Vannak, akik elvből, mások egészségi okból nem esznek húst. Jókat enni azonban mindenki szeret, és kis kreativitással, rafinált ízkombinációkkal igazán ünnepi ételeket készíthetsz húsmentesen is.
Az alábbi ételsorhoz szükséges alapanyagokat mind megvásárolhatod egy hipermarketben, legfeljebb a vegánok kedvéért kell elfáradnod egy reformboltba omega-3 étolajért. (A vegetáriánusoknak tökéletes a közönséges repceolaj is.)
Az előételből ne spórolj ki egyetlen hozzávalót sem, mert ez a saláta az összetételének köszönhetően nyújt ilyen szemet gyönyörködtetően színes látványt. A vöröshagymát enyhébb ízű póréval helyettesítheted.
A főétel kissé macerás a sokféle zöldség türelmet igénylő felaprítása miatt, de a fenséges ízharmónia kárpótol a fáradságért.
A saláta készítésekor a narancsról maradéktalanul távolítsd el a fehér héjat, a gerezdeket pedig gondosan vágd ki az elválasztó hártyából, mert ezek keserűek, és rontják az ízélményt. A hozzávalókat a könnyen megbarnuló banán kivételével előre darabold fel, hogy a második fogás elfogyasztása után már csak meg kelljen sütnöd őket.
Az ételsor valamennyi fogásához egyaránt jól illik egy könnyű száraz vagy félszáraz fehérbor.
Hozzávalók (6 személyre):
1 kis fej endívia
1 kis fej radicchio
néhány szem hónapos retek
2 fej hagyma
1 db bagett (12,5 dkg)
1 gerezd fokhagyma
2 ek napraforgó- vagy repceolaj
1 csomag zsíros, lágy kecsekesajt (10 dkg, 6 db-os)
1 ek fehérborecet
2 ek omega-3 étolaj (reformboltból)
só
frissen őrölt bors
Elkészítés:
1. A salátaféléket megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk, majd a leveleket falatnyi darabokra tépjük. A megmosott retket szemenként negyedeljük, a megtisztított 2 fej hagymát vékonyan felkarikázzuk. Az így előkészített hozzávalókat adagonként tányérokra rendezzük.
2. A bagettet ferdén felszeleteljük. A megtisztított fokhagymát apróra kockázzuk és 2 ek olajon megfuttatjuk. A bagettszeleteket a fokhagymás olajban mindkét oldalon ropogósra sütjük.
3. Közben a sajtkorongokat a mikróban vagy a sütőben kissé megmelegítjük, majd adagonként a saláta közepére helyezzük.
4. A borecetet kikeverjük az omega-3 olajjal és sóval, borssal ízesítjük. Végül a salátát megöntözzük a vinaigrette-tel és a fokhagymás pirítóssal tálaljuk.
Tipp:
Vigyázz, nehogy a forró olajon odakapjon a fokhagyma!
Hozzávalók (6 személyre):
20 dkg búzaliszt + a nyújtáshoz
3 ek napraforgóolaj
1/2 tk só
A töltelékhez:
1 kis szál póréhagyma
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 db cukkini
1 db piros színű paprika
25 dkg brokkoli
3 db sárgarépa
20 dkg csiperkegomba
1 csokor petrezselyem
2 dkg vaj
1 csomag (12,5 dkg) mozzarella
2 db tojás
10 dkg tejföl
2 ek zsemlemorzsa
só
bors
szerecsendió
Elkészítés:
1. A lisztet simára dolgozzuk az olajjal, 1,25 dl vízzel és a sóval, majd a tésztát 20 percig pihentetjük.
2. Közben a zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A pórét egészben hagyjuk, a hagymát és a fokhagymát apróra kockázzuk, a cukkinit és a paprikát kis darabokra metéljük, a brokkolirózsákat félbevágjuk, a sárgarépát durvára reszeljük, a gombát felszeleteljük, a petrezselymet finomra aprítjuk. Az előkészített zöldségeket a vajon rövid ideig pároljuk, majd áttesszük egy tálba és hűlni hagyjuk.
3. A lecsepegtetett mozzarellát apróra kockázzuk. A tojást, a tejfölt és a mozzarellát összekeverjük a zsemlemorzsával, majd összeforgatjuk a párolt zöldséggel és némi sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. A petrezselyemből egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit a töltelékbe vegyítjük.
4. A tésztát lisztezett konyharuhán kb. 30 x 40 cm-es lappá nyújtjuk. Elosztjuk rajta a tölteléket, a közepére fektetjük a pórét, majd a konyharuha segítségével hosszában feltekerjük. A rétest átemeljük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és a 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 40 percig. Rövid hűtés után felszeleteljük, és melegen, a félretett petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Tipp:
Megkönnyíti a munkát, ha friss petrezselyem helyett aprítva gyorsfagyasztott terméket használsz.
Szebb színe lesz a rétesednek, ha a tejfölből félreteszel egy keveset, és ezzel megkened a tetejét sütés előtt.
Hozzávalók (6 személyre):
1/2 db ananász
2 db banán
2 db narancs
1 ek nem sózott pisztácia
4 dkg vaj
3 ek méz
Elkészítés:
1. Az ananászt meghámozzuk, felszeleteljük és a szeletek közepéből kivágjuk a kemény torzsát. A megtisztított banánokat harmadoljuk, majd a részeket hosszában félbevágjuk. A meghámozott narancsot kifilézzük, a pisztáciát finomra aprítjuk.
2. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat. Beleforgatjuk a gyümölcsdarabokat, kevergetve megpirítjuk, és közben meglocsoljuk a mézzel. A pisztáciával megszórva, azonnal tálaljuk.
Tipp:
Friss ananász helyett körszeletes befőttet is használhatsz.
A körszeleteket érdemes harmadolni vagy negyedelni.
Recept és fotó: Wirths PR / Trendxpress
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.