Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Alapételek

Mini almás piték: a nagyi titkos receptje alapján, kicsit újragondolva

Az almás pite az a klasszikus sütemény, aminek egészen egyszerűen nem lehet ellenállni. Egyetlen falat is elég belőle, és azonnal eszünkbe jut a nagyi tiszta, kényelmes konyhája, finom, megszokott illatával, és persze a meleg kakaó, meg a nagy, világmegváltó beszélgetések is.

Szóval, ha egy kicsit szeretnél visszarepülni az időben, akkor készítsd el a Vidék íze magazin remek receptjét, az almás pite mini változatát. Ez kívülről egy kicsit más, mint a nagyi megszokott almás pitéje, az íze azonban verhetetlen, ugyanolyan ellenállhatatlan.

Mini almás piték
Mini almás pite: az egyik legfinomabb őszi sütemény
FOTÓ: VIDÉK ÍZE

Íme a Vidék íze magazin receptje a mini almás pitéhez!

Előkészítés: 1,5 óra 

Hűtés: 1 óra 

Sütés: 25 perc 

Hozzávalók (12 darabhoz): 

A tésztához: 

  • 250 g finomliszt 
  • 150 g hideg vaj 
  • 90 g porcukor 
  • 2 tojássárgája 
  • 1 csipet só 
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja 
  • 1 evőkanál jéghideg víz 

A töltelékhez: 

  • 1 kg alma 
  • 1 kiskanál gyömbér lereszelve 
  • 4 szegfűszeg 
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja 
  • 2 evőkanál citromlé 
  • 240 g cukor 

Az összeállításhoz és a tetejére: 

  • 1 tojás 
  • barna cukor 

Elkészítés: 

  1. A lisztet és a vajat gyorsan összemorzsoljuk a két tenyerünk között. Vigyázni kell, hogy tényleg gyorsak legyünk, és ne olvadjon meg a vaj a kezünk melegétől, mert akkor a tészta nem omlós, hanem nyúlós lesz.
  2. A keverékhez hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgáját, szórunk rá egy csipet sót, és a citrom reszelt héját, majd folytatjuk az összedolgozást. Ha túl száraznak érezzük a tésztát, akkor adunk hozzá egy kevés jéghideg vizet. 
  3. Csak addig dolgozunk a tésztával, míg össze nem áll, nem szabad tovább gyúrni.
  4. A kész tésztát átlátszó fóliába csomagoljuk, és legalább fél, de inkább egy órára betesszük a hűtőszekrénybe.
  5. A töltelékhez meghámozzuk az almát, negyedeljük, kiszedjük a magházat, a gyümölcshúst egycentis kockákra vágjuk és egy nagy serpenyőbe tesszük. 
  6. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a szegfűszeget, az őrölt fahéjat, a vaníliás cukrot, ráreszeljük a citromhéjat, facsarunk hozzá egy keveset a levéből, beletesszük a cukrot, és pár perc alatt roppanósra pároljuk. Ezután kidobjuk belőle a szegfűszeget és lehűtjük. 
  7. Lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, és kivágunk belőle 12 darab, 10 centiméter és 12 darab, 9 centiméter átmérőjű kört. A nagyobb körlapokat egy centi széles csíkokra vágjuk. A kisebb korongokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, mindegyikre teszünk egy-egy evőkanál almatölteléket.
  8. Felverjük a tojást és lekenjük vele a korongok szélét. A csíkokkal berácsozzuk a kis piték tetejét úgy, hogy kicsit túlnyúljanak a tésztadarabok az alapon, majd villával körben jól összenyomjuk (meg is vizezhetjük a villát). 
  9. A formázás során deformálódhatnak a körök, ezért a végén érdemes egy nagy szaggatóval körbevágni. 
  10. A pitécskék tetejét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk barna cukorral, és 190 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.