Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Minestrone recept
Minestrone
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Nyakunkon a nyári fesztiválszezon! A kellemes kikapcsolódás mellett azonban, a nagy melegben, „tábori” körülmények között, gyakrabban előfordulhatnak olyan megbetegedések, amelyekért az élelmiszerek a felelősek. Egy ételmérgezés pedig garantáltan elrontja a fesztiválhangulatot.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei összegyűjtötték, hogy mire érdemes figyelni, mielőtt ételt vennél egy vendéglátóhelyről.

Légy résen, ha nem akarod, hogy egy gyomorrontás elrontsa a vidám, fesztiválhangulatot! / Fotó: Shutterstock
Légy résen, ha nem akarod, hogy egy gyomorrontás elrontsa a vidám, fesztiválhangulatot! / Fotó: Shutterstock

Erre figyelj, ha nem akarsz beteg lenni!

  • Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok. Nincsenek legyek, egyéb rovarok, vagy háziállatok.
  • A kiszolgáló tiszta munkaruhát visel, haját lefedi vagy szorosan hátraköti. Keze is tiszta, nincs felékszerezve, a körme sem lakkozott, illetve nincs műkörme. Nem dohányzik munka közben. Nem nyúl kézzel az ételhez. Van kézmosási lehetősége, és használja is.
  • Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolják. A kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel jéghideg.
  • A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta.
  • Van kihelyezve hulladékgyűjtő, amit rendszeresen ürítenek.
  • A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve.
  • Kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és az étel elkülönített kezelésére.

Ezek is fontos szabályok

  • A megfelelő vendéglátóhely kiválasztása mellett fogyasztóként is sokat tehetsz az ételmérgezés megelőzéséért.
  • Többek között étkezés előtt moss kezet, ha erre nincs lehetőség, használj kézfertőtlenítő kendőt!
  • Ha az étel állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű, nem szabad elfogyasztani!
  • Emellett a nagy melegben lényeges az is, hogy minél több folyadékot (ásványvizet, gyümölcslevet, friss gyümölcsöt, vizet) fogyassz!
  • Fontos tudni, hogy az alkohol elvonja a vizet a szervezetből, így attól csak még szomjasabb leszel. Energiaitalt pedig ne víz vagy üdítőital helyett igyál!

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.