Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Egészséges fogak, éles látás, szép bőr, erős körmök – mindehhez bizony vitaminokra van szükség. Lássuk, melyek a legfontosabbak!

A vitamin kifejezést a vita szó (jelentése: létfontosságú, élet) és az amin utótag (jelentése: ammóniaszármazék) összevonásával alkotta meg a lengyel Kazimir Funk 1912-ben. A vitaminok olyan, a biológiai léthez nélkülözhetetlen anyagok, melyek a természetben előfordulnak ugyan, de az emberi szervezet önmaga nem képes az előállításukra.

A-vitamin: Fókuszban a szem

A zsíroldékony vitamint retinolnak is nevezik, mivel a szem ideghártyája, a retina működéséhez létfontosságú a jelenléte. Szerepet játszik továbbá a bőr épségének megőrzésében, mivel csökkenti a kollagén lebomlását, és serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését.

A vitaminok két csoportra oszthatók: vízben, illetve zsírban oldódókra. Az előbbieket nem lehet túladagolni, mert a felesleges mennyiség távozik a szervezetből, a zsírban oldódóknál (A-, D-, E-, K-vitamin) ellenben fennáll a felhalmozódás lehetősége. A vitaminhiány leggyakoribb oka: Kiegyensúlyozott, változatos étrend mellett nincs szükség extra vitaminpótlásra. A várandós nők, az idősebbek, a krónikus betegek, az aktívan sportolók napi szükséglete azonban megnő, ahogy a dohányosok, a túl sok alkoholt vagy gyorséttermi ételt fogyasztók esetében is ügyelni kell a bevitt mennyiségre.

Legjobb forrásai: máj, vese, szív, tengeri halak; tojássárgája; sárgarépa, sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika.

Mire figyelj: A kismamáknak különösen ügyelniük kell a bevitelére, mivel mind alacsony, mind túlzott mennyiségben magzatkárosító hatású.

C-vitamin: Nélküle nem megy

Igazi „ezermester”: segít leküzdeni a fáradtságot, erősíti az immunrendszert, óvja az ereket, antioxidáns hatású, valamint támogatja a májat a méregtelenítésben. Erősíti továbbá a kötőszöveteket, így csökkenti a narancsbőrt.

Legjobb forrásai: friss gyümölcsök és zöldségek (pl. paprika, paradicsom, káposzta, salátafélék). Legjobb napi 3 alkalommal kisebb adagokat kell fogyasztani belőle. Fontos tudni, hogy oxigén, fény és hő hatására könnyen elbomlik.

Mire figyelj? Tudtad, hogy egyetlen szál cigaretta elszívása akár 25–100 mg C-vitamin hatását teheti semmissé? A dohányosoknak tehát jóval többre van szükségük ebből a fontos vitaminból. A stressz és a szennyezett nagyvárosi levegő szintén hozzájárulhatnak a szervezet megnövekedett C-vitamin-igényéhez.

B1-vitamin: Jó az idegeknek

Ez a tiamin néven is ismert, vízoldékony vitamin erősíti az idegeket, javítja a koncentrálóképességet. Mindezen túl gondoskodik arról, hogy egész nap energikus légy.

Legjobb forrásai: teljes kiőrlésű gabonafélék; élesztő; dió, mogyoró.

Mire figyelj? A túlzott kávé- és teafogyasztás kiüríti a szervezet B1-vitamin-raktárait, ezért napi 2-3 csészénél többet ne igyál belőlük.

B2-vitamin: Energiabomba

A vízben oldódó vitamint riboflavin névvel is illetik. Lendületbe hozza a nehézkes anyagcserét, regenerálja és méregteleníti a májat. Ezenfelül a szép bőrről és hajról is gondoskodik.

Legjobb forrásai: tej, sajt; tojás; máj, vese; teljes kiőrlésű gabonafélék.

Mire figyelj? A szervezet általában könnyebben képes felvenni az állati eredetű élelmiszerekből.

D-vitamin: Az erős csontokért

Azért fontos a test számára, mert elősegíti a kalcium felvételét a táplálékból. Márpedig ez az ásványi anyag biztosítja a csontok és a fogak szilárdságát, segít megelőzni a fogszuvasodást és a csontritkulást. A zsíroldékony D-vitamin ösztönzi továbbá a bőr anyagcseréjét, ezáltal az üdébb és simább lesz.

Legjobb forrásai: halak (pl. lazac, hering); máj; tojás; tej és tejtermékek.

Mire figyelj? A szervezetben előanyagaiból is képződhet, ultraibolya sugárzás hatására. Ha naponta 30 percet a szabadban töltesz, máris sokat tettél azért, hogy fedezd tested D-vitamin-szükségletét.

E-vitamin: A sejtek őre

Az egyik leghatékonyabb zsíroldékony antioxidáns, sok betegség megelőzéséhez szükség van rá. Többek között véd a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedésekkel szemben, s mivel sejtszinten fejti ki hatását, az öregedés folyamatát is lassíthatja.

Legjobb forrásai: hidegen sajtolt növényi olajok (főként a búzacsíraolaj); magvak (pl. mandula, napraforgómag).

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.