Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A nyári hőség magával hozza a citrom mértéken felüli használatát. Folyamatosan készülnek a limonádék, a citromfagylaltok, a frissen grillezett hús is megkívánja a citromot, sőt a jobb salátaöntetekben is mind ott rejlik egy-egy citrom leve. A desszert fronton azonban a citrom karrierje nem ér véget a sorbet-nál, hanem a franciák által igen kedvelt citromtortában teljesedik ki igazán.

Nem tudni biztosan, hol és mikor született meg az omlós tésztában rejtett étel, azaz a pite, de egy bizonyos: már az egyiptomiak idejében ismert volt a tésztában sütés, s az ókori rómaiak – görög közvetítéssel – már kóstolhatták a mézes kecskesajttal töltött rozspitét.

Krémes citromtorta édes tejszínhabbal
Krémes citromtorta édes tejszínhabbal

Az igazi, sütemény típusú piték azonban csak a 16. században jelentek meg. Amíg az angoloknál az almával töltött pite vált igen népszerűvé, addig a franciáknál a citromtorta aratott babérokat. A siker azóta is töretlen, a citromtorta egész Franciaországban a mai napig a bisztrók sztárja, hiszen az édes kéregben megbújó tejszínes, fanyar krém ellenállhatatlan.

Finom krémmé sült a citromos töltelék
Finom krémmé sült a citromos töltelék

A citromtorta nem kizárólag francia találmány, a mediterrán országok többségében található valami hasonló, citrommal készített édesség, mégis a tarte au citron (ejtsd: tárt o szitron) vált a műfaj etalonjává. A Mentonban évenként megrendezésre kerülő citromfesztiválon nem csak a Cote d''Azurön érő citrusokat éltetik, hanem a citromból készített süteményt is. A karnevál 1896 óta létezik, azóta februárban a dél-franciák megemlékeznek a csodálatos citromukról, és finomabbnál finomabb citromtortákat készítenek a karnevál örömére.

Falatnyi citromtortákat is készíthetünk megfelelő formával
Falatnyi citromtortákat is készíthetünk megfelelő formával

A citromtorta elkészítése nem túl bonyolult, a titka csupán annyi, hogy jó minőségű alapanyagokból kell dolgozni. A torta alapját egy vajjal készített omlós tészta adja, erre kerül a tejszínes krém, amiben a citrom héján kívül annak leve is fontos szerepet játszik. Az így kapott krém ugyan kellően savanyú, de ezen a cukor mennyiségével, illetve a kész süteményhez kínált tejszínhabbal vagy gombócnyi fagylalttal finomíthatunk. Igaz, a torta titka pont ebben a savanyúságban, frissességben rejlik.

Édes sült tojáshab is borítja a citromtortát
Édes sült tojáshab is borítja a citromtortát

A kész tortát ehetjük melegen, vagy kihűtve is kínálhatjuk. Mindkét esetben izgalmas és merőben eltérő ízekben lesz részünk. A melegen kínált sütemény kréme lágyabb, íze markánsabb, a hűtött torta rezgősebb tartalommal bír, és a fanyarságát is szabályozza a hűtőben nyert hőfoka.

Az igazán fanatikusok a francia citromtortánál nem elégszenek meg a tésztába rejtett héjjal és annak levével, hanem a torta tetejét szirupban kifőzött citromkarikákkal dekorálják. Az így elkészített, lecsöpögtetett karikákat minden esetben a tálalás előtt rendezzük el a kihűlt tortán. Az eredmény egy igazán esztétikus és tökéletesen nyárra szabott desszert lesz.

Népszerű a habcsókos változata is. Porcukorral keményre vert tojásfehérjével díszítik, borítják a majdnem készre sült citromtorta tetejét, majd a habot rászárítják a sütőben. Ettől légies lesz a sütemény, és persze a savanyúságot is ellensúlyozza a habcsókká sült tojásfehérje.

A tortát gazdagíthatjuk különféle gyümölcsökkel is, leggyakrabban áfonyával vagy málnával, illetve ribizlivel szokták megszórni a krémet. Az így kapott sütemény íze kicsit gazdagabb, többféle aromával és széles savanyúságskálával büszkélkedhet.


Tarte au Citron

A citromtorta az egyik legnépszerűbb francia desszert
A citromtorta az egyik legnépszerűbb francia desszert

Hozzávalók:

A tésztához:
25 dkg finomliszt
17,5 dkg vaj
2 dkg nádcukor
1 tojás
2 evőkanál víz

A töltelékhez:
2 tojás
10 dkg nádcukor
1,5 dl főzőtejszín
2 citrom reszelt héja és kifacsart leve
5 dkg vaj

Elkészítés: A tésztához a lisztet a hideg vajjal elmorzsolom, hozzáadom a tojást és a vizet, homogén tésztává gyúrom. A kész tésztát fóliába bugyolálom, és egy órára a hűtőbe teszem. Amíg hűl a tészta, addig kikeverem a krémet és előmelegítem a sütőt 190 fokra.

A tésztát vékonyan lisztezett deszkán kinyújtom, pitetálba fektetem, széleit levágom, majd beleöntöm a citromos krémet. A tortát addig sütöm, amíg a krém összeáll és szépen megszínesedik.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.