Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Nyakunkon a nyári fesztiválszezon! A kellemes kikapcsolódás mellett azonban, a nagy melegben, „tábori” körülmények között, gyakrabban előfordulhatnak olyan megbetegedések, amelyekért az élelmiszerek a felelősek. Egy ételmérgezés pedig garantáltan elrontja a fesztiválhangulatot.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei összegyűjtötték, hogy mire érdemes figyelni, mielőtt ételt vennél egy vendéglátóhelyről.

Légy résen, ha nem akarod, hogy egy gyomorrontás elrontsa a vidám, fesztiválhangulatot! / Fotó: Shutterstock
Légy résen, ha nem akarod, hogy egy gyomorrontás elrontsa a vidám, fesztiválhangulatot! / Fotó: Shutterstock

Erre figyelj, ha nem akarsz beteg lenni!

  • Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok. Nincsenek legyek, egyéb rovarok, vagy háziállatok.
  • A kiszolgáló tiszta munkaruhát visel, haját lefedi vagy szorosan hátraköti. Keze is tiszta, nincs felékszerezve, a körme sem lakkozott, illetve nincs műkörme. Nem dohányzik munka közben. Nem nyúl kézzel az ételhez. Van kézmosási lehetősége, és használja is.
  • Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolják. A kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel jéghideg.
  • A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta.
  • Van kihelyezve hulladékgyűjtő, amit rendszeresen ürítenek.
  • A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve.
  • Kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és az étel elkülönített kezelésére.

Ezek is fontos szabályok

  • A megfelelő vendéglátóhely kiválasztása mellett fogyasztóként is sokat tehetsz az ételmérgezés megelőzéséért.
  • Többek között étkezés előtt moss kezet, ha erre nincs lehetőség, használj kézfertőtlenítő kendőt!
  • Ha az étel állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű, nem szabad elfogyasztani!
  • Emellett a nagy melegben lényeges az is, hogy minél több folyadékot (ásványvizet, gyümölcslevet, friss gyümölcsöt, vizet) fogyassz!
  • Fontos tudni, hogy az alkohol elvonja a vizet a szervezetből, így attól csak még szomjasabb leszel. Energiaitalt pedig ne víz vagy üdítőital helyett igyál!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.