Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Szinte biztos, hogy mindannyiunknak elsőként a klasszikus almás pite jut eszünkbe, ha bárki is pitét kiált. És ez így van rendjén: a nagymama békebeli almás pitéjéhez semmi sem fogható. De az omlós tésztarétegbe zárt sütemény ennél sokkal több, erről lesz most szó.

Bár a nagyi pitéjéhez semmi sem hasonlítható, érdemes egy kicsit kalandozni a piték világában. Nagyon tág a pite-kategória, tulajdonképpen csak az biztos, hogy tészta van benne...

Innentől kezdve szabad a vásár. Lehet édes vagy sós, nyitott vagy csukott, sőt még rácsos is, de akár morzsolt tészta is fedheti a tetejét.

A tésztája is lehet sokféle: készülhet linzertésztából vagy kelt tésztából, de akár leveles tésztából is. Süthetjük nagy tepsiben, pitetálban, de akár egyszemélyes adagokban is. Ha kicsit különlegesebb összeállításban készítjük, a pitetorta akár ünnepi desszert is lehet.

A tölteléket illetően pedig határ a csillagos ég. A klasszikus almás pite mellett nálunk kiemelt kedvenc a túrós, a mákos és a diós pite is, de rátérve a gyümölcsös pitékre, a meggyes változat is nagy kedvenc.

Almás pite - itt tortának, nem reszelt, hanem kockázott, előre megpárolt almával
Almás pite - itt tortának, nem reszelt, hanem kockázott, előre megpárolt almával

De az az igazság, hogy a pite minden idénygyümölccsel finom. Vannak olyan gyümölcsök, amelyek jól bírják a sütést, sőt kimondottan jól is áll nekik, mint a rebarbara, a szilva, a körte, az alma vagy a sárgabarack, mások nyersen a legfinomabbak, mint a málna, az eper vagy az áfonya.

A sárgabarackos pite is isteni, főleg mandulával gazdagítva
A sárgabarackos pite is isteni, főleg mandulával gazdagítva

Kedvcsinálónak néhány finom piterecept:

Joghurtos-meggyes pite

Hozzávalók:
2 pohár joghurt (natúr vagy gyümölcsös is lehet)
3 db tojás
3 joghurtospohárnyi liszt
2 joghurtospohárnyi cukor
1 joghurtospohárnyi étolaj
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
+ gyümölcs (pl. meggy, cseresznye, barack, szilva)

Elkészítés: A 2 pohár joghurtot (általában 2x1,75 dl) összekeverjük a 3 tojással, majd a már üres poharakkal kimérjük a többi hozzávalót, majd fokozatosan hozzáadjuk a sütőporral és a vaníliás cukorral együtt. Egy tepsit kivajazunk, kilisztezünk, beleöntjük a tésztát, majd gyümölcsdarabokat adunk hozzá. Nagyon finom meggyel, barackkal, szilvával is! Előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

Szilvás pite sült tojáshabbal - tényleg csak a fantázia szab határt a lehetőségeknek
Szilvás pite sült tojáshabbal - tényleg csak a fantázia szab határt a lehetőségeknek
Gyors almás-csokis-zabpelyhes pite

Hozzávalók:
16 dkg liszt
12 dkg vaj
12 dkg cukor
2 db tojás
sütőpor
3 db nagyobb alma
5 dkg étcsokoládé vagy ét tortabevonó
kakaópor
3-4 evőkanál zabpehely
fahéj

Elkészítés: Először a száraz, majd a nedves hozzávalókat keverjük össze. A csokoládét kis darabokra tördeljük. Az almát lereszeljük, kinyomkodjuk, ízesítjük cukorral és fahéjjal, majd a már kikevert tésztához adjuk. Egyszerű mozdulatokkal összedolgozzuk. A végén beletesszük a zabpelyhet. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Mákos pite őszibarackkal

Hozzávalók:
A kelt tésztához:
2 dl + 4 evőkanál tej
1 tasak instant élesztő
50 dkg liszt
3 dkg édesítőpor
1 csipet só
12 dkg puha vaj vagy margarin
A tetejére:
1 kg őszibarack (lehet több is)
3 db tojás
6 dkg édesítőpor
2 teáskanál vaníliaaroma
2,5 dl tejföl
2,5 dl joghurt
5 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja

Elkészítés: A tésztához a lisztet elvegyítjük az édesítőszerrel és a sóval. Az instant élesztőt elkeverjük 4 evőkanál langyos tejjel. Kb. 10 percig békén hagyjuk. A maradék tejet és a lisztet mikróban langyosra melegítjük. A lisztet, a tejet, a felfuttatott élesztőt és a puha vajat rugalmas tésztává összedolgozzuk. Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen nagyjából 30 percig kelesztjük. Közben a sárgabarackot megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk. A megkelt tésztát átgyúrjuk, kikent 35x40 centis tepsibe nyújtjuk, és még 15 percet kelesztjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét nagyon kemény habbá verjük. A sárgáját 6 dkg édesítőszerrel habosra, krémesre kikeverjük. Belevegyítjük a tejfölt, joghurtot, darált mákot, reszelt citromhéjat, végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A kelt tészta tetejét megkenjük a mákos masszával, elsimítjuk, majd kirakjuk az őszibarackkal. A tepsit előmelegített sütő alsó harmadába csúsztatjuk, és 175 fokon 30-35 percig sütjük. Ha megsült, hűlni hagyjuk és megszórjuk a maradék édesítőszerrel.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.