Mákos guba  recept
Mákos guba
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Desszert

Citromos kölespuding: egy igazán különleges édesség

Mivel kölesből viszonylag ritkán készítünk süteményt, ezért is lehet egy igazi különlegesség a citromos kölespuding. A neve ellenére, ezt az édességet nem tálkákba adagolva tálaljuk, hanem miután kisült és a citrommáz is megdermedt a tetején, szépen fel kell szeletelni.

Amennyiben kölespudingot szeretnél készíteni, akkor fontos tudni, hogy a kölest viszonylag hosszú ideig (legalább 25 percig) kell főzni, akkor jó, ha már krémes az állaga. Miután pedig kisült a Vidék íze magazin remek süteménye, akkor vár rád még egy fontos feladat: a citrommáz elkészítése. Ettől lesz üde és friss a sütemény íze.
 

A citrommáztól lesz igazán finom a kölespuding / Fotó: Vidék íze magazin
A citrommáztól lesz igazán finom a kölespuding / Fotó: Vidék íze magazin

Íme a Vidék íze magazin kiváló citromos kölespuding receptje
 

Hozzávalók:

  • 25 dkg köles
  • kb. 1 liter tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 3 nagy kezeletlen citrom
  • 4 tojás
  • A tetejére:
  • 1-2 citrom leve
  • porcukor
  • 1 csokor menta
  • kevés citromhéj a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Többször, váltott vízben alaposan megmossuk az átválogatott kölest. Megfőzzük a csipet sóval ízesített tejben. Ha felszívná, adunk még hozzá vizet. Viszonylag sokáig kell főzni, hogy jól szétfőjön, krémes legyen a köles.
  2. Ha kész, langyosra hűtjük (akár előző nap is elkészíthetjük).
  3. A három nagy, kezeletlen citromot megmossuk. A héjukat lereszeljük. A levüket kifacsarjuk, majd mindezt hozzákeverjük a köleshez.
  4. Beledolgozzuk a tojások sárgáját, édesítjük a cukorral és a vaníliás cukorral, végül hozzáforgatjuk a fehérjékből vert habot.
  5. Kizsírozunk, kivajazunk egy közepes tepsit, belesimítjuk a masszát úgy, hogy körülbelül 2-3 cm magas legyen, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. Végül elkészítjük a citrommázat a tetejére: kinyomjuk egy nagy vagy két kisebb citrom levét, összekeverjük annyi porcukorral, hogy sűrűn folyós legyen, és rákenjük a sütemény tetejére.
  7. Ha megdermedt, kockára vágjuk. Díszíthetjük mentalevéllel, vékonyra vágott citromhéjjal.

Borítókép: Vidék íze magazin

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.