A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Desszert

Így készíts levágott ujj kekszeket Halloweenra

Léteznek olyan ünnepek, melyeknek nem igazán vannak magyar érdekeltségű hagyományai, ám mégis beszivárogtak a köztudatba. Én például kimondottan utálom például a Valentin napot, aminek szerintem semmi értelme nincs, de az ellenkezőjére is van példa. Ilyen az angolszász gyökerekkel bíró Halloween, amit minden évben várok, és persze készülök is rá.

Szeretem, hogy a közelgő téli hónapokat, az elmúlást és a halottakra való emlékezést vidámabb hangulatban is átélhetjük ezen a napon, azt pedig egyenesen imádom, hogy a kötelező a „félelmeteskedés”, méghozzá a lehető legkreatívabb módon.

Amikor Amerikában éltem, ilyenkor voltak olyan városrészek, ahová kimondottan tilos volt a belépés jelmez nélkül. Sőt, a legtöbben nem csak úgy felvettek valamit, hanem hosszan tervezgették az adott év jelmez-tematikáját. A házak előtt töklámpások világítottak, a fákról csontvázak lógtak le, a kerteket pedig boszorkányok és madárijesztők tették félelmetesen szellemessé és szórakoztatóvá.

Ezen az éjszakán nagy bulikat szerveznek, ahol a különböző halloweeni sütik és ételek is ijesztően jól néznek ki. Pókhálós muffinok, bóléstálak, melyekben szemgolyók úszkálnak, habcsók csontokkal kirakott torták, szellem formájú sütik dobják fel a hangulatot. Ezeket persze nem csak elkészíteni élvezetes, de a gyerekek is szívesen segítenek benne.

Az egyik kedvencem ebből a halloweeni para-repertoárból a levágott ujj, amelyik a kedvenc, pofonegyszerű vajas kekszem kissé átkozmetikázott változata. A gyerekek ennek az elkészítésénél is mindig beállnak mellém formázni, és közben halálra röhögjük magunkat azon, ki tud félelmetesebb darabokat készíteni.

Hozzávalók

  • 22,5 dkg vaj
  • 15 dkg finom szemcséjű cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 35 dkg liszt
  • 1 tk só
  • késhegynyi sütőpor
  • 5 dkg hámozott mandula, kettévágva

A díszítéshez:

  • 1 tk fahéj
  • 1 tk kakaópor
  • piros ételfesték
  • tiszta ecsetek

a halloweeni sütik elkészítése

  1. Robotgép segítségével keverjük össze a puha vajat a cukorot. Adjuk hozzá a tojást és vaníliát, és így keverjük tovább.
  2. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és sóval, majd adjuk a vajas masszához.
  3. Addig gyúrjuk a halloweeni süti tésztáját, míg éppen csak összeáll, majd takarjuk le és tegyük pihenni a hűtőszekrénybe egy fél órára.
  4. Ha letelt a pihenőidő, vegyük ki a tészta negyedét, a többit pedig felhasználásig hagyjuk a hűtőben. Osszuk a tésztát fél evőkanálnyi darabokra.
  5. Formázzunk minden tésztadarabból először gömböt, aztán hosszúkás hengereket. A hengerek legyenek vékonyabbak, mint amilyen ujjakat szeretnénk, mert sütés közben meg fognak nőni. Gyorsan dolgozzunk, mert a kezünk hőjétől a tészta hamar túlpuhulhat. Ha ez mégis megtörténne, tegyük vissza egy rövid időre a hűtőbe és utána folytathatjuk a munkát.
  6. Nyomjunk minden henger egyik végébe 1-1 héj nélküli fél manduladarabot köröm gyanánt, majd enyhén lisztezett ujjakkal formázzunk “göcsörtöket” az ujjpercek helyére. Az ujjpercek barázdáit formázzuk egy kés tompa felével.
  7. Tegyük az ujjakat egy tálcára, majd a fagyasztóba, ahol fagyasszuk ki teljesen. Ez azért fontos munkafázis, mert így a kekszek a sütés alatt meg fogják tartani a formájukat és nem folynak szét.
  8. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral bélelt tepsin kb. 5-8 percig sütjük az ujjakat. Akkor jó, ha már kicsit fakó arany színűek. Ügyeljünk arra, hogy semmiképpen ne süssük túl! Mindig annyit vegyünk csak ki a mélyhűtőből, amennyire éppen szükség van.
  9. Hűtsük ki teljesen a kekszeket a sütőpapíron.
  10. Vegyünk kézbe egy ecsetet, és piros festékkel fessük meg az ujjak “levágott” végét, és a körömágyakat is. Ha idegenkedünk az ételfesték gondolatától, ezt a mozzanatot ki lehet hagyni.
  11. Egy másik ecsettel “koszoljuk be” az ujjakat fahéjjal és kakaó porral különösen ügyelve a barázdákra, és körömágyakra.
  12. Fogyasszuk a halloweeni kekszeket azonnal, vagy tároljuk őket jól záródó dobozban akár egy hétig is.


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.