott egy csomó olyan termékkel, amit már nyugodt szívvel felhasználhatunk, ezeket akár a fagyasztóból kikapva is használhatjuk a melegszendvicshez. A kicsit szikkadtabb kenyerek is bevethetőek, mert a sütőben felfrissülnek, új életre kapnak a feltétekkel. A péksütemények között is több olyan akad, amely tökéletes alanya lehet egy-egy szendvicsnek. Ebben az olaszok élenjárók, az ő kenyereik között a ciabatta vagy a panini kifejezetten szendvicshez való, de használhatunk pitát vagy tortillát is a kicsit különlegesebb változatokhoz.
A kencék sora szinte végtelen. A jó minőségű, enyhén sós vajtól, a markánsabban ízesített fűszervajon és májpástétomon át, a házi tatárig bármi kerülhet a kenyérre. Elkeverhetünk egy kevés aszalt paradicsomot feta sajttal, vagy némi majonézt adhatunk egy adag tonhalhoz, és ezt ültethetjük a szendvicsre.
A klasszikus sonka-sajt páros mellett érdemes játszani az ízekkel és összeállításokkal. Egy kevés camembert sajtot halmozhatunk a szendvicsre, tehetünk mellé párolt gombát, vagy megszórhatjuk egy kis darált dióval. A vékonyra vágott húsos szalonna, prágai sonka, egy szeletnyi mortadella vagy egy kevés pulykasült is jól megállja a helyét, de bármilyen maradék sült húsból kerülhetnek vékony szeletek a kenyérre.
A zöldségek közül a paradicsom szinte kötelező eleme a szendvicseknek. Kellemes íze, illata mellett nem utolsó sorban biztosítja a szendvics nedvességtartalmát is. A szendvicssütőkben készített, 2 szelet kenyér közé zárt összetevők sorába is érdemes beletenni. A rukkola szintén kedvelt hozzávaló, de izgalmassá teszi a melegszendvicset egy szelet alma vagy körte is, mindkettő jól illik a sajtokhoz.
A feltéttel rendelkező szendvicsre javasolt félkemény vagy kemény sajtokat tenni. A kemény sajtok könnyen szelhetők, reszelhetőek, sülés közben pedig jól összetartják az alattuk levő, kenyérre púpozott hozzávalókat. Jó választás lehet egy kis gouda, emmentáli, cheddar, comté és a lágy, ámde remek ízű füstölt scamorza, de ha megfelelően fűszeres és karakteres a feltét, a trappista is tökéletes lesz.
Fűszerezzük bátran a szendvicset. A zöldfűszerek minden esetben izgalmas kiegészítői a pástétomoknak és a többi feltétnek is. Friss zöldfűszer esetén érdemes közvetlenül a sajt alá rejteni a fűszert, hogy a sülés közben minél jobban hozzáadhassa gazdag aromáit a feltéthez.
Természetesen a só és bors mellett szerepet kaphat a húsokhoz a római kömény, a sajtok mellé a szerecsendió, de nyugodtan kísérletezhetünk a curryvel is.
Hozzávalók személyenként:
Elkészítés:
A félbevágott ciabattát megkenjük egy kevés házi májpástétommal, vagy jó minőségű májkrémmel, amit előzőleg kikeverünk egy kis vajjal. A krém tetejét megszórjuk egy kevés finomra metélt snidlinggel, ízlés szerint egy kis reszelt parmezánnal és 170 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.