Léteznek olyan ünnepek, melyeknek nem igazán vannak magyar érdekeltségű hagyományai, ám mégis beszivárogtak a köztudatba. Én például kimondottan utálom például a Valentin napot, aminek szerintem semmi értelme nincs, de az ellenkezőjére is van példa. Ilyen az angolszász gyökerekkel bíró Halloween, amit minden évben várok, és persze készülök is rá.
Szeretem, hogy a közelgő téli hónapokat, az elmúlást és a halottakra való emlékezést vidámabb hangulatban is átélhetjük ezen a napon, azt pedig egyenesen imádom, hogy a kötelező a „félelmeteskedés”, méghozzá a lehető legkreatívabb módon.
Amikor Amerikában éltem, ilyenkor voltak olyan városrészek, ahová kimondottan tilos volt a belépés jelmez nélkül. Sőt, a legtöbben nem csak úgy felvettek valamit, hanem hosszan tervezgették az adott év jelmez-tematikáját. A házak előtt töklámpások világítottak, a fákról csontvázak lógtak le, a kerteket pedig boszorkányok és madárijesztők tették félelmetesen szellemessé és szórakoztatóvá.
Ezen az éjszakán nagy bulikat szerveznek, ahol a különböző halloweeni sütik és ételek is ijesztően jól néznek ki. Pókhálós muffinok, bóléstálak, melyekben szemgolyók úszkálnak, habcsók csontokkal kirakott torták, szellem formájú sütik dobják fel a hangulatot. Ezeket persze nem csak elkészíteni élvezetes, de a gyerekek is szívesen segítenek benne.
Az egyik kedvencem ebből a halloweeni para-repertoárból a levágott ujj, amelyik a kedvenc, pofonegyszerű vajas kekszem kissé átkozmetikázott változata. A gyerekek ennek az elkészítésénél is mindig beállnak mellém formázni, és közben halálra röhögjük magunkat azon, ki tud félelmetesebb darabokat készíteni.
Hozzávalók
22,5 dkg vaj
15 dkg finom szemcséjű cukor
1 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
35 dkg liszt
1 tk só
késhegynyi sütőpor
5 dkg hámozott mandula, kettévágva
A díszítéshez:
1 tk fahéj
1 tk kakaópor
piros ételfesték
tiszta ecsetek
a halloweeni sütik elkészítése
Robotgép segítségével keverjük össze a puha vajat a cukorot. Adjuk hozzá a tojást és vaníliát, és így keverjük tovább.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és sóval, majd adjuk a vajas masszához.
Addig gyúrjuk a halloweeni süti tésztáját, míg éppen csak összeáll, majd takarjuk le és tegyük pihenni a hűtőszekrénybe egy fél órára.
Ha letelt a pihenőidő, vegyük ki a tészta negyedét, a többit pedig felhasználásig hagyjuk a hűtőben. Osszuk a tésztát fél evőkanálnyi darabokra.
Formázzunk minden tésztadarabból először gömböt, aztán hosszúkás hengereket. A hengerek legyenek vékonyabbak, mint amilyen ujjakat szeretnénk, mert sütés közben meg fognak nőni. Gyorsan dolgozzunk, mert a kezünk hőjétől a tészta hamar túlpuhulhat. Ha ez mégis megtörténne, tegyük vissza egy rövid időre a hűtőbe és utána folytathatjuk a munkát.
Nyomjunk minden henger egyik végébe 1-1 héj nélküli fél manduladarabot köröm gyanánt, majd enyhén lisztezett ujjakkal formázzunk “göcsörtöket” az ujjpercek helyére. Az ujjpercek barázdáit formázzuk egy kés tompa felével.
Tegyük az ujjakat egy tálcára, majd a fagyasztóba, ahol fagyasszuk ki teljesen. Ez azért fontos munkafázis, mert így a kekszek a sütés alatt meg fogják tartani a formájukat és nem folynak szét.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral bélelt tepsin kb. 5-8 percig sütjük az ujjakat. Akkor jó, ha már kicsit fakó arany színűek. Ügyeljünk arra, hogy semmiképpen ne süssük túl! Mindig annyit vegyünk csak ki a mélyhűtőből, amennyire éppen szükség van.
Hűtsük ki teljesen a kekszeket a sütőpapíron.
Vegyünk kézbe egy ecsetet, és piros festékkel fessük meg az ujjak “levágott” végét, és a körömágyakat is. Ha idegenkedünk az ételfesték gondolatától, ezt a mozzanatot ki lehet hagyni.
Egy másik ecsettel “koszoljuk be” az ujjakat fahéjjal és kakaó porral különösen ügyelve a barázdákra, és körömágyakra.
Fogyasszuk a halloweeni kekszeket azonnal, vagy tároljuk őket jól záródó dobozban akár egy hétig is.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.