A gesztenyepürét pedig mindenki szereti, így ha belevágsz, és elkészíted házilag, meglátod, te leszel a vasárnapi ebéd, ünnepi lakoma, gyerekzsúr vagy vendégség legnagyobb sztárja!
60 dkg gesztenye vagy 50 dkg előfőzött, fagyasztott egész gesztenye
5 dl tej
1 rúd vanília vagy 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
2 cl jó minőségű rum
csipet só
csapott kávéskanál kakaópor (elhagyható)
2 dl tejszín, felverve a tálaláshoz
1. Irdald be a gesztenyét, és süsd 230 fokos sütőben kb. 20 perc alatt puhára. (Ügyelj arra, hogy irdaláskor teljesen átvágd a gesztenye héját, különben sütés közben felrobbanhat és azt nagyon nehéz letakarítani a sütő faláról!)
2. Szedd ki a gesztenyéket a sütőből és azonnal hámozd meg! Ha fagyasztott gesztenyével dolgozol, engedd fel.
3. Kapard ki a vanília belsejét és tedd a tejbe, a rúddal együtt, majd dobd bele a gesztenyéket és főzd közepes lángon kb. 45 percig, amíg telesen meg nem puhul és a tej nagy részét magába nem szívja. Dobd ki a vanília rudat.
4. Tegyük a puha gesztenyét a megmaradt tejjel, cukorral, sóval, rummal és esetleges kakaóporral egy tálba és először krumplinyomóval majd spatulával dolgozva keverjük homogén masszává. Kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsünk utána.
5. Tegyük a masszát 1-2 órára, de akár egész éjszakára hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.
6. Nyomjuk át a masszát krumplinyomón vagy gesztenyepasszírozón, és tálaljuk tejszínhabbal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.