Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Minestrone recept
Minestrone
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A durián a világ legbüdösebb gyümölcse, melyet orrfacsaró szaga ellenére előszeretettel fogyasztanak egyes ázsiai országokban. Az íze állítólag finom, a héját azonban nem nagyon lehet mire felhasználni. Legalábbis sokáig így hitték.

A durián egész Délkelet-Ázsiában kedvelt, sőt fontos gyümölcs. A durián húsának igen magas a tápértéke, az állaga puha és krémes, az íze pedig kellemes. Mindez már nem mondható el az illatáról, ami egyesek szerint a romlott húsra, a rothadó hagymára emlékeztet, épp ezért sok helyen tilos a köztéren való fogyasztása, valamint buszokra, repülőre, liftekbe sem szabad bevinni. Nemrég épp a durián vezetett egy buszsofőr elájulásához.

A durián héját kidobják, de a gyógyászatban lehet tudják hasznosítani /Fotó: Shutterstock
A durián héját kidobják, de a gyógyászatban lehet tudják hasznosítani /Fotó: Shutterstock

A durián egészséges, de mérgező is egyben

Bármennyire is megosztó, vagy rossz hírű gyümölcs, a durián tápláló, ám túlzásba sem szabad vinni a fogyasztását, ugyanis kísérletek bebizonyították, hogy a benne található aminosav, az etionin nagy mennyiségben májkárosodást okozhat. Ez az aminosav felelős egyébként a gyümölcs különleges illatáért, ám a tudósok azt is kimutatták, hogy az etionin alacsony dózisban immunrendszererősítő hatású.

A duriánt a húsa miatt termesztik, ezt fogyasztják az emberek, a magja és a héja pedig a szemétbe kerül. Szingapúrban például évente 12 millió darab durián fogy, az ehetetlen részekkel pedig nagy mennyiségű szemetet termelnek. Ennek csökkentése érdekében pár éve a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem tudósai elkezdték kutatni a durián héjának felhasználási lehetőségeit.

Egyes ázsiai országokban fontos gyümölcs a durián /Fotó: Shutterstock
Egyes ázsiai országokban fontos gyümölcs a durián /Fotó: Shutterstock

A gyógyászatban vehetik hasznát az eddig szemétbe kerülő gyümölcshéjnak

A durián több mint fele héjból áll, és ezt általában kidobják vagy elégetik. William Chen professzor, a szingapúri egyetem élelmiszer-tudományi és -technológiai programjának vezetője szerint a technológiailag felhasználható élelmiszer-hulladékok, mint például a szójabab vagy gabonafélék is, a módszernek köszönhetően csökkenteni tudják az országban az élelmiszerhulladék mennyiségét.

A durián gyümölcs több mint fele (a héj és a mag) nem ehető /Fotó: Shutterstock
A durián gyümölcs több mint fele (a héj és a mag) nem ehető /Fotó: Shutterstock

A kutatók cellulózport vontak ki a durián héjából, miután azt felaprították és liofilizálták, azaz fagyasztásos szárítással tartósították. Ezután összekeverték glicerollal. Az így kapott keverék lágy hidrogéllé válik, amelyet sebkezelésre használt kötszercsíkokká vágnak.

A hagyományos sebkötözőkkel szemben a hidrogél kötöző képes arra, hogy a seb területét hűsítse és nedvesen tartsa , ami segíthet felgyorsítani a gyógyulás folyamatát. A kutatók szerint továbbá jóval költséghatékonyabb az élelmiszerhulladék és az élesztő alkalmazása antibakteriális kötözők készítésére, mint a hagyományos kötözőanyagok előállítása, amelyek mikrobaellenes tulajdonságai egy jóval drágább fémből, ezüstből vagy rézionokból származnak – olvasható az MTI közleményében.

A durián héja akár macskafésűként is használható /Fotó: Shutterstock
A durián héja akár macskafésűként is használható /Fotó: Shutterstock

A durián héja remek állatkefe is lehet

A durián héja kemény és rücskös, tüskés, amely tökéletes arra, hogy átfésüljék vele az állatokat. Az internetre felkerült videós összeállítás alapján látszik, hogy a macskák kifejezetten élvezik, ahogy a gazdáik a durián héjával kefélik a szőrüket. Nem tudni, a héj meddig áll el, de láthatóan kiszedi az elhullott szőrszálakat a bundából.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.