A kutatások azt mutatják, hogy azok, akik rendszeresen reggeliznek, ritkábban küzdenek túlsúllyal, mint azok, akik dél körül tudnak először enni. Sőt a reggelizők általában több fontos tápanyaghoz, vitaminokhoz és rostokhoz jutnak, mint nem reggeliző társaik. Az egészséges és kiegyensúlyozott reggelinek fehérjéket, összetett szénhidrátokat, rostokat és egészséges zsírokat kell tartalmaznia. Hogy segítsünk, összeállítottunk öt, minden szempontból megfelelő reggelit.
Egy kis tálkányi málna kb. 8 gramm rostot tartalmaz (nagyjából egy tálkányi babnak is ennyi a rosttartalma). Nagy mennyiségben található benne cink, magnézium, foszfor, kálium és vas, a C-vitamin mellett pedig gazdag B-vitamin-forrás is.
Málnás müzli hozzávalói:
Elkészítés:
A müzlit öntsük le a tejjel, szórjuk meg a málnával, és már fogyaszthatjuk is.
A zabpehely több fronton is támogatja a fogyást: egyrészt tele van rostokkal, így hosszabb ideig biztosít teltségérzetet. Másrészt egy 2016-os tanulmány arról számolt be, hogy ha edzés előtt három órával lassú felszívódású szénhidrátokat, például zabpelyhet eszünk, több zsír éghet el. Az ilyen típusú szénhidrátok fogyasztása ugyanis nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, ami segíthet a zsírégetésben.
Zabkása hozzávalói:
Elkészítése:
A vizet (vagy tejet, növényi italt) és a sót egy kisebb edényben felforraljuk. Hozzáadjuk a zabot és időnként megkeverve 5 perc alatt megfőzzük. Levesszük a tűzről, lefedjük, és 2-3 percig állni hagyjuk. Mézzel édesítjük, majd megszórjuk az áfonyával és a mandulával.
A fehérje, beleértve a joghurtban és más tejtermékekben is megtalálható tejsavófehérjét, laktató, ráadásul hosszabb ideig tart megemészteni, mint az egyszerű szénhidrátokat, így az éhség is később jelentkezik.
Mandulás-bogyós gyümölcsös parfé hozzávalói:
Elkészítése:
A joghurtot elkeverjük a mézzel, pohárba vagy üvegbe töltjük, és megszórjuk a gyümölcsökkel. Lefedjük, és legalább 4 órára (vagy akár egész éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük.
A mogyoróvaj gazdag egészséges zsírokban, rostokban és fehérjékben. És bár 2 evőkanál ebből a finomságból majdnem 200 kalóriát tartalmaz, tápanyagtartalma miatt ideális reggelire.
Mogyoróvajas-banános tekercs hozzávalói:
Elkészítése:
Egy kis tálkában összekeverjük a mogyoróvajat és a mézet. A keveréket egyenletesen eloszlatjuk a tortillán, rátesszük a meghámozott banánt, szorosan feltekerjük, majd felszeleteljük. Megszórjuk a chiamaggal.
Egy nagyobb tojás 6 gramm fehérjét és 72 kalóriát tartalmaz. A magas fehérjetartalom miatt a tojásos ételek elfogyasztása után sokáig jóllakottnak érezzük magunkat. Egy korábbi tanulmány szerint azok, akik tojást ettek reggelire, hosszabb ideig érezték jóllakottnak magukat, és több mint kétszer annyit fogytak, mint azok, akik ugyanannyi kalóriát kaptak reggelire bagel formájában. Ráadásul a sárgája gazdag egészséges tápanyagokban, például kalciumban és szemvédő antioxidánsokban (luteinben és zeaxantinban). Míg korábban a koleszterintartalom miatt tiltólistás volt a tojássárgája, ma már úgy gondolják, hogy a táplálékkal bevitt koleszterin nem káros a szív egészségére, így naponta 1 tojást bátran fogyaszthatunk.
Gombás omlett hozzávalói:
Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és kevés olívaolajon megpirítjuk. Közben egy tálban felverjük a tojásokat, megborsozzuk, hozzáadjuk a bazsalikomot és ráöntjük a forró pirított gombára. Lefedjük és megsütjük. Kb. 4-5 perc után spatulával félbehajtjuk az omlettet.
(Nyitókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.