Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Minestrone recept
Minestrone
Desszert

Így készíts isteni házi eperszörpöt!

Aki édesszájú, márpedig én az vagyok, rendszerint imádja a szörpöt. A szörp lehet intenzíven gyümölcsös, de a bolti változatok esetében szinte biztosan agyoncukrozott, agyonszínezett műanyag rémség. Azért aztán, főleg szezonban, szeretem magam készíteni a szörpjeimet, a gyerekek legnagyobb örömére. Tudom, hogy egy cukrozott szörp nem olyan egészséges, mint a sima víz, de a gyári szénsavas üdítőknél egész biztosan jobb!

Egyik ilyen kedvencem az eperszörp, ami szezonban a legfinomabb, de bevallom, csináltam már télen is, fagyasztott gyümölcsből, és működött úgy is! Miután ez a változat nem tartalmaz tartósítószert, éveket nem fog kibírni a kamra polcán, de hűtőszekrényben hosszú hetekig ellesz, méghozzá remekül.

Hozzávalók:

  • 1 kg érett, illatos eper
  • 1 liter víz
  • 50 dkg cukor
  • 1 tk citromlé

Elkészítése:

  1. Mosd meg az epret, szedd le a csumáját, és az esetlegesen rohadt darabokat dobd ki.
  2. Vágj minden darabot négy részbe és tedd egy vastag fenekű lábasba.
  3. Add a gyümölcshöz a vizet és a citromlevet és óvatosan forrald fel.
  4. Forrald lassan, nagyjából 20-25 percig, és közben mindig szedd a tetejéről le a habot.
  5. Amikor a gyümölcs már elvesztette élénkpiros színét, végy egy szűrőt, és szűrd le a levét. Hagyd, hogy lecsöpögjön, de semmiképp ne nyomogasd a szűrőben, mert attól a szörp zavarossá válik!
  6. Dobd ki az epret, a levet pedig tedd vissza a lábasba. Add hozzá a cukrot és lassú tűzön forrald 5-10 percig, míg be nem sűrűsödik kissé.
  7. Ha még sűrűbb eperszirupra vágysz, amivel tejberizst vagy amerikai palacsintát lehet locsolgatni, főzd a szörpöt tovább.
  8. Öntsd a szirupot kifertőtlenített üvegekbe, hűtsd ki és felhasználásig tárold a hűtőszekrényben.


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.