Aki édesszájú, márpedig én az vagyok, rendszerint imádja a szörpöt. A szörp lehet intenzíven gyümölcsös, de a bolti változatok esetében szinte biztosan agyoncukrozott, agyonszínezett műanyag rémség. Azért aztán, főleg szezonban, szeretem magam készíteni a szörpjeimet, a gyerekek legnagyobb örömére. Tudom, hogy egy cukrozott szörp nem olyan egészséges, mint a sima víz, de a gyári szénsavas üdítőknél egész biztosan jobb!
Egyik ilyen kedvencem az eperszörp, ami szezonban a legfinomabb, de bevallom, csináltam már télen is, fagyasztott gyümölcsből, és működött úgy is! Miután ez a változat nem tartalmaz tartósítószert, éveket nem fog kibírni a kamra polcán, de hűtőszekrényben hosszú hetekig ellesz, méghozzá remekül.
Hozzávalók:
1 kg érett, illatos eper
1 liter víz
50 dkg cukor
1 tk citromlé
Elkészítése:
Mosd meg az epret, szedd le a csumáját, és az esetlegesen rohadt darabokat dobd ki.
Vágj minden darabot négy részbe és tedd egy vastag fenekű lábasba.
Add a gyümölcshöz a vizet és a citromlevet és óvatosan forrald fel.
Forrald lassan, nagyjából 20-25 percig, és közben mindig szedd a tetejéről le a habot.
Amikor a gyümölcs már elvesztette élénkpiros színét, végy egy szűrőt, és szűrd le a levét. Hagyd, hogy lecsöpögjön, de semmiképp ne nyomogasd a szűrőben, mert attól a szörp zavarossá válik!
Dobd ki az epret, a levet pedig tedd vissza a lábasba. Add hozzá a cukrot és lassú tűzön forrald 5-10 percig, míg be nem sűrűsödik kissé.
Ha még sűrűbb eperszirupra vágysz, amivel tejberizst vagy amerikai palacsintát lehet locsolgatni, főzd a szörpöt tovább.
Öntsd a szirupot kifertőtlenített üvegekbe, hűtsd ki és felhasználásig tárold a hűtőszekrényben.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.