Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A kekszes sütemények esetében hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez az alapanyag csak a kókuszgolyóhoz és a hasonló ripsz-ropsz elkészülő édességekhez való. Pedig a legtöbb kekszes desszertnél időbe telik, mire a hozzávalók igazi egységet képeznek, és a desszert a lehető legfinomabbá válik.

A különféle kekszek desszertekben, süteményekben való felhasználása meglepően széles. A gyerekkorunk klasszikus golyóbisai és csokirúdjai mellett mostanság főleg a sütés nélküli tortákhoz vagy különféle túrótortákhoz, puding- vagy joghurttortákhoz használjuk fel a kekszet.

A kekszalap, azért jó, mert általa megúszhatjuk a sütést. Egy jó bevált kekszalapra rengeteg sütemény megálmodható, s a mozsárban megtört keksszel legalább fél órát tudunk spórolni, ahhoz képest, ha omlós lapot vagy piskótát készítettünk volna a süteményhez. Sokan elősütik a kekszalapot, de alapvetően az is elégséges, ha a tortaformába vagy tepsibe öntött tört kekszet cukorral megszórjuk és olvasztott vajjal meglocsoljuk, így még tovább rövidül a süteménykészítés ideje.

A sütés nélküli túrótorták, joghurttorták és sajttorták is kekszes alappal készülnek
A sütés nélküli túrótorták, joghurttorták és sajttorták is kekszes alappal készülnek

A hozzáadott cukor és vaj mennyisége sokban függ a keksz milyenségétől. A keksz kiválasztásánál fontos figyelembe venni, hogy mihez fog alapot biztosítani. A kekszalapra simított krém nedvességét el kell, hogy bírja, így viszonylag sűrű, tartalmas kekszet érdemes választani. Ez az alap lehet teljes kiőrlésű, zabpehelyhes keksz is. A keksz ízesítésétől függően adhatunk az alaphoz nádcukrot, mézet, csokoládét, tört csonthéjast, apróra vágott aszalt gyümölcsöt. A kekszet a felhasználástól függően érdemes megtörni. Nem jó, ha túl apróra tört, szinte porszerű a keksz, hiszen így textúráját veszti. Jobb, ha kicsit darabosabb: ez nem lesz a sütemény kárára, a rá kerülő krémek pont annyira fogják meglágyítani, hogy a darabok szép, egységes réteggé álljon össze.

A legegyszerűbb keksz is jó alap lehet egy seregnyi desszerthez
A legegyszerűbb keksz is jó alap lehet egy seregnyi desszerthez

Az összetördelt vagy – a keksz sűrűségétől és vastagságától függően – egyben hagyott tészta nem csak a sütemény alján jelenhet meg, hanem tulajdonképpen rétegeket is képezhetünk vele, s kicsit átgondolva sokféle, sütést igénylő süteményt elkészíthetünk kekszesített változatban. Ennek az a titka, hogy a kekszrétegek közé kerülő krém elég jó tartást biztosítson a süteménynek, ne legyen benne túl sok nedvesség, de annyi igen, amennyi a keksznek szükséges. Erre az egyik legalkalmasabb matéria a mascarpone, amelyet könnyen ízesíthetünk, szépen terül, de nem folyik, és hűtést követően jó tartással rendelkezik. A mascarponén kívül használhatunk joghurtot, túrót, túrókrémet, tejfölt, pudingot is, illetve ezek különféle keverékét.

A morzsolt keksz izgalmassá teszi a pohárkrémeket
A morzsolt keksz izgalmassá teszi a pohárkrémeket

A keksz, mint réteg pohárkrémekben is megjelenhet. A keksz íze kiegészíti a krémet, textúrát és formát ad, esztétikussá és tartalmassá teszi a pohárkrémet. A pohárkrémek, pudingok, sütemények tetejére is kerülhet morzsolt keksz, ezt akár megkeverhetjük kevés kandiscukorral, színes szórócukorral vagy tört csonthéjassal, esetleg reszelt csokoládéval is. A pohárkrémek megszórására és ízesítésére tökéletesen alkalmas az olasz amaretti keksz, amely egyedi textúrájával is sokat lendít bármilyen pohárkrémen.

A keksz azonban nem csak a krémek mellett ideális versenyző, hanem különféle tortatöltelékekben, krémekben is megjelenhet. Ilyenkor főleg a krém állagának javítására szolgál, és ebben a feladatkörben az az ideális, ha olyan porított keksszel dolgozunk, mint amilyet a kókuszgolyónál, a kekszgolyónál és a többi kekszalapú aprósüteménynél szoktunk felhasználni.

A porított keksz felszívja a krémben lévő felesleges nedvességet, tartást ad neki, de ízvilágát jelentősen nem befolyásolja. A Rákóczi túrós töltelékében is sok receptnél megjelenik a kekszmorzsa, de mi magunk is kikísérletezhetjük, hogy melyek azok az ételeink, desszertjeink, amelyek töltelékét tovább szilárdíthatnánk némi kekszmorzsával.

A sok helyen porított formában kapható háztartási kekszből igazán izgalmas aprósüteményeket készíthetünk. A mindenki által kedvelt és ismert kókuszgolyó mellett számtalan saját kreációt készíthetünk, s megalkothatjuk ismert – olykor igen macerás sütemények – egyszerűbb, golyósított változatát is. Ennek az irányzatnak remek példája a zserbógolyó, amelynél negyed órányi munkát követően megkaphatjuk a süteményben lévő ízkombinációt, kekszgolyóbis formájában.

Az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb desszert, a kókuszgolyó vagy kekszgolyó alapja is a keksz
Az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb desszert, a kókuszgolyó vagy kekszgolyó alapja is a keksz

De nem csak teljesen porrá őrölt keksszel dolgozhatunk. Abban az esetben, ha a család elől el tudjuk titkolni a készülő finomságot és van ideje összeérni az ízeknek, megpuhulni a keksznek, akkor darabosabb keksszel is készíthetünk golyókat, vagy megpróbálkozhatunk nagyanyáink egyik kedvencével, a szocializmus múlásával kissé háttérbe szorult csokiszalámival. A csokoládészalámi lényegében nem más, mint a kókuszgolyó alapját képező massza, amelybe darabos kekszet rejtünk, majd hengeresre formálva hűtjük ki. Az eredmény metszete némi hasonlóságot mutat a szalámiéval - s ahhoz hasonlóan gyorsan fogy.

A csokiszalámi mindig nagy sikert arat, könnyen elkészíthető és hosszan eltartható
A csokiszalámi mindig nagy sikert arat, könnyen elkészíthető és hosszan eltartható

A többi kekszes édességhez hasonlóan a csokiszalámi is jól variálható. Kerülhet bele áztatott aszalt gyümölcs, tört dió, mogyoró, vagy épp egy kevés darált kávéval, likőrrel, rummal, különféle fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, kardamom) bolondíthatjuk meg a massza ízét. A rudat forgathatjuk kókuszreszelékbe, darált dióba vagy más csonthéjasba, porcukorba, kakaóporba vagy dekorcukorba is.

A csoki és a keksz mindig jó párost alkotnak
A csoki és a keksz mindig jó párost alkotnak

Míg a csokiszaláminál a keksz alapvetően a csokoládés masszának rendelődik alá, addig a csíkos szelet esetében a főszerep egyértelműen a kekszé. Ehhez a süteményhez általában nagyobb, kerek kekszek kellenek, tartalmasak, amelyek ugyan felszívják a krém nedvességét, de nem olvadnak fel a krémben. Keményebb háztartási típusú keksz tökéletesen alkalmas ehhez a süteményhez. Ugyanilyen módon készíthetünk különféle „pitéket” is, ahol az eredeti sütemény tésztarétegeit keksszel helyettesítve alkotjuk meg az édességet.

A vajas keksz is tökéletes a kekszes sütikbe
A vajas keksz is tökéletes a kekszes sütikbe
Zserbó-golyó

Hozzávalók:
25 dkg darált háztartási keksz
10 dkg darált dió
8 nagy evőkanál sárgabaracklekvár
25 dkg étcsokoládé
2-3 teáskanál olaj

Elkészítés: A kekszet egy nagyobb tálba kimérem, majd hozzáadom a darált diót és a lekvárt, alaposan összedolgozom. A masszából tetszőleges méretű golyókat készítek, és egy tálcára teszem, majd a hűtőben vagy hideg karmában hagyom, hogy szikkadjanak.
A csokoládét egy kisebb fémtálba töröm, forrásban lévő vízzel teli lábasra helyezem, így olvasztom fel a csokoládét. Miután felolvadt a csokoládé, kevés olajat adok hozzá, átkeverem, majd egy villa segítségével a golyókat megforgatom a csokoládéban. Rácsra helyezve hagyom, hogy a csokoládé megkössön.

Fehérke

Hozzávalók:
50 dkg omlós keksz
7 dl tejföl
2 dl tejszín
1 citrom
12 dkg cukor
1 rúd vanília kikapart belseje

Elkészítés: A tejfölhöz hozzáadom a cukrot, a vaníliát, a citrom reszelt héját és kifacsart levét. A tejszínt felverem, majd a tejföllel óvatosan összekeverem. Egy nagyobb jénaiba leteszem a kekszet, erre rétegezem a citromos krémet, majd újabb réteg kekszet fektetek le, s erre megint kerül egy adag a krémből. Amikor elfogy a keksz is és a krém is, akkor a süteményt a hűtőbe teszem, és egy napot hagyom állni.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.