Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Felfúvódás, migrén, bőrkiütés, esetleg hasmenés? Lehet, hogy az étrendedben kell keresned a panaszok okozóját!
Tej – laktózérzékenység

Tipikus panaszok: Gyomorgörcs, teltségérzet, émelygés, puffadás, hasmenés.

Az ok: A tejcukor, vagyis a laktóz lebontása a laktáz nevű enzim segítségével történik a vékonybél nyálkahártyájában, a bélbolyhok felületén. Ha ez az enzim valakinél hiányzik, vagy a működése károsodott, akkor a bontatlan tejcukor nem szívódik fel. Ehelyett a vastagbélben bontják le, majd használják fel az ott található baktériumok. A bakteriális erjedés gázképződéshez vezet, ami puffadást, görcsöket okoz. Mivel a bélben maradó bontatlan cukormolekulák vizet kötnek meg, így a széklet állaga hígabbá válik.

A megoldás: Az üzletekben ma már sokféle laktózmentes vagy csökkentett laktóztartalmú termékkapható. Figyelem: a péksüteményekben, a zacskós termékekben, sőt, a gyógyszerekben is található tejcukor!

Kenyér – Lisztérzékenység

Tipikus panaszok: Fáradékonyság, gyomorgörcs, teltségérzet, felfúvódás, hasmenés, súlyvesztés, bőrkiütés.

Az ok: A betegség tulajdonképpen a szervezet védelmi reakciója a gabonában lévő fehérjével, a gluténnal szemben. A gabonafehérje-intolerancia miatt a vékonybél krónikusan begyullad, a sérült bélnyálkahártyán keresztül pedig nem tudnak rendesen felszívódni a tápanyagok és a vitaminok.

A megoldás: Cöliákia esetén kerülni kell a gabonából készült termékeket, és kukoricát, rizst, szóját, kölest vagy hajdinát tartalmazó élelmiszereket kell fogyasztani helyettük. Szerencsére ma már óriási választékban kaphatók gluténmentes ételek, a süteményektől kezdve egészen a készételekig.

Sajt, bor – Hisztaminérzékenység

Tipikus panaszok: Csalánkiütés, fejfájás, migrén, szapora pulzus, légzési problémák.

Az ok: A hisztamin a fehérjék lebontása során keletkezik. Hormonszerű hatása van, a gyomorsavtermelésben és az allergiás reakciók lefolyásában játszik szerepet. Sok található belőle az érlelt vagy hosszú ideig tárolt élelmiszerekben (pl. sajtok, sör, borfélék, pácolt húsok, tonhal, makréla). Az, akinek a szervezetéből hiányzik a diaminoxiáz enzim, nem tudja lebontani a feleslegessé váló hisztamint.

A megoldás: Az érintettek próbáljanak meg minél több friss élelmiszert fogyasztani, mivel ezek nem vagy csak elenyésző mennyiségben tartalmaznak hisztamint.

Gyümölcs – fruktózérzékenység

Tipikus panaszok: Hasmenés, felfúvódás, teltségérzet, hasfájás, alhasi görcsök.

Az ok: Egy enzim hiánya miatt a szervezet nem tudja feldolgozni a gyümölcscukrot, így az a belekben erjedésnek indul. Ettől a has felpuffad, és kellemetlen gázok keletkeznek.

A megoldás: Csak kevés gyümölcscukrot tartalmazó gyümölcsöket szabad fogyasztani, ilyen például a grépfrút, a málna, az alma vagy az őszibarack. Nagy mennyiségű cukor található viszont a körtében, a szilvában, a banánban, valamint a szőlőben, bár módjával fogyasztva ezek sem terhelik túl a gyomrot.

Gluténmentes élet: tudnivalók és tippek lisztérzékenyeknek >>>

Vedd észre, ha nem bírod a tejet! Íme a legtipikusabb tünetek >>>

Túletted magad? Háborog a gyomrod? Itt a segítség! >>>

Ne kezeld, előzd meg a gyomorégést >>>

4 tipp a jó emésztésért >>>

Biztos módszerek a kínzó puffadás ellen >>>

Vigyázz, súlyos betegség lehet a vége! 7 tipp gyomorégés ellen >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.