A leggyakoribb panasz egy ilyen kúra után a kellemetlen hasmenés. Ennek oka, hogy a betegséget okozó baktériumok elpusztítása mellett az antibiotikumok az egészséges baktériumokat is elpusztíthatják. De tehetünk ellene!
Már egy hét antibiotikum szedés is akár egy évre megváltoztathatja a bélmikrobióta összetételét. Ennek elkerülése érdekében érdemes probiotikumot is szedni a kúra alatt, esetleg utána. Az élő, egészséges baktériumok szedése csökkentheti az antibiotikumokkal összefüggő hasmenés kockázatát.
Tekintettel azonban arra, hogy a probiotikumok általában maguk is baktériumok, az antibiotikumok azokat is elpusztíthatják, ha egyszerre szedjük be. Ezért fontos, hogy az antibiotikumokat és a probiotikumokat néhány óra különbséggel vegyük be.
Egyes élelmiszerek is csökkenthetik a kellemetlen hasi panaszokat, míg mások ronthatják azokat. Sokat segíthetnek például az erjesztett, savanyított ételeket eszünk, iszunk, olyanokat, mint például a kimchi, a kombucha, a savanyú káposzta vagy a joghurt. Ezek számos egészséges baktériumfajt, például Lactobacillust tartalmaznak, amelyek segíthetnek helyreállítani a bélrendszer egészséges állapotát.
Szintén érdemes magas rosttartalmú ételeket is fogyasztanunk, mivel a rostot a szervezetünk nem tudja megemészteni, a bélbaktériumok viszont igen, és ez serkenteni a növekedésüket, ráadásul a rostok csökkenthetik egyes káros baktériumok szaporodását is. Együnk minél több teljes kiőrlésű gabonaféléket, magvakat, dióféléket, hüvelyeseket, bogyós gyümölcsöket és zöldségféléket. Mindezt azonban csak a kúra után tegyük, mert az élelmi rostok lassíthatják a gyomor kiürülésének sebességét, ami viszont lassíthatja a gyógyszerek felszívódását.
A probiotikumok mellett fontos a prebiotikumokra is figyelmet szentelni. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek élő mikrobák, a prebiotikumok olyan élelmiszerek, amelyek a bélben lévő jó baktériumokat táplálják, segítik a szaporodásukat. Ezért együnk csokoládét, igyunk kakaót vagy egy pohár vörösbort, amelyek fontos antioxidáns polifenolokat tartalmaznak, és ezek jótékony prebiotikus hatással vannak a bélmikrobiótára.
Vannak bizonyos élelmiszerek, amelyek csökkentik az antibiotikumok és más gyógyszerek hatékonyságát. Ilyen például a grapefruit, ami megakadályozhatja, hogy a szervezet megfelelően lebontsa a gyógyszert. A kalciummal kiegészített élelmiszerek vagy a magas kalcium tartalmú étrend kiegészítők szintén befolyásolhatják az antibiotikum felszívódását. A legjobb, ha antibiotikumok szedése alatt kerüljük ezek elfogyasztását.
Azzal, hogy a bélflóráink egyensúlya felborul, az immunrendszerünk is meggyengül, hiszen a védekezőképességünk nagy része az emésztőrendszerünkben található. Ezért fontos, hogy egy-egy antibiotikumkúra után turbózzuk fel az immunrendszerünket. Érdemes rendszeresen szaunába járni, ami igazán hatékony salaktalanító, immunerősítő és jó hatással van az erekre. Együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, igyunk meg naponta legalább két és fél liter vizet, kerüljük a félkész és készételek fogyasztását, és mozogjunk rendszeresen, ha van rá mód, akkor a szabadban. Fontos az is, hogy pihenjünk, aludjunk eleget, mert a fáradtság gyengíti az immunrendszert. Szedjünk D-vitamint, cinket és C-vitamint.
Csak akkor, ha tényleg szükséges!
- Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a korai életkorban történő túlzott antibiotikum-használat okozta változások a bélmikrobiótában növelhetik a súlygyarapodás és az elhízás kockázatát is.
- Túlzott használatuk antibiotikum-rezisztenciához vezethet, ami miatt azok hatástalanná válnak a betegséget okozó baktériumok elpusztításában.
- A túlzott használatuk károsíthatja a májat.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.