Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Alapételek

Nagyi almás pitéje: egy sütemény, ami visszarepít a gyerekkorodba

A nagyi almás pitéje az a sütemény, amiből egyetlen falat is elég ahhoz, hogy felidézzük magunkban kedvenc gyermekkori emlékeinket. Az aranybarnára sült tészta vékony és könnyű, a vastag, illatos almás töltelék pedig mennyeien finom.

Nem is kérdés tehát, hogy a Vidék íze magazin kiváló receptjét mindenképpen ki kell próbálni, sőt, meg is kell őrizni. A nagyi almás pitéjének elkészítését ugyanis az unokáknak is feltétlenül meg kell tanulni, hiszen minden falat egyszerre édes, savanykás és fűszeres – igazi klasszikus, amit soha nem lehet megunni.

Nagyi almás pitéje
A nagyi almás pitéje egy olyan sütemény, amit mindenkinek meg kell kóstolni
FOTÓ: VIDÉK ÍZE MAGAZIN

Így készül a nagyi almás pitéje!

Hozzávalók:

A tésztához: 

  • 40 dkg liszt  
  • 15 dkg cukor  
  • 15 dkg zsír  
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja  
  • 1 csomag vaníliás cukor  
  • 1 csomag sütőpor  
  • 2 dl tejföl  
  • 2 tojássárgája  
  • felvert tojás és tejszín a tetejére 

A töltelékhez: 

  • 1,5 kg alma 
  • 1 citrom leve  
  • kb. 10 dkg cukor  
  • 1 teáskanál őrölt fahéj  
  • 1 csomag vaníliás cukor  
  • 1 csipet őrölt gyömbér  
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg  
  • 2 evőkanál keményítő 

Elkészítés:

  1. Összegyúrjuk a tészta összes hozzávalóját. Cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és egy órán át pihentetjük hideg helyen. 
  2. Közben elkészítjük a tölteléket. Egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a cukrot. Rátesszük a kicsumázott, kockákra vágott almát (nem kell meghámozni), ízesítjük a fűszerekkel (fahéj, gyömbér, szegfűszeg), rácsavarjuk a citrom levét, rászórjuk a vaníliás cukrot. Csak pár percig pároljuk együtt, hogy ne főjön szét az alma. Végül pici vízben feloldott keményítővel sűrítjük, és hagyjuk kihűlni. 
  3. Elővesszük a tésztát a hűtőszekrényből, kétfelé osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, belefektetjük egy tepsibe (nem kell előtte kizsírozni a tepsit, mert elég zsiradék van a tésztában). Rákanalazzuk az almatölteléket. A másik tésztafelet is kinyújtjuk, ráfektetjük a töltelékre. Villával megszurkáljuk. 
  4. Felvert tojást összekeverünk egy kis tejszínnel, és lekenjük vele a tészta tetejét. 180 fokos sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd megszórjuk porcukorral, és kockákra vágjuk. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.