Fülöp Lili, dietetikus 4 tippje a refluxos tünetek enyhítésére:
A napi többszöri kis étkezések kevésbé terhelik meg a gyomrot, nem okoznak olyan nagymértékű gyomorsav-elválasztást, mint a nagy, kiadós étkezések. Négy-ötszöri étkezéssel a nap során jól elosztva biztosíthatjuk a kisebb terhelést, megszüntethetjük a feszítő nyomást a gyomorszáj környékén.
A túl csípős, túl édes, túl zsíros ételek nem barátai a refluxnak, ugyanis a savtermelést fokozzák, illetve irritálják a nyálkahártyát, így fogyasztásukat minimalizálni kell. Ha a nyálkahártya sérül, védekező, savsemlegesítő szerepe is csökken, amely tovább fokozza a kellemetlen panaszokat. Különböző zöldfűszerekkel helyettesíthetjük a csípős fűszereket, ilyen például a petrezselyemzöld, a babérlevél, a rozmaring, a majoránna, a bazsalikom vagy a kakukkfű.
Az étrend alapját a jó minőségű, zsírszegény fehérjeforrások képezzék, mint például a baromfi húsok (bőr nélkül) vagy a halak (hering, keszeg). Az alacsony zsírtartalmú tej savsemlegesítő hatással bír, de nagymértékű fogyasztása már nem ajánlott. Az élőflórát tartalmazó joghurt és kefir viszont kifejezetten pozitív hatást gyakorol reflux esetén.
A magas rosttartalmat a zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonafélék képviselik a diétában, de itt is vannak kivételek! Panaszt okozhatnak a citrusfélék, almafélék, a paradicsom, káposztafélék, és a hagymafélék, de sok esetben az ételkészítés módja is számít! A nyers zöldségek párolva készítve például már kevésbé okoznak problémát. A burgonya, sütőtök vagy a sárgarépa fogyasztása savlekötő hatása miatt előnyös a refluxos problémák esetén.
Az alkohol, a kávé, a dohányzás, a szénsavas üdítőitalok, de sajnos még a csokoládé is fokozzák a savtermelést és károsítják a nyelőcső nyálkahártyáját, fogyasztásuk nem ajánlott. Fogyasszunk helyettük gyógyteákat, zöld teát, esetleg koffeinmentes kávét. A magas folyadékfogyasztás elengedhetetlen, de figyeljünk rá, hogy a vízivás inkább étkezések között és ne étkezéshez kötötten történjen!
Reggeli:
60 g rozskenyér, zöldséges túrókrém, 2 dl csipkebogyó tea
Tízórai:
1 doboz élőflórás natúr joghurt, 1 evőkanál zabpehely
Ebéd:
1 db sütőzacskóban sült csirkecomb, zöldfűszeres kuszkuszsalátával (40 g kuszkusz, sült sárgarépa, cékla, sütőtök vagy bármilyen szezonális zöldség)
Uzsonna:
1 db banán
Vacsora:
Főtt tojás, friss salátával, lenmagolajos öntettel, 60 g tönkölykenyér
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.