A dió az egyik legegészségesebb magféle, mely nem hiányozhat a magyar családok ünnepi asztaláról. A dió elengedhetetlen a mennyei zserbóhoz, a diós bejglihez, az aranygaluskához, nem beszélve a különféle vendégváró aprósüteményekről, melyeket szintén feldobhat a tört vagy a darált dió. Ősszel és tél elején sokan kilószámra vásárolják a diót, ez a mag ugyanis a fagyasztóban hosszú ideig eláll, feltéve ha marad belőle a karácsony utáni időszakra.
A szakértők szerint idén jó, közepes diótermés várható, ám a hazai termesztők és árusok számára hatalmas konkurenciát jelentenek azok, akik a külföldről behozott, ellenőrizetlen körülmények között termelt diót árulják. A novenyvedoszer.hu cikke szerint heteken belül ellephetik a magyar piacokat, utcákat és parkolókat azok az árusok, akik asztalról vagy furgonból kínálják, áron alul a Moldovából, Romániából vagy Ukrajnából származó, ellenőrizetlen diót.
Egy átlagos évhez képest harmadával kevesebb dió termett az idén országszerte, de ennél is rosszabb a helyzet Heves vármegyében – olvasható a portál honlapján. Hevesben a tavaszi fagy és a csapadékos időjárás miatt elszaporodott gombás betegségek hatalmas károkat okoznak a gazdáknak.
Simon Mátyás termelő azt mondja, hogy tavaly az aszály, idén a jóval csapadékosabb időjárás miatt kellett a növényvédelmet megsokszorozni, a baktériumok ugyanis nagyobb számban támadtak.
Országosan jó, közepes termésben bíznak idén a hazai dióültetvényeken gazdálkodók. A múlt évi aszály után a termés mennyiségében és minőségében is jelentős előrelépés várható. A piaci viszonyok ugyanakkor kedvezőtlenek. A tengerentúli dióval is nehezen tudja tartani a versenyt a hazai áru.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.