Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egészséges

Az élesztő nem csak a sütikhez jó: pozitív hatásai miatt is érdemes fogyasztani

Élesztő /Fotó: Shutterstock
Az élesztő a magyar konyha egyik alappillére. Enélkül a kelt tésztákat lehetetlenség elkészíteni, ám nem csak sütés során hasznosíthatjuk ezt az egyszerű alapanyagot.

Egy friss tanulmány szerint a britek kedvenc krémjének, a Marmite-nak a fogyasztása segít csökkenteni a stresszt. A hazánkban szinte ismeretlen angolszász termék egy élesztőalapú készítmény, melyet kenyérre vagy kekszre kenve fogyasztanak a szigetországban.

Az élesztő az egészségre gyakorolt jótékony hatását a benne található számtalan vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. A Marmite idehaza nehezen beszerezhető, ám az élesztő erejét mi is kihasználhatjuk.

Mire jó az élesztő?

Az élesztő segít csökkenteni a stresszt, és enyhíti a depresszió tüneteit, erősíti az immunrendszert, segít szabályozni a vércukorszintet, sőt még a bőrünk egészségére is jó hatással lehet.

Nem csak a sütihez jó, hanem egészséges is az élesztő /Fotó: Shutterstock
Nem csak a sütihez jó, hanem egészséges is az élesztő /Fotó: Shutterstock

1. Beilleszthető speciális diétákba

Az élesztő olyan tápanyagokban is gazdag, amelyek gyakran hiányoznak a speciális diétát követők, a vegetáriánusok és vegánok, a szója- vagy cukormentesen étkezők étrendjéből, így a szakértők szerint az élesztő kiváló étrend-kiegészítő lehet számukra.

Sajtos, diós ízének köszönhetően szinte minden ételhez hozzáadható, így nemcsak vitaminnal és ásványi anyagokkal, hanem extra fehérjével is dúsíthatjuk a fogásokat a WebMD cikke szerint.

2. Jó hatással van a szívre, a koleszterinszintre

Az élesztőben található rost, a béta-glükán segíthet csökkenteni a koleszterinszintet. Az élesztőnek alacsony a glikémiás indexe, sőt króm is található benne, amely a vércukorszint-szabályozásban játszik fontos szerepet.

3. Erősíti az immunrendszert

Egy tanulmány szerint azok, akik élesztőt fogyasztottak, 25 százalékkal kisebb eséllyel kapták el megfázást, mint azok, akik nem ettek rendszeresen élesztőt. Az eredményt az élesztő magas antioxidánstartalmának tulajdonítják.

4. Csökkenti a fáradtságot és a stresszt

Az élesztőben rengeteg különféle B-vitamin található, amelyek hozzájárulnak a mentális egészség megőrzéséhez, az anyagcsere megfelelő működéséhez. A B-vitaminnak köszönhető, hogy az élesztő képes enyhítheti a depresszió tüneteit, a stresszt is.

5. Erősíti a hajat, a körmöt és a bőrünket is

A magas B-vitamin-tartalomnak köszönhetően az élesztőfogyasztás segíthet megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét. Mindezek mellett cink és magnézium is található benne, ezért jótékony hatással van az izmokra, és segíti az igénybevételt követő regenerálódást.

6. Segíti az emésztőrendszer működését

Az élesztő többféle emésztőenzimet tartalmaz, melyek az antibiotikumkúra okozta mellékhatások csökkentésében nyújthatnak hatékony segítséget. Az élesztőgombák támogatják a belekben található jó baktériumok munkáját, sőt erősítik a bélnyálkahártya védekezőképességét – olvasható a Benu cikkében.

Az élesztőt tabletta formájában is fogyaszthatjuk /Fotó: Shutterstock
Az élesztőt tabletta formájában is fogyaszthatjuk /Fotó: Shutterstock

Milyen formában fogyasszuk az élesztőt?

A legkézenfekvőbb megoldás a boltokban kapható, „sütési" élesztő, ám ennek jellegzetes ízét és illatát sokan nem kedvelik. A drogériákban és gyógyszertárakban többféle kiszerelésben és formában árulják az élesztőből készült étrend-kiegészítőket. Az egyik leggyakoribb típus a sörélesztő, melyet akár pehelyként, akár tablettaként is megvehetünk.

Nem mindenkinek ajánlott az élesztő

Egyes embereknél allergiás reakciót okozhat az élesztő, mely gyomorpanaszok és kiütések formájában is jelentkezhet. A Crohn-betegségben vagy gyulladásos bélbetegségben szenvedők tüneteit felerősítheti az élesztőfogyasztás, így számukra nem ajánlatos. Szintén kerüljék az élesztőt azok, akik Candidával küzdenek, esetleg depresszió vagy cukorbetegség kezelésére gyógyszert, vagy gombaellenes készítményeket szednek.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.