A mediterrán életmód egyik legfontosabb eleme, hogy a megfelelő mértékben javasolja azon élelmiszerek fogyasztását, amelyek telítetlen zsírokat tartalmaznak, mert jó hatással vannak a szívre, a keringési rendszerre, a vérnyomásra, és védenek a káros koleszterin ellen. Emellett erősítik a szervezet védekezőrendszerét, és növelik a mellrák elleni védelem hatékonyságát.
- Egyszeresen telítetlen zsírok: gyümölcsök (főleg a bogyós gyümölcsök, az alma és a körte), olíva- és repceolaj, olajos magvak.
- Többszörösen telítetlen zsírok (omega3, omega6): a legtöbb növényi olaj, halolaj, tengeri halfélék.
A friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása elengedhetetlen, hiszen vitaminokban és rostokban egyaránt gazdagok. Így nem csak az emésztést és a bélműködést segítik, de telítettségérzetet is biztosítanak, amivel elkerülheted, hogy a főétkezések között a chips vagy a csokis keksz után nyúlj. A zöldségek közül a leveles zöldségek (pl. spenót, kelkáposzta) alacsony kalóriatartalmúak, így ezeket bátran fogyaszthatja. A keményítőt tartalmazó zöldségek (pl. burgonya, kukorica, sütőtök, hüvelyesek) kicsit több kalóriát rejtenek, de olyan magas a rost- és tápanyagtartalmuk, hogy így is kihagyhatatlan elemei a fogyókúrás étrendnek.
Köztudott, hogy a mediterrán országokban az emberek többsége ebéd vagy vacsora után egy pohár jó minőségű vörösbort is elkortyolgat. A nedűben található flavonoidok védik az érrendszert, a napi ajánlott mennyiség azonban maximum 2 dl! Emellett minden nap 1,5 l vizet is fogyassz el. A röviditalokat és a sört érdemes kerülni!
Az olaszok szívesen esznek tésztaféléket. Főleg a magas rosttartalmú, durumlisztből készült termékeket kedvelik. Válaszd te is ezt a típust, és fogyasszon teljes kiőrlésű lisztből készített pékárukat – lehetőleg ebédre. Este már kerülje a magas szénhidráttartalmú fogásokat.
A halak és a tengeri herkentyűk fontos részei a mediterrán diétának, mert rengeteg többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaznak. Ha van rá mód, heti 1-2 alkalommal egyél tengeri halat (a nagyobb élelmiszerboltok hűtőpultjaiban már számos fajta megtalálható). Emellett a sovány húsfélék rendszeres fogyasztása is ajánlott.
Reggeli: 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér túrókrémmel (keverj össze 2 evőkanál zsírszegény túrót 2 db ledarált dióbéllel, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzölddel és 1 teáskanál lenmagolajjal), 1 db paradicsom, 1 db retek.
Tízórai: 1 db alma.
Ebéd: Paradicsomos tészta. Főzz ki 8 dkg teljes kiőrlésű lisztből készült tésztát, majd tálald friss vagy konzervparadicsomból készült mártással. Szórd meg bazsalikommal és egy evőkanál reszelt pizzamozzarellával.
Uzsonna: 1 kis doboz natúr joghurt.
Vacsora: Zöldséges hal. Tisztítson meg és aprítson fel ½ szál póréhagymát, 1 szál halványító zellert, 300 g sárgarépát és 100 g burgonyát. Egy tűzálló tálban kissé pirítsd meg a zöldségeket, majd öntsd fel annyi zöldséglevessel, amennyi épp ellepi. Fektess a zöldségekre 20 dkg tengeri halfilét, és csurgass rá 2 teáskanál olívaolajat. 200 fokon süsd 15 percig. Ha kész, hints rá apróra vágott petrezselyemzöldet. Ízlés szerint borsozd meg.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.