Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Minestrone recept
Minestrone
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Dietetikusok adatai szerint a jojó-effektus a fogyókúrázók 95%-át érinti. A jojó okaira a válasz az evolúció és a biológia alapvető folyamataiban rejlik. Szervezetünk jobban tudja, mint mi: ha újra többletenergiát viszünk be, visszahízunk.
Mi a jojó-effektus?

A jojó-effektus ciklikus folyamat, melynek során a kívánt fogyás után a kilók gyors visszaszedése, sőt további súlygyarapodás történik. A fogyási ciklusban az ember sikeresen leadja a kilókat, de a leadott súly igen gyorsan újra visszatér. A „jojó-effektus” kifejezés Kelly D. Brownellnek köszönhető, aki az elhízással foglalkozik a Yale Egyetemen, és akit egyébként 2006-ban a világ száz legbefolyásosabb embere közé választott a Time hetilap.

Fogyás után óvatosan!
Fogyás után óvatosan!

A jojó biológiája

Az emberi szervezet felkészült az éhezésre, a zsírsejtek segítségével vészeljük át a táplálékszegény időszakokat, itt rakódik le a szénhidrátfelesleg. A zsírsejtek egy hormont termelnek, ez a leptin hormon.

Amikor magas a leptinszintünk, nem érzünk éhséget. Ha koplalni kezdünk, csökken a zsírmennyiségünk, és ezzel együtt a leptinszint, ekkor a pajzsmirigy lassítani kezdi a szervezet anyagcseréjét, és először az izmokból vonja ki a fehérjét, majd a zsírtartalékok következnek. Ha eddig eljutunk, már komoly éhségérzettel figyelmeztet a szervezet: a tartalékokat fel kell tölteni.

Amikor újra enni kezdünk, a zsírsejteket töltjük először, sőt a szervezet a jövőre is igyekszik felkészülni, túltölti a készleteket, így kevesebb bevitt tápláléktól is növekedni kezd a testsúly.

Kerüljük a szénhidrátokat
Kerüljük a szénhidrátokat

Hogyan kerülhetjük el?

• Az anyagcserénket fokozatosan alakítsuk át, és a fogyás is legyen mértékletes és kontrollált. (maximum heti 0,5-1 kg)
• Megfelelő tápanyagbevitel fogyókúra során is. Napi ötszöri étkezés, kis adagok.
• Ha diétáztunk és sikeresek voltunk, ezt követően is korlátozni kell a kalóriabevitelt, zöldség- és gyümölcsfogyasztással kell a rostanyagot bevinni.
• Fontos a napi rendszerességű testmozgás.
• Fokozottan figyeljünk a folyadékháztartásunkra, különösen a vízfogyasztásra.
Masszázs, jóga, relaxációs technikák segíthetnek az életmód-változtatás betartásában.
• Ha betegség miatt kezdünk fogyni, figyeljünk a folyamatos kalóriabevitelre, és fogyasszunk vitaminokat, ásványi anyagokat.

Diéta után a nagy kihívás a súly megtartása
Diéta után a nagy kihívás a súly megtartása

Mindenféle diéták azoknak, akik az életmódváltás előtt gyorsan meg akarnak szabadulni néhány kilótól! Figyelem, a lényeg a kilók leadása után jön! >>>

Diétás receptek jojózóknak >>>

Karfiol, brokkoli, kelbimbó (kenyér és tészta helyett) >>>

Krémlevesek (de a tejszínnel vigyázzunk) >>>

Tudnivalók, különlegességek zöldség gyümölcs témakörben >>>

További olvasnivaló diéta témában >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.