A dobogókői almáspite-recept azoknak lesz ideális, akik, ha lehet, spórolnának némi időt a süteménysütésen, de tudják, hogy sem a gyúráson, sem a sütésen nem rövidíthetnek. Akkor marad a töltelék, igaz? Máris mondjuk, mi a trükk!
Az almás pite az ősz egyik alapdarabja, és erről is elmondhatjuk, hogy ahány ház, annyi pite, vagyis: mindenki másképp csinálja. Van, aki kerek formában süti,és tortaként szeleteli. Van, aki négyszög alakúra süti, és felkockázza. Van, aki diót tesz a tetejére, van, aki fahéjat a töltelékbe. És van, aki megpucolja az almát, mielőtt lereszeli, és van, aki nem. Ez utóbbira variációra hoztunk most egy isteni receptet, amit a dobogókői büfé legendás süteménye ihletett, és aminek az elkészítése pont azzal a pár perccel rövidebb, amit gyümölcshámozással töltenénk!
Dobogókői almás pite hozzávalói:
A tésztához:
35 dkg liszt
15 dkg hideg vaj
10 dkg cukor
1 csipet só
1 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
annyi tejföl, amennyit felvesz a tészta
A töltelékhez:
2,5 kg alma
cukor
1 csomag vaníliás cukor
fahéj
1-2 evőkanál morzsa
Elkészítés:
Héjastul lereszeljük az almát, összekeverjük cukorral, hagyjuk állni egy keveset.
Utána gyengéden kinyomkodjuk, megpároljuk a fahéjjal (nem kell nagyon, épp csak roppanósra). Kihűtjük, hozzákeverjük a vaníliás cukrot. Összegyúrjuk a tésztát: összemorzsoljuk a lisztet a vajjal, majd egy nagy tálban összegyúrjuk a többi hozzávalóval.
Két cipóra osztjuk, hideg helyen pihentetjük. Utána kinyújtjuk egyesével.
Kibélelünk az egyikkel egy nagy tepsit.
Megszórjuk 1-2 evőkanál édes morzsával. Rásimítjuk a tölteléket. Rátesszük a felső lapot, villával megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben megsütjük. Porcukorral megszórva, nagy kockákra vágva, még melegen tálaljuk.
Előkészítés: 1 óra
Pihentetés: 30 perc
Sütés: 25 perc
1 adag: 260 kcal
A nagyi 10 tippje a tökéletes almás pitéhez
A hozzávalók (liszt, zsiradék, cukor, esetleg tojás) mindegyike legyen hideg, és a kezedet is hűtsd le hideg vízzel, és lehetőleg hideg felületen dolgozz.
A recepted szerint összegyúrt omlós tésztát csomagold folpackba, és pihentesd a hűtőben 30 percig.
Nyújtás előtt, és közben is, ha kell vékonyan lisztezd meg a munkafelületet. Vigyázz, túl sok liszttől a tészta megkeményedhet!
A pihentetett tésztát két darab folpak vagy szilikonos sütőpapír között is kinyújthatod. Így kevésbé melegedik fel benne a vaj, ráadásul a papír segítségével könnyebb átemelni a tésztát a sütőformába.
A piteforma átmérőjénél valamivel nagyobbra nyújtsd a tésztát, majd béleld ki vele a formát úgy, hogy körben kialakítod a peremét. A tészta alját szurkáld meg villával, majd félórára tedd a hűtőbe.
A kibélelt formát terítsd le sütőpapírral, és önts rá valamilyen pitesúlyt: egy bögre száraz hüvelyest (babot, borsót, lencsét) vagy rizst: a nehezék megakadályozza, hogy a perem deformálódjon, továbbá a szurkálással együttesen nem engedi, hogy az alap hólyagos legyen, és süsd elő a tésztát!
Egy plusz védőréteget képződik a tésztán, ha lekened tojásfehérjével, majd visszateszed a sütőbe kb. 1 percre. Ezután már nyugodtan tölthetsz rá bármilyen krémet a gyümölcsréteg alá - csak előbb hagyd teljesen kihűlni az alapot.
Készítsd el a tölteléket! Jót tesz az almás pitének, ha nem spórolsz az almával, érdemes vastagon rétegezni, sőt az igazán izgalmas, rusztikus hatás kedvéért még egy-két nagyobb darabot is tehetsz a reszelt vagy gyalult töltelékbe. A pite alsó linzerlapját megkenheted fahéjjal ízesített baracklekvárral, és erre fekted rá az almatölteléket. A fűszerezésen is finoman változtathatsz, a megszokott fahéj mellett - vagy helyett - a kardamom is helyt kaphat az almás pitében.
Süsd készre a pitét a receptben megadottak szerint. Közben ne nyitogasd az ajtót! A sütési idő utolsó harmadában ellenőrizd a tésztát szemrevételezéssel, tűpróbával.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.