Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egészséges

Ételek, italok, amelyek súlyosbíthatják a fejfájást

Megetted az ebédet, és egyszer csak az érzed, hogy elkap a fejfájás. Talán úgy gondolod, nem volt elég erős a kávéd… Pedig bármilyen meglepő, vannak ételek, amelyek felelősek lehetnek azért, hogy a migréned csak rosszabbodik.

Mivel minden fejfájós ember másképpen reagál a különböző ételekre, érdemes vezetni egy ételnaplót, akár papíron, akár elektronikusan. Legyen egy oszlop a fogyasztás idejének, egy az elfogyasztott ételnek és a mennyiségnek, és egy az esetleges tüneteknek is. Így könnyebben nyomon követhető, mit fogyasztottunk a fejfájásos időszakokban. Ezt a kis naplót az orvosnak is hasznos lehet bemutatni.

Íme néhány étel, amelyik ronthat a fejfájáson:

Érlelt sajtok

Az érés segít, hogy a sajtnak minél jobb íze legyen. Sajnos azonban, minél tovább érlelnek egy sajtot, abban annál több tiramin van benne. A tiramin összeszűkíti a vérereket. Amikor ez megtörténik, a fejben futó erek kitágulnak, hogy több utat engedjenek az áramló vérnek. Ez viszont lüktető fájdalomhoz vezethet. A tiraminban leggazdagabb sajtok: cheddar, mozzarella, parmezán, kéksajt.

Mesterséges édesítőszerek

A mesterséges édesítőszerek és cukorpótlók rengeteg készételben megtalálhatók. Ezek az édesítők azonban migrént okozhatnak. Az aszpartám, amelyik 150-szer édesebb, mint a cukor, a Mayo Klinika adatai szerint igen erős migrén-gerjesztő hatással bír.

Banán

A banán erős fejfájást válthat ki azoknál, akik a már fent említett tiraminra érzékenyek. Ez főleg akkor igaz, ha a banán már túlérett, mert a tiramin szintje itt is a korosodással nő. A banánhéjban sokkal több található belőle, mind a gyümölcs belsejében, ezért még a szálakat is érdemes eltávolítani a gyümölcshúsról hámozás után.

Fagylalt

Ki ne tapasztalta volna az „agyfagyást” egy falat fagyi vagy egy korty jeges ital után? Fagylaltozás közben a fejfájás gyorsan és erősen tud beütni, de szerencsére egy-két perc alatt is javul a helyzet. Amikor hideget fogyasztunk, az erek összeszűkülnek, ez pedig könnyen fájdalomhoz vezet. Érdemes nagyon lassan fogyasztani ezeket az ételeket, vagy teljesen elkerülni az extrém hőmérsékletet étkezésnél.

Nátrium-glutamátot tartalmazó ételek

A kedvenc kínai ételünk is áldozat. A nátrium-glutamát egy glutamin sav, amely a szervezetben természetesen is előfordul. Néhány ételben ízfokozóként használják. Főleg fagyasztott készételekben, konzerv levesekben, nassolni valókban és kínai ételekben található. Néha hidrogénezett fehérje néven, vagy „természetes tartósítószer”-ként tüntetik fel a csomagoláson.

Vörösbor

Minden alkoholtól lehet másnaposságot érezni, de a vörösbor tanninjai, amelyik a száraz, különleges ízt adják, nagyon erősen tudják stimulálni a fejfájásért felelős vegyületeket. A cabernet és a merlot kevésbé hajlamosítanak a fejfájásra, mivel ezekben kevesebb a tannin, míg például a malbec egész komoly fájdalmat is kiválthat az arra érzékenyeknél.

Hideg sültek, felvágottak

Ideje búcsút mondani a pulykamell sonkának. A felvágottakban, parizerekben és hideg sültekben is rengeteg tiramin található, ráadásul sok közülük más adalékokat, nitrátokat, nitriteket is tartalmaz, amelyek növelik az agyi véráramlás erősségét az arra érzékeny embereknél. A virsli, a szalámi, a bacon és néhány szalámi szintén hasonló összetevőkkel bír.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.