Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Alapételek

Dobogókői almás pite: íme a klasszikus nagyisüti, egy kis csavarral!

Fotó: Vidék íze magazin
A dobogókői almáspite-recept azoknak lesz ideális, akik, ha lehet, spórolnának némi időt a süteménysütésen, de tudják, hogy sem a gyúráson, sem a sütésen nem rövidíthetnek. Akkor marad a töltelék, igaz? Máris mondjuk, mi a trükk!

Az almás pite az ősz egyik alapdarabja, és erről is elmondhatjuk, hogy ahány ház, annyi pite, vagyis: mindenki másképp csinálja. Van, aki kerek formában süti,és tortaként szeleteli. Van, aki négyszög alakúra süti, és felkockázza. Van, aki diót tesz a tetejére, van, aki fahéjat a töltelékbe. És van, aki megpucolja az almát, mielőtt lereszeli, és van, aki nem. Ez utóbbira variációra hoztunk most egy isteni receptet, amit a dobogókői büfé legendás süteménye ihletett, és aminek az elkészítése pont azzal a pár perccel rövidebb, amit gyümölcshámozással töltenénk! 

 

Dobogókői almás pite hozzávalói:

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • annyi tejföl, amennyit felvesz a tészta

A töltelékhez:

  • 2,5 kg alma
  • cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fahéj
  • 1-2 evőkanál morzsa
Dobogókői almás pite 
FOTÓ: VIDÉK ÍZE MAGAZIN

Elkészítés:

  1. Héjastul lereszeljük az almát, összekeverjük cukorral, hagyjuk állni egy keveset. 
  2. Utána gyengéden kinyomkodjuk, megpároljuk a fahéjjal (nem kell nagyon, épp csak roppanósra). Kihűtjük, hozzákeverjük a vaníliás cukrot. Összegyúrjuk a tésztát: összemorzsoljuk a lisztet a vajjal, majd egy nagy tálban összegyúrjuk a többi hozzávalóval. 
  3. Két cipóra osztjuk, hideg helyen pihentetjük. Utána kinyújtjuk egyesével. 
  4. Kibélelünk az egyikkel egy nagy tepsit. 
  5. Megszórjuk 1-2 evőkanál édes morzsával. Rásimítjuk a tölteléket. Rátesszük a felső lapot, villával megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben megsütjük. Porcukorral megszórva, nagy kockákra vágva, még melegen tálaljuk. 

 

Előkészítés: 1 óra

Pihentetés: 30 perc

Sütés: 25 perc

1 adag: 260 kcal

 

A nagyi 10 tippje a tökéletes almás pitéhez

 

  1. A hozzávalók (liszt, zsiradék, cukor, esetleg tojás) mindegyike legyen hideg, és a kezedet is hűtsd le hideg vízzel, és lehetőleg hideg felületen dolgozz.
  2. A recepted szerint összegyúrt omlós tésztát csomagold folpackba, és pihentesd a hűtőben 30 percig.
  3. Nyújtás előtt a tésztát szobahőmérsékleten pihentesd 10 percig. Így megakadályozhatod, hogy a forró sütőben összeessen.
  4. Nyújtás előtt, és közben is, ha kell vékonyan lisztezd meg a munkafelületet. Vigyázz, túl sok liszttől a tészta megkeményedhet!
  5. A pihentetett tésztát két darab folpak vagy szilikonos sütőpapír között is kinyújthatod. Így kevésbé melegedik fel benne a vaj, ráadásul a papír segítségével könnyebb átemelni a tésztát a sütőformába.
  6. A piteforma átmérőjénél valamivel nagyobbra nyújtsd a tésztát, majd béleld ki vele a formát úgy, hogy körben kialakítod a peremét. A tészta alját szurkáld meg villával, majd félórára tedd a hűtőbe.
  7. A kibélelt formát terítsd le sütőpapírral, és önts rá valamilyen pitesúlyt: egy bögre száraz hüvelyest (babot, borsót, lencsét) vagy rizst: a nehezék megakadályozza, hogy a perem deformálódjon, továbbá a szurkálással együttesen nem engedi, hogy az alap hólyagos legyen, és süsd elő a tésztát!
  8.  Egy plusz védőréteget képződik a tésztán, ha lekened tojásfehérjével, majd visszateszed a sütőbe kb. 1 percre. Ezután már nyugodtan tölthetsz rá bármilyen krémet a gyümölcsréteg alá - csak előbb hagyd teljesen kihűlni az alapot.
  9. Készítsd el a tölteléket! Jót tesz az almás pitének, ha nem spórolsz az almával, érdemes vastagon rétegezni, sőt az igazán izgalmas, rusztikus hatás kedvéért még egy-két nagyobb darabot is tehetsz a reszelt vagy gyalult töltelékbe. A pite alsó linzerlapját megkenheted fahéjjal ízesített baracklekvárral, és erre fekted rá az almatölteléket. A fűszerezésen is finoman változtathatsz, a megszokott fahéj mellett - vagy helyett - a kardamom is helyt kaphat az almás pitében.
  10. Süsd készre a pitét a receptben megadottak szerint. Közben ne nyitogasd az ajtót! A sütési idő utolsó harmadában ellenőrizd a tésztát szemrevételezéssel, tűpróbával.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.