A brownie (ejtsd: bráni, jelentése barnácska) egy olyan édesség, melyet mindenki el tud készíteni, még akkor is, ha eddig csak porleveseket készített, vagy ha a rántottánál tovább nem jutott. Annyira egyszerű, hogy még sütőpor sem kell hozzá, sőt!
Állítólag az első brownie a véletlen szülötte, a cukrász kifelejtette a sütőport, más források szerint elfogyott a lisztje, és így kellett valamilyen újdonságot alkotnia.
Ha Chicagóba visz az utunk, feltétlenül kóstoljuk meg az eredeti brownie-t, innen származik ugyanis, a tortánál kisebb méretű, kézzel is ehető sütemény receptje. Ha Skóciában járunk, és brownie-ról hallunk, ne gondoljunk egyből süteményre, ott a gyerekeket rémisztgetik a kis házimanó brownie-kkal.
A csokis tésztába igazi ínyencek keverhetnek chiliport, dobálhatnak fekete- vagy fehércsoki darabokat, mandulát, diót, mogyorót durvára törve.
A tetejére kerülhet lekváros máz, dió, mogyoró vagy pekándió, sajtkrém porcukorral kikeverve, csokimáz és akár porcukor is.
A brownie lehet blondie is (jelentése szőkécske, ejtsd: blondi). A lényeg a tömör csokiíz, már a nyers brownie-tészta is a tál ujjal való teljes fényesre suvickolására és az ujjak lenyalására ösztönzi az egyszeri cukrászt.
A brownie lényege, hogy nem szabad túlsütni. Már a nyers brownie tészta is isteni, ha elkezded érezni a könnyen felismerhető brownie illatot a sütő környékén, itt az ideje a tűpróbának, és a ha még picit nyers is a közepe, zárjuk el a sütőt.
A brownie isteni langyosan, folyósan egy jó adag vaníliafagyival egy vendégváró vacsora végén, de kihűtve uzsonnára vagy tízóraira szintén csodás egy pohár tej vagy tejeskávé mellé.
A múltkor szülinapi tortát készítettem belőle tortaformában, jól megsütve igazán könnyű volt dekorálni, és a csupacsoki ízért mindenki bomlott.
Az eddigi legegyszerűbb és legfinomabb brownie receptjét Anita barátnőmtől kaptam, aki az amerikai anyósától leste el.
A Frieday család brownie-ja:
Hozzávalók:
2 tojás
1 bögre cukor
fél vanília rúd belseje (vagy egy csomag Bourbon vaníliás cukor)
1 csipet só
12,5 dkg vaj olvasztva
fél bögre holland kakaópor
fél bögre liszt
A tojásokat feltörjük, hozzáadjuk a cukrot és vaníliát, csipet sót. Összekeverjük. A felolvasztott vajat összekeverjük a kakaóval és a tojásos masszához adjuk. A lisztet az előbbiekhez keverjük.
Vajazott, lisztezett jénaiban sütjük 180 fokon, 15 percig! Figyelem, nem kell hozzá sütőpor! Ez brownie! Forrón vaníliafagyival isteni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.