–A benne lévő likopin az egyik legjobb antioxidáns: védi a sejteket a káros szabad gyököktől, és segít megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását. Jó hír, hogy a paradicsom feldolgozva is megőrzi likopintartalmát, sőt, egyes kutatások szerint hőkezelve még több szívódik fel belőle a szervezetben, ezért levesként, mártásként is nagyon egészséges!
–Nagyon sok C-vitamin van benne, az ásványi anyagok közül pedig jelentős mennyiségben tartalmaz például káliumot.
–Amilyen finom, olyan könnyű: 100 g paradicsom kalóriatartalma mindössze 16 kcal.
Reggeli & vacsora:
Reggelire kiváló a zabpelyhely idénygyümölccsel és egy kevés zsírszegény túróval. Ebédre válassz az általunk ajánlott paradicsomos fogások közül. Vacsorára 2 vékony szelet korpás kenyeret kenj meg light margarinnal, fektess rá paradicsom- és mozzarellaszeleteket, és szórd meg apróra vágott zöldfűszerrel. Ha melegszendvicsre vágysz, meg is grillezheted!
Ebéd:
Töltött paradicsom
Hozzávalók (4 személyre): 8 db paradicsom, 12 dkg árpagyöngy, só, 25 dkg cukkini, 1 fej vöröshagyma, 2 ág kakukkfű, 3 ek olívaolaj, bors
Elkészítése: A paradicsomok tetejét vágd le, a belsejüket kanalazd ki, tedd bele egy tálba. A paradicsomokat rendezd el tűzálló tálban. Az árpagyöngyöt a csomagoláson olvasható leírás szerint főzd ki, és add a paradicsomvelőhöz. A cukkinit és a hagymát hámozd meg, kockázd apróra. A kakukkfüvet szeld finomra. Az olívaolajat serpenyőben hevítsd fel, 3 percig kevergetve pirítsd rajta a hagymát és a cukkinit, majd add hozzá a zöldfűszereket. Az egészet forgasd a paradicsomos árpagyöngybe. Sózd és borsozd meg, majd az egészet kanalazd a paradicsomokba. Tedd rá a tetejüket, és süsd a 180 fokos sütőben kb. 25 percig.
Kalóriatartalom: kb. 470 kcal/adag
Karajszelet paradicsomos burgonyával
Hozzávalók (4 személyre): 2 kis fej vöröshagyma, 4 ek olívaolaj, 1 ek paradicsompüré, 800 g hámozott-darabolt paradicsom (konzerv), só, bors, 2 db főtt burgonya, 2 ág kakukkfű, 4 szelet kicsontozott sovány sertéskaraj
Elkészítése: A megtisztított hagymát kockázd fel, majd dinszteld meg 1 ek felhevített olívaolajon. Add hozzá a paradicsompürét és a konzervparadicsomot, a levével együtt. Sózd, borsozd meg, és lefedve, lassú tűzön főzd 20 percig. Add hozzá a felkockázott, főtt burgonyát és az apróra vágott kakukkfüvet. A megmosott, enyhén kiklopfolt hússzeleteket sózd, borsozd meg. A maradék olívaolajat serpenyőben hevítsd fel, és süsd meg rajta a karajszeletek mindkét oldalát. Tálald a húst a paradicsomos burgonyával.
Kalóriatartalom: kb. 380 kcal/adag
Elkészítési idő: 45 perc + hűtés
Tipp:
Még ropogósabb lesz a tészta, ha sütés előtt spriccelünk rá egy kevés vizet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.