Vadas marha
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Körömpörkölt csülökkel
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Babgulyás
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus grízgaluska leves
Csupacsokis brownie
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Dödölle - az eredeti recept
Mákos guba
Kínai szezámmagos csirke
Hagymás rostélyos
Dubarry-csirkemell
Tojásos nokedli fejes salátával
Mézes-mustáros csirkemell
Farsangi szalagos fánk
Desszert

Ezerlevelű sütemény: mille-feuille, a franciák káprázatos krémese naranccsal ízesítve

Narancsos mille-feuille /Fotó: Mindmegette
Az igazán jó mille-feuille [ejtsd: mill föj] mindent tud, amit egy tökéletes desszertnek tudnia kell. Ropogós, krémes, könnyű, na és persze azon túl, hogy istenien finom, még szemet gyönyörködtető is. Akadnak házilag megvalósítható formái, és persze vannak cukrász szakértelmet igénylő változatai is. Mi most egy narancsos verzió receptjét hoztuk el nektek videón, amit természetesen otthon is elkészíthettek.

A mille-feuille egyáltalán nem számít új találmánynak a desszertek világában, hiszen a róla készült első receptleírás valamikor a 16. század közepére tehető. Világraszóló hírnévre azonban még két évszázadot kellett várnia, amikor Marie-Antoine Carême, akit „a szakácsok királya, a királyok szakácsaként” szokás emlegetni, megújította és elkészítette a 19. században. Aztán nem volt megállás. Számtalan formában és ízben kezdték cukrászok, ügyes háziasszonyok is készíteni, majd szépen lassan mindenütt kialakult a mille-feuille-jel rokonságban álló saját, nemzeti ízléshez közel álló variáció. Mi sem maradunk ki a sorból, ezért elhoztuk a saját verziónkat is narancs ízesítéssel.

Mille-feuille, a franciák káprázatos krémese naranccsal ízesítve /Fotó: Mindmegette
Mille-feuille, a franciák káprázatos krémese naranccsal ízesítve /Fotó: Mindmegette

Hozzávalók:

  • 2 db tojássárgája
  • 1 db tojás
  • 4,5 dkg kukoricakeményítő
  • 6 dkg Koronás porcukor (a tojásos keverékhez)
  • 4 dl tej
  • 1 db kezeletlen narancs leve és reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 1 tk. kardamom
  • 6 dkg Koronás porcukor (a tejes keverékhez)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg hideg vaj
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1-2 ek. Koronás barna cukor

Kétség sem fér hozzá, hogy bizony ez az egyik legszebb desszert, így nem csoda, hogy sokan úgy gondolják, piszkosul nehéz megalkotni. A valóság azonban ennek éppen az ellenkezője. Az eredeti receptet követve tényleg okozhat komoly meglepetéseket még a tapasztaltabb háziasszonyok számára is, ám létezik egy letisztultabb változata, ami megtévesztésig olyan látványban és ízben is, mint a 16. századi elődje. Ha te is elkészítenéd, akkor azt javasoljuk, hogy az alábbi videó alapján állj neki, úgy biztosan nem fogsz kudarcot vallani, és az első próbálkozás után már a kezedben lesz az egész.

A narancsos mille-feuille pontos receptjét itt találod >>>

Mivel egy mutatós süteményről van szó, karácsonykor vagy szilveszterkor is nyugodtan bevetheted. Legyen szó családi vagy baráti összejövetelről, ezért a desszertért mindenki odalesz.

A videó megjelenését támogatta a Koronás Cukor!

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.