Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Praktikus

Elázott az almás pite? Kásás lett a töltelék? Nem is hinnéd, hogy számít, milyen almát használsz a süteményekhez

Hagyományos almás pite
Mindmegette
Népszerű és megfizethető gyümölcs az alma, melyből az év minden szakában hatalmas a választék. Ősszel kiváltképp sok almafajta közül válogathatunk, de egy jó almás pitére évszaktól függetlenül sosem mondunk nemet. Nem mindegy azonban az, hogy pontosan milyen fajtájú almát vásárolunk, ugyanis nem mindegyik alkalmas sütésre.

Az almás pite mennyei finomság, amit a nagy- és dédszüleink gyakran készítettek, és készítünk most már mi is, hiszen nemcsak ízletes sütemény, de felidézi a régmúlt ízeket, a gyerekkor felhőtlenségét és gondtalanságát. Legyen szögletes vagy kerek formájú az almás pite, mindenhogy finom, ám előfordulhat, hogy nem sikerül úgy a sütemény, mint ahogy a nagyinak. Követted a receptet szóról szóra, úgy csináltál mindent, ahogy a videóban is mutatták, mégis elázott a pite, túl kásás, már-már pépes lett a töltelék? Nem a te hibád, hanem az almáé!

Red,Apple,Cultivar,Jonathan,Group
Ezek a legjobb almák sütéshez, így finom lesz az almás pite
FOTÓ: SERHII KHRYSTENKO / SHUTTERSTOCK

A legjobb almák sütéshez

Az alma népszerű és megfizethető gyümölcs, amiből könnyen és egyszerűen készíthető bármilyen sütemény. Kerülhet reszelve a kevert tésztába, ezáltal extra puhaságot és szaftosságot kölcsönöz a desszertnek, de persze remek pite- vagy rétestöltelék, kompót vagy akár püré is lehet az almából. Azt hihetnénk, hogy lényegében mindegy, milyen fajtájú almát vásárolunk, hiszen az alma az alma, maximum csak ízben lehet eltérés, de sajnos ez nincs így. Egyes almák több nedvességet vagy épp cukrot tartalmaznak, mások viszont jobban bírják a sütést.

Recept
Mester
Almás pite - a hagyományos recept
60 perc
10 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

A sütéshez használható legjobb alma a gazdák szerint a jonatán. Ez a fajta picit fanyar, mégis kellően édes, ám ami a legfontosabb, hogy sütés közben nem fog szétfőni vagy szétsülni, nem lesz pépes, kásás a töltelék, hanem úgy puhul meg az alma, hogy megőrzi a tartását. A termelők szerint jó ötlet, ha keverjük az almafajtákat, és a jonatán remekül párosítható a szintén sütőalmaként használható Golden Delicious fajtával.

A jonatán és a Golden Delicious mellett más almafajták is jók sütéshez

Puhább és édesebb ízű almák sütéshez

  • Idared
  • McIntosh
  • Pink Lady

Szilárdabb és fanyarabb ízű almák sütéshez

  • Stayman/Staymared
  • Melrose
  • Granny Smith
  • Honeycrisp
Recept
Mester
Tarte tatin, a fordított almatorta
100 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

A legrosszabb almák sütéshez

Az All Recipes által megkérdezett gazdák szerint négy almafajta nem túl szerencsés választás akkor, ha sütni szeretnénk. Ezek az almák ugyan kemények, ropogósak, de magas a nedvességtartalmuk, lédúsak. A bennük lévő vizet sütés közben kiengedik, eláztatva ezzel a pitetésztát. Nyersen fogyasztva, gyümölcssalátába tökéletesek, de sütemények töltelékeként inkább ne ezeket használjuk.

  • Gála
  • Fuji
  • Evecrisp
  • Red Delicious

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.