Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A tavaszi szezonban a vasárnapi ebéd sztárja a petrezselymes krumpli, nagyon helyesen! Nemcsak finom, roppant egészséges is.

A sokféle köret közül nagy kedvencünk a petrezselymes krumpli, ami ilyenkor, újburgonyából elkészítve az igazi. Alapvetően a finom íze miatt szeretjük, de pozitív élettani hatásai egyáltalán nem elhanyagolhatóak. A fűszer és burgonya párosa együtt igazi szuperélelmiszer.

Klasszikus párosítás: petrezselymes újburgonya

A vasárnapi rántott hús mellől nem hiányozhat a tavasz legnépszerűbb körete, ám az igazi petrezselymes krumpli túlmutat a megfőtt krumpli, petrezselyemmel megszórva elkészítési módon. Ha szeretnétek felülírni a megrázó menzás élményeket, próbáljátok ki a mi jól bevált receptünket!
És amíg elkészül, lássuk, mi teszi ezt a párost olyan fantasztikussá.

 

A tökéletes petrezselymes krumplit egy apró trükkel elkészíthetjük (Fotó: Shutterstock)
A tökéletes petrezselymes krumplit egy apró trükkel elkészíthetjük (Fotó: Shutterstock)

Mitől új az újburgonya, és miért érdemes fogyasztanunk?

Az újkrumpli, vagy hívhatnánk bébiburgonyának is, tulajdonképpen nem más, mint a frissen, fiatalon betakarított, még kis méretű burgonyaszemek. A korai betakarítás eredménye egyrészt az, hogy íze édeskésebb, mint öreg társának, másrészt, hogy a héja ekkor még puha – ezért is ússzuk meg a hámozását. Cserébe jó alaposan meg kell mosni, szinte súrolni a szemeket, ugyanis a betakarítás után a gazdaságok ezt nem teszik meg, a hosszabb eltarthatóság érdekében. A burgonyán lévő szennyeződés voltaképpen segít megőrizni a zöldség frissességét, ezért csak felhasználás előtt érdemes lemosni róla. Akkor viszont igen gondosan!
Az apró szemek egy papírzacskóban, a hűtőszekrényben elállnak, de csak 1-2 hétig, így újburgonyából nem érdemes betárazni. Annál is inkább, mivel a fagyasztást sem tűri jól, magas víztartalma miatt. Ezen időn belül azonban számtalan módon készíthetjük el: sütve vagy főzve, zöldfűszerekkel, vajjal ízesítve mennyei fogás lesz belőle.
Azonban nemcsak finom íze miatt érdemes beiktatni az étrendünkbe. Az újburgonya kiváló forrása a B6-vitaminnak, amelynek kiemelkedő szerepe van a szervezetünkben, ideértve a vörösvértestek termelését, a máj méregtelenítését, valamint az agy és az idegrendszer megfelelő működésének biztosítását. Ezenkívül káliumot is tartalmaz, amely a szívműködéshez és a normál vérnyomás fenntartásához elengedhetetlen. Magas arányban biztosítja továbbá a B1- és B5-vitamin-bevitelünket is, mellyel a fizikai és szellemi egészségünket óvja, valamint hozzájárul a normál energiaszint megtartásához és a kifáradásérzet leküzdéséhez.

A tápláló és egészséges fogás kitűnő tavaszi köret
A tápláló és egészséges fogás kitűnő tavaszi köret

Párja, a petrezselyem: a zöldfűszerek királynője

Ha egy étel petrezselymet tartalmaz, akkor azt minden kétséget kizáróan meg tudjuk állapítani. Ám nemcsak jellegzetes természetes földes aromája teszi kiválóvá ezt a fűszert, hanem az egészségünkre tett jótékony hatása miatt is érdemes gyakran alkalmazni.
Ugyanis gazdag flavonoidokban, mint például a miricetin és apigenin, amelyek pozitív szerepét a rákmegelőzésben már kutatások is bizonyították. Előbbit a cukorbetegség megelőzésével és kezelésével összefüggésben is vizsgálták a kutatók, és azt találták, hogy hatékony a vércukorszint csökkentésében, sőt, az inzulinrezisztencia kezelésében is bevethető. Emellett gyulladáscsökkentő hatással is bír, továbbá segíti a vérben a rossz koleszterin mérséklését.
Tíz szál petrezselyem fedezi a napi ajánlott K-vitaminbevitelünket, ami a megfelelő kalciumszint fenntartásában segít, ezáltal a csontok épségének megőrzésében van fontos szerepe. Ugyanakkor figyeljünk a K-vitamin-szintre, ha vérhígítót szedünk: ez esetben ne emeljük hirtelen és jelentős mértékben a bevitt mennyiséget.
Néhány levél zöldfűszerrel feldobhatjuk a napi zöldturmixunkat vagy a citrusos-olívás salátaöntet ízesítője is lehet. Frissítő íze jól illik a paradicsomos ételekhez, a tojásból készült fogásokhoz, de remek kísérője a baromfihúsnak és a halnak is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.