Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Alapételek

Nagyi almás pitéje: egy sütemény, ami visszarepít a gyerekkorodba

A nagyi almás pitéje az a sütemény, amiből egyetlen falat is elég ahhoz, hogy felidézzük magunkban kedvenc gyermekkori emlékeinket. Az aranybarnára sült tészta vékony és könnyű, a vastag, illatos almás töltelék pedig mennyeien finom.

Nem is kérdés tehát, hogy a Vidék íze magazin kiváló receptjét mindenképpen ki kell próbálni, sőt, meg is kell őrizni. A nagyi almás pitéjének elkészítését ugyanis az unokáknak is feltétlenül meg kell tanulni, hiszen minden falat egyszerre édes, savanykás és fűszeres – igazi klasszikus, amit soha nem lehet megunni.

Nagyi almás pitéje
A nagyi almás pitéje egy olyan sütemény, amit mindenkinek meg kell kóstolni
FOTÓ: VIDÉK ÍZE MAGAZIN

Így készül a nagyi almás pitéje!

Hozzávalók:

A tésztához: 

  • 40 dkg liszt  
  • 15 dkg cukor  
  • 15 dkg zsír  
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja  
  • 1 csomag vaníliás cukor  
  • 1 csomag sütőpor  
  • 2 dl tejföl  
  • 2 tojássárgája  
  • felvert tojás és tejszín a tetejére 

A töltelékhez: 

  • 1,5 kg alma 
  • 1 citrom leve  
  • kb. 10 dkg cukor  
  • 1 teáskanál őrölt fahéj  
  • 1 csomag vaníliás cukor  
  • 1 csipet őrölt gyömbér  
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg  
  • 2 evőkanál keményítő 

Elkészítés:

  1. Összegyúrjuk a tészta összes hozzávalóját. Cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és egy órán át pihentetjük hideg helyen. 
  2. Közben elkészítjük a tölteléket. Egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a cukrot. Rátesszük a kicsumázott, kockákra vágott almát (nem kell meghámozni), ízesítjük a fűszerekkel (fahéj, gyömbér, szegfűszeg), rácsavarjuk a citrom levét, rászórjuk a vaníliás cukrot. Csak pár percig pároljuk együtt, hogy ne főjön szét az alma. Végül pici vízben feloldott keményítővel sűrítjük, és hagyjuk kihűlni. 
  3. Elővesszük a tésztát a hűtőszekrényből, kétfelé osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, belefektetjük egy tepsibe (nem kell előtte kizsírozni a tepsit, mert elég zsiradék van a tésztában). Rákanalazzuk az almatölteléket. A másik tésztafelet is kinyújtjuk, ráfektetjük a töltelékre. Villával megszurkáljuk. 
  4. Felvert tojást összekeverünk egy kis tejszínnel, és lekenjük vele a tészta tetejét. 180 fokos sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd megszórjuk porcukorral, és kockákra vágjuk. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.