Ezt az egzotikus zsiradékot a kókuszdió fehér húsából nyerik ki. Remek forrása egy közepes láncú zsírsavnak, a laurinsavnak, ami a többi típusnál könnyebben bomlik le és válik energiává. Értelemszerűen így könnyebb vele a fogyás, mint a margarinnal vagy a disznózsírral. Bármelyik esetben helyettesíthetők vele a megszokott olajak, de akár még a vaj is, egyedül arra figyeljünk, hogy nem szabad túlságosan magas hőfokra hevíteni.
A mogyoróvaj tele van az egyszeresen telítetlen zsírsavakhoz tartozó olajsavval, ami csökkenti az éhségérzetet és segíti a súlyunk csökkentésében. Sőt, egy amerikai egyetem kutatói azt is kimutatták, hogy jó hatással van a memóriára! Ne feledkezzünk róla a következő főzőcskézésnél, ugyanis a kókuszolajjal ellentétben jól bírja a magas hőmérsékletet, nyugodtan süthetünk benne.
Ez a fajta sem jön velünk szembe minden hétköznap, pedig szintén töltve van szívbarát, egyszeresen telített zsírsavakkal. A lepréselt gyümölcsből nyert olaj így megfelelő szinten tartja a koleszterint, és messzire űzi az éhséget. Arról nem is beszélve, hogy tele van B- és E-vitaminnal, valamint puffadásgátló káliummal – nem csoda, hogy a paleo táplálkozás híveinek az egyik kedvence. Tehetjük salátákra, tésztákra és kenyérfélékre, de még a gyümölcsökkel is izgalmas párost alkot.
Egy különösen nehezen beszerezhető termék, de megéri levadászni, mert az egyik legegészségesebb választás. A makadámdió zsiradékainak 84 %-a egyszeresen telített zsírsavakból áll, és ezeknek a nagy része omega-3 zsírsav. Ráadásul fitoszterolt is tartalmaz, amit néhány vizsgálat szerint csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát. Közepesen hőálló, de 180 fokon még simán lehet használni a sütőben.
Az egészségtudatos életmód híveinek nem kell bemutatni: az extra szűz olívaolaj növeli a vér szerotonin szintjén, ami összefüggésbe hozható a jóllakottság érzékelésével. Emellett bőségesen akadnak benne polifenolok, ezek az antioxidánsok pedig segítenek a csontritkulás, vagy akár az agy romlása elleni küzdelemben. Az extra szűz változatot hagyjuk meg a salátáknak, a nyers és a párolt zöldségeknek, sütéshez és főzéshez használjuk a hagyományos vagy a light fajtákat.
Mostanában robbant be karakteres, gazdag ízével az éttermek és a boltok kínálatába ez a különleges zsiradék. Egy kisebb amerikai kísérlet során megfigyelték, hogy a dió és a dióolaj segít a stressz feldolgozásában, valamint csökkenti a magas diasztolés vérnyomást. Emellett ez az olaj gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, így felpörgeti a kalóriaégetést és a nyugalmi anyagcserét (ami a szervezetünk alapvető működéséhez szükséges funkciókat biztosítja). Arról nem is beszélve, hogy a dióban található a legtöbb omega-3 zsírsav az olajos magvak közül. Ne hevítsük, csak salátákhoz használjuk!
A brokkolifélék családjába tartozó növény magjából nyerik ki az olajat, amiben gyakorlatilag tökéletes arányban (2,5:1) található meg az omega-6 és az omega-3 zsírsav. Egyes tanulmányok szerint ez az arány megkönnyíti az ízületi gyulladások, vagy akár az asztma elleni küzdelmet is. Továbbá alfa-linolénsavat is tartalmaz, ami a legújabb vizsgálatok szerint segíti az ideális súly megtartását. Az egyik legjobb választás a hétköznapi főzőcskézéshez, remekül bírja a hevítést, és semleges íze nem nyomja el a többi étel zamatát.
Itt is felbukkan az alfa-linolénsav: az alakunkra gyakorolt áldásos hatása mellett a szívünknek is jót tesz, mivel buzgón támogatja a véredényecskék egészségét, és csökkenti a szervezetben található gyulladásokat. Egy iráni klinikán 2014-ben azt is megállapították, hogy külsőleg alkalmazva a kéztőcsatorna-szindróma kezelésében is segíthet. Nem hőálló, öntsük a salátánkra, a szószokba, vagy a bátrabbak akár egy smoothie-ba is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.