Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Alapételek

Mini almás piték: a nagyi titkos receptje alapján, kicsit újragondolva

Az almás pite az a klasszikus sütemény, aminek egészen egyszerűen nem lehet ellenállni. Egyetlen falat is elég belőle, és azonnal eszünkbe jut a nagyi tiszta, kényelmes konyhája, finom, megszokott illatával, és persze a meleg kakaó, meg a nagy, világmegváltó beszélgetések is.

Szóval, ha egy kicsit szeretnél visszarepülni az időben, akkor készítsd el a Vidék íze magazin remek receptjét, az almás pite mini változatát. Ez kívülről egy kicsit más, mint a nagyi megszokott almás pitéje, az íze azonban verhetetlen, ugyanolyan ellenállhatatlan.

Mini almás piték
Mini almás pite: az egyik legfinomabb őszi sütemény
FOTÓ: VIDÉK ÍZE

Íme a Vidék íze magazin receptje a mini almás pitéhez!

Előkészítés: 1,5 óra 

Hűtés: 1 óra 

Sütés: 25 perc 

Hozzávalók (12 darabhoz): 

A tésztához: 

  • 250 g finomliszt 
  • 150 g hideg vaj 
  • 90 g porcukor 
  • 2 tojássárgája 
  • 1 csipet só 
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja 
  • 1 evőkanál jéghideg víz 

A töltelékhez: 

  • 1 kg alma 
  • 1 kiskanál gyömbér lereszelve 
  • 4 szegfűszeg 
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja 
  • 2 evőkanál citromlé 
  • 240 g cukor 

Az összeállításhoz és a tetejére: 

  • 1 tojás 
  • barna cukor 

Elkészítés: 

  1. A lisztet és a vajat gyorsan összemorzsoljuk a két tenyerünk között. Vigyázni kell, hogy tényleg gyorsak legyünk, és ne olvadjon meg a vaj a kezünk melegétől, mert akkor a tészta nem omlós, hanem nyúlós lesz.
  2. A keverékhez hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgáját, szórunk rá egy csipet sót, és a citrom reszelt héját, majd folytatjuk az összedolgozást. Ha túl száraznak érezzük a tésztát, akkor adunk hozzá egy kevés jéghideg vizet. 
  3. Csak addig dolgozunk a tésztával, míg össze nem áll, nem szabad tovább gyúrni.
  4. A kész tésztát átlátszó fóliába csomagoljuk, és legalább fél, de inkább egy órára betesszük a hűtőszekrénybe.
  5. A töltelékhez meghámozzuk az almát, negyedeljük, kiszedjük a magházat, a gyümölcshúst egycentis kockákra vágjuk és egy nagy serpenyőbe tesszük. 
  6. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a szegfűszeget, az őrölt fahéjat, a vaníliás cukrot, ráreszeljük a citromhéjat, facsarunk hozzá egy keveset a levéből, beletesszük a cukrot, és pár perc alatt roppanósra pároljuk. Ezután kidobjuk belőle a szegfűszeget és lehűtjük. 
  7. Lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, és kivágunk belőle 12 darab, 10 centiméter és 12 darab, 9 centiméter átmérőjű kört. A nagyobb körlapokat egy centi széles csíkokra vágjuk. A kisebb korongokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, mindegyikre teszünk egy-egy evőkanál almatölteléket.
  8. Felverjük a tojást és lekenjük vele a korongok szélét. A csíkokkal berácsozzuk a kis piték tetejét úgy, hogy kicsit túlnyúljanak a tésztadarabok az alapon, majd villával körben jól összenyomjuk (meg is vizezhetjük a villát). 
  9. A formázás során deformálódhatnak a körök, ezért a végén érdemes egy nagy szaggatóval körbevágni. 
  10. A pitécskék tetejét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk barna cukorral, és 190 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.